Jump to content
Българският форум за музиканти

Компресорите


blr

Recommended Posts

  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

chobbi, твоя тру байпас ли е? Доколкото съм запознат тру байпаса при EBS педалите е екстра, която е внедрена от последното издание. Преди това не са били тру байпас.

 

Nikifena, утре съм на репетиция, ще тествам конфигурацията бас -> компресор -> амп и ще проверя дали пука така. Като материал за размисъл мога да дам описание на системата, която ползвам до момента:

 

бас -> тунер KORG Pitchblack (true bypass - не пука) -> EBS MultiComp (true bypass - пука) -> Dunlop Crybaby Bass (не е true bypass и не пука) -> амп

 

Преди връзвах бас -> тунер -> wah wah -> амп и тунера не е пукал при комутация.

 

Съгласете се с мен, че при цена за нов ефект от 168 EU е неприлично да не са взети нужните мерки. Особено ако това е основния нов feature, който разграничава новата от старата серия ефекти :)

 

Поздрави,

Марински

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят е от последната серия с тру байпас.Аз също ползвам някои ефекти(wah wah,auto Q...)като ги "пускам" преди компресора.Друг е въпроса,че аз почти никога не го изключвам :) ,като ползвам предимно тюб симулешъна,актив,а "врътките" са ми на 1 часа.Наистина смяната на батерия е малко усложнена,но аз ползвам траф и други кусури не мога да намеря.Според мен компресорът е много качествен,и си заслужава цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И Gain-a ли ти е на 13:00 часа? Така, според мен, ще имаш доста усилване от самия ефект, т.е. ще си бая над unity gain. Това само ще ти набива излишни шумове. Изравнил ли си нивата включен/изключен?

 

Относно пукането: Марински, пробвай дали ефектът пука, когато включваш и изключваш без да свириш, дори и без да отзвучава тон, т.е. без да се подава сигнал, пука ли така?

 

 

ПП: По-късно ще "поговорим" за active/passive превключвателя и за тримерите вътре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да прав си,малко съм над нивото на включен/изключен,но като споменах аз почти винаги свиря с компресия.Не мога да усетя покачване на шума,а и самата компресия/ниво е въпрос на лични предпочитания.Винаги свиря в режим "актив" дори и при включване "пасив" на електрониката ми.Друг е въпроса,че нивото на електрониката на повечето ми инструменти,които имат актив/пасив е изравнена при нулеви корекции.По въпроса за тримерите вътре,не бих препоръчал да се "пипат",за да не си навлечете беля на главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, компресорът е възможно най-неподходящото място да си усилваш сигнала. Multicomp не е шумен компресор, но все пак, не виждам причина да не изравниш сигналите, независимо дали е постоянно включен или не.

 

Относно тримерите, няма страшно. Това са просто корекции на прага, които са оставени на платката. Няма да стане беля, а и винаги можеш да ги върнеш на 12:00, както са фабрично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,като се замисля си прав и за двете,даже още сега ще си изравня нивата,но по въпроса за тримерите почти съм сигурен,че няма да се постигне нищо по-добро от фабричните настройки,освен ако някой има желание да експериментира.Според мен компресорът е достатъчно добре настроен да се ползва от инструмент и тези "намеси" са излишни.Все пак става въпрос за компресор който се използва за бас,китара...а не за вокал,барабани...и е максимално опростен за работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бас китарите, особено след масовото навлизане на вградените предусилватели, имат голяма разлика в изходните нива. Всеки един ефект, който използва прагово ниво на сработване (compressor, envelope filter/auto wah, noise gate...) ще се влияе от това, да не говорим за звукоизвличане. При Multicomp, Active/Passive превключвателя не е просто 10-15 dB attenuator, както при повечето други ефекти. Ако беше attenuator, превключвайки от пасивен в активен режим, силата на звука щеше да намалява, а всъщност става точно обратното. И на мен не ми е съвсем ясно точно как действа превключвателя, но за едно съм сигурен, отмества прага на сработване към по-силен, входен сигнал. Вероятно има и още нещо.

 

Няма абсолютно нищо страшно или нередно в това да си регулираш прага от тримерите (според мен трябваше да бъдат изведени на панела като другите корекции). За правилната настройка помага и светодиодната индикация. Между другото, прага в еднобандовите режими (normal, tubesim) също може да се регулира от Lo тримера-нещо, което го няма в докуметацията. Според мен, си заслужава да се направи, особено ако човек притежава активен инструмент. Правилната настройка на прага е важна за всеки компресор и този не е изключение. В противен случай се лишаваш от един допълнителен контрол, който е предоставен от производителя. В първият пост от темата се опитах да обясня как се прави това, дали ще е на врътка или тример няма особено значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая тема определено е от малкото интересни напоследък в раздела.

 

blr, това, че прагът в еднолентовите режими се определя от Lo тримера го има загатнато някъде. Чел съм го или на сайта на EBS или в ръководството, но някъде е написано. Аз също не мисля, че има проблем да се пипат тримерите, все пак за това са сложени. Моите още не съм ги пипал.

 

chobbi, по звука на компресора нямам забележки. В това отношение си струва парите. Но това с пукащия байпас е несериозно и реално се отразява на звука, ако го настъпваш посред песен.

 

Да споделя и резултатите от тестовете вчера - моят MultiComp пука. С различни кубета, в различни конфигурации, с активен и пасивен бас - пука. Сега се чудя дали да го връщам да ми го сменят като рекламация, или да търся как да го оправям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят също е от новите с тру байпас, но няма шум при превключване. Направи рекламация в магазина от който си го взел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жалко, че има проблем с ефекта. Наистина, при тази цена (при това за ефект, който е произведен в Китай, но е бил QC в Швеция), не би трябвало да има такива неща. Иначе, педалът въпреки че не дава възможност за контрол върху всички параметри на компресията е сред най-добрите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рекламацията е подадена, ефекта е предаден за ремонт (малко вероятно) или замяна (почти сигурно). Сега ме чака дълго, мъчително и изпълнено с динамика очакване на следващата бройка. Стискайте палци да не пука...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Привет на всички!

 

Тая тема комай се превърна в личния ми сапунен сериал, но какво да се прави... :hysterical:

 

Замяната все още не е при мен. Тук е мястото все пак да похваля хората от musicworld.bg, защото се придържат твърдо към обявените си условия и приеха рекламацията веднага. Кореспондирам си с BREAKDOWN на лични и знам, че от няколко седмици са върнали ефекта на thomann.de и сега просто чакаме от там да се натуткат и да пратят ремонтирания или нов ефект. BREAKDOWN сподели, че има някаква вероятност цялата партида на thomann.de да е с тоя дефект и затова да се бавят толкова. Вече е имало такъв случай но не можем да знаем нищо със сигурност. Чакането продължава.

 

Едит: Току що попаднах на това изявление в темата за поръчките, донякъде обяснява бързината на развитие:

 

Имаме забавяне в момента заради Великден - нашия съвпадна с техния и чакаме три поръчки на куп. Надявам се следващата седмица повечето неща да са тук.

 

В следващата серия Бехлюл ще...

 

:)

 

Поздрави,

Марински

Редактирано от MaPuHcKu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.