Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, лятото направих един мосфет бустер - леко модифицирана схема на мосфет бустера от muzique.com. Реших да споделя с вас този проект. Чувствайте се свободни за copy-paste :)

Схемата:

mosfet-booster-sch.gif

Разположение на елементите:

mosfet-booster-pcb.gif

Платката изглежда така:

pcb.gif

Снимка отвътре:

Boosterinside.jpg

И снимка отвън хехе:

Boosterpachage.jpg

Идеята с тези надписи е на Стефан от Overgame :)

Тук:

http://nikifena.muzikant.org/nikifena/mosfet%20booster/pcb.pdf

можете да свалите пдф с платката готова за трансфер по метода с лазерния принтер.

Така изглеждаше платката при мен в почти готов вид:

pcb-top.jpg

А така изглеждаше платката отдолу преди да наредя елементите:

pcb.jpg

Специално тази платка беше първа версия. Тук във форума съм дал платката направена с криви линии и леки подобрения. Абе по-красива един вид :)

Няколко думи по схемата:

Този бустер при по-силни адаптери, максимум гейн или по-ниско захранващо напрежение- криви. Тоест оцветява звука. Което не бих казал, че е лошо. В лампова апаратура това звучи гот. Схемата работи в голям диапазон от захранващо напрежение (трябва само кондензаторите да го покриват). Спокойно работи както на 9 така и на 18 волта. Резисторът R8 определя максималния Gain (изкривяване) на бустера. Колкото с по-малка стойност е този резистор, толкова повече кривене при максимална позиция на потенциометъра Gain.

схемата около транзистора Q3 е за тру байпас с DPDT фуутсуич. Повече инфо тук:

http://www.geofex.com/article_folders/millenium/millen.htm

Кондензаторът С3 е SMD с корпус 1206. Нямах място за "нормален" и за това има само 1 смд чарк. Пои се лесно :)

Катодът на светодиода се вързва директно към минуса на захранващия конектор. Анода отива към LED+

Ако искате да имате контрол на нивото, то заменете R11 с 10 килоомов потенциометър.

И последно. В схемата има грешка, но ме мързи да я оправям. Диодът D3 трябва да се завърти на обратно

Успех на майсторите ;)

Отговорено

Браво Ники :thumbup:

Отдавна исках да пробвам такъв тип бустер и сега при първа възможност ще го изработя върху универсална платка.

Поздравления и за дизайна на кутията в стил лабораторна апаратура от 60-те години. На мен лично много ми харесва!

Ще пиша като си направя бустера.

Поздрави :rockon:

Отговорено (Редактирано)

Е, дано поне изкарате някой лев от труда на човека ;) Явно той не си цени информацията като някои други тук.

Редактирано от luda kitariska
Отговорено

luda kitariska, направи го като мен и изкарвай милиони ако искаш. Чувствай се свободно да пробиеш с този проект. Аз знам как се вадят пари, не се коси за мен ;)

• 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Отговорено

Прочети пак темата. Там съм написал всичко.

При мен всичко работи ;)

"схемата около транзистора Q3 е за тру байпас с DPDT фуутсуич" ако говориш за това...от линка нищо не разбрах за това моля за помощ :unsure::)

Отговорено
И последно. В схемата има грешка, но ме мързи да я оправям. Диодът D3 трябва да се завърти на обратно

Това прочете ли го?