Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор На Процесор


SnoWoLf

Recommended Posts

blr, бих искал да те помоля да напишеш - ако ти се занимава, разбира се - накратко как се използва компресора и за какво служат различните му копчета. Звучиш като човек с опит, а аз да си призная уж знам за какво и как служи компресора, но не съвсем. Би ми било интересно да прочета твоето мнение.

 

Поздрави,

Марински

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ебати и офтопика стана....

 

Повечето хора не чуват ефекта от компресора и започват да въртят копчетата по часовниковата стрелка докато наистина започнат ясно да чуват разлика в звука когато ефектът е включен, а това често значи доста яко прекомпресиране. Когато се използват умерено и с познание, компресорите са изключително полезни, като ефектът им се усеща най-вече при свирене с други музиканти.

 

Ето това е една голяма сентенция!

 

Хубаво е да се съобразяваме с нея. Моето мнение е, че компресорът трябва да се ползва така, че когато е включен да не се усеща неговото присъствие, а когато се изключи да се усеща, че нещо липсва.

 

 

MaPuHcKu, според мен компресорите се ползват с индивидуални настройки и най-вече с банда. Всеки свири различно като тоноизвличане. Освен това много компресори са улеснени като е поставен само един понтенциометър "sustain" или нещо от рода. Така, че е трудно да се формулира всичко под един знаменател според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Марински

 

Мислил съм си да напиша малко по-подробно описание на това що е то компресор и как се ползва. Ще гледам да го направя в отделна тема веднага щом имам време. Както спомена и Ники обаче, трудно е да се опише всеки компресор, особено когато производителите обединяват по няколко функции в едно "копче"

Ще гледам да отделя половин час възможно най-скоро щом има интерес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, никой не иска нещо супер изчерпателно като ревю на 50-те най използвани компресора. По скоро нещо като обяснение на най-често срещаните контроли, които са оставени в ръцете на потребителя от гледна точка на постигане на по-добър звук, без прекаляване. Може би дори нещо като алгоритъм/методика - например - как ти си настройваш компресора и защо. Това няма да са общовалидни правила, но могат да бъдат полезни за някого практически съвети. Има тук хора, които биха могли да обяснят в детайли действието на всевъзможните настройки като attack, decay, ratio и т.н. в милисекунди и децибели, но практически насочените музиканти не чуват и не мислят толкова от техническата страна. Като питаш някой такъв започват да се чуват някои определения, които на мен не са ми съвсем ясни, като например "напомпан", "смачкан", "равен" и т.н.

Редактирано от MaPuHcKu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено могат да се научат много неща в този форум , Благодаря :):pray:

 

 

Да, стига да знаеш какво и как да попиташ.

 

Аз бих ти предложил друго. Дотук всички те съветват да НЕ си взимаш процесор, което е правилно. Лошото в тая идея е, че ти заучаваш наготово чуждия опит, без да си го изживял и без да го разбираш напълно. Затова бих ти предложил следното - ако можеш да си го позволиш - купи си процесор, какъвто и да е ! Това ще те научи на две много важни неща:

1 - как работят и как звучат отделните ефекти (за да знаеш кои ефекти искаш и какво звучене търсиш)

2 - как звучи точно "процесорния" звук. Трудно се описва, но за мен звучи "китайско-еФтино-пластмасово".

 

Така едни 70-100лв, дето ще ги дадеш за тоя процесор (втора въка, естествено), ще ги дадеш за опит, което няма цена. А процесора след време сам ще го подариш някому !

Аз също си купих преди маса време един Зуум - точно с идеята да разуча различните ефекти. Пробването им във вид на камиончета би излязла доста скъпа. Половин година по- късно го подарих, но вече имам разбиране за различните ефекти. А и стигнах до извода (правилен, и лично изживян), че "(хубав бас + пръсти) >> процесори и ефекти" ! :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за предишния пост. Много точно казано по мое мнение.

 

Аз не само съм имал а още имам същия този ZOOM който си гледал. И го взех именно защото можех да си го позволя и именно защото нямах никаква идея какви ефекти да си купя (въпреки че и тях можех да си ги позволя). Към днешна дата смятам че моя звук не изисква ефекти в генералния случай. Обаче какво да направя когато трябва да свиря "For whom the bell tools"? Еми процесора си върши работа. За едно, две парчета за мен няма смисъл да купувам/мъкна отделни ефекти. Нямам и никога няма да имам претенции звука да се доближава до оригиналния на Kliff. Нямам нито нито неговия бас, нито неговия усилвател, нито (най-вече) неговите пръсти, така че за какво са ми неговите ефекти. Мен група "Касетофон" не ми е интересна.

Затова по същество:

Нямам никакво намерение да се занимавам с други процесори, затова мога да ти дам мнение само за ZOOM-a

1) Ако ще ти се налагат да ползваш ефекти за едно-две парчета (особено ако са различни ефектите) процесора си въши работа. Ако в звука на групите които харесваш има необходимост от някой ефект - купи си колкото се може по-готин. Така или иначе щом това са групите които харесваш и твоя звук ще се доближи до тях.

2) Ако имаш афинитет към композиране ZOOM-a е супер от тази гледна точка, защото има вградена звукова карта и си записваш през USB. Е няма да запишеш албум с него, но и няма да си записваш идеите на телефона... Мога да кажа, че това е едно от нещата за които го ползвам най-много.

3) В режим на bypass работи тунера, който е много готин.

4) Режимите на различните кабинети са интересни, но ти най-вероятно ще си харесаш 1-2 максимум 3 които да те кефят. Те по-скоро бустват определени честоти, отколкото да мачкат звука. Което не е непременно по-хубаво, но определено става за справяне с някои гадни от акустична гледна точка помещения. И тука искам да вметна че 32битов процесор за мен няма никакъв шанс да ти развали звука така, както едно гадно помешение, в което са турили един стар пулт който е на доизживяване, към който пък са вързани колони които са били нови когато още не си бил роден и никой не знае дали всичките им говорители са ОК (като по-вероятно не са).

5) Експрешън педала не е особено готин. В смисъл никога не е отказвал, но не може никак да се сравнява с оригинално УА. За волюм педал естествено става, но аз лично нямам навика да го използвам. За какво друго можеш да го ползваш нямам идея. Имай предвид, че този процесор го има и във вариант без педал - може да е по-евтин нямам идея.

Опитвам се да се сетя още нещо, но като за 200 лева - толкоз. Дано съм ти бил полезен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поддържам мнението на Demiurg, от свой опит да кажа, че когато съм свирил с процесор винаги ме е напъвало да натисна нещо, а това води до разводняване на звука и функцията на баса. Но най-добре човек сам да се убеди в някои неща. Иначе като ефект признавам до някъде хоруса и то за солиране, иначе пак пречим...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.