Jump to content
Българският форум за музиканти

"За" и "против" свирене със слушалки.


Kanara27

Recommended Posts

Свиря(ако може се каже свирене) през РС-то и звукът който се получава по ми харесва през слушалките отколкото през уселвателя(Хи-фи, нямам кубе) пък и не притеснявам толкова околните, та въпросът ми е

Грешно ли е да се свири на слушалки и защо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Нормално е през слушалки да чуваш по-ясен звук, отколкото през тонколона, която не е правена за китари. Не е погрешно даже е полезно в някои отношения. Аз доста често, особено като правя запис, съм на слушалки. Най-лесно се чуват грешките. Така че няма кво да те тревожи. :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип със слушалки наистина се чува по добре като правиш грешки и това е плюс, но иначе... Един приятел си купи наскоро ефект и понеже няма кубе, си прави ефектите през слушалки. След това като се включи в 440в саунд кинг, видя колко зле звучи :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я си представете двама китаристи в една стая с два усилвателя, кво става и двамата като включат метрономите си на различни темпа и почнат да правят различни упражнения ееми ;) ни стааа, ей за туи си бичим на слушалки в 95% от времето ;)

иначе си предпочитам звучеца от усилвателя :ph34r:

 

ЕДИТ: забравих да отбележа че през слушалки се свири сравнително по-трудно и се забелязват всички грешки(както отбелязаха колегите по горе) и като свикна да свиря някое соло през слушалки, през усилвателя се чувствам като Малмстийн :)

Редактирано от Alexi_Laiho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен всичко изброено, слушалките изолират естествената акустика на китарата и ти оставят само тока, пък нали всичкото метълисти това желаеме (: За сметка на това слухът се изморява много по-бързо и в един момент усещаш, че пръстите ти върху грифа не помръдват, а в главата ти е rig-a на Кирк Хамет. :ph34r:

Редактирано от KeRRANGKid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много зависи от слушалките... :ph34r:

AKG Pro Series. ;)

 

Няма лошо.... ако искаш да чуеш нещо "от близо"

По лайв изпълнения също се практикува. Спорлед мен няма зе и против Просто зависи от случая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма нищо лошо, според мене. Само трябва да знаеш, че трябва да свириш и с усилвател от време на време. Поне аз както ги усещам нещата е, че при свирене със слушалки динамаиката е някак си по различна. Не е непременно по трудно. Също и звука. А принципно идеята е да наподобяваш максимално условията при които би свирил на живо откъм звук и динамика.

Може и да греша, де. Някой от по технически грамотните да каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, а и както вече някои казаха, зависи от конкретния случай и качеството на слушалките! Ясно е, че звукът от кубето (стига и то да е добро) е незаменим... но когато ситуацията го изисква (раздразнителни съседи/съквартиранти, или спонтанно желание за яко жулене в 3 часа през нощта) наистина е по-добре да си сложим слушалките (друг е въпроса, че наистина след 2 часа интензивно дрънчене имаш чувството, че главата ти е тройно по-голяма и тежка)! :)

А относно записите със слушалки и по-скоро смесването - лично според мен - не е много добра идея, освен ако слушалките не са професионални или поне "полу-такива" иначе впоследствие рискувате записът да звучи доста по-зле (или поне по-различно) от колоните. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.