Jump to content
Българският форум за музиканти

Самоделни духови инстроменти (свирки)


Recommended Posts

Здравейте!

Стана ми интересно , някой от вас правил ли си е някой от вас самоделни инструменти от разни траби , гребени и други извратени работи.

Който е правил подобни работи нека драсне няколко реда , за да сподели опита си...

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте, ето и моите 5 пари към тази част на форума. На картинката http://prikachi.com/images/369/2897369D.jpg съм показал нещо лесно за изработка, лесно се свири на него(до колкото може да се каже свирене), звука е подобен на този от гребенче но звукоизвличането е доста по-лесно.Нужни материали- 20-тина санта PVC или дървена тръба може и маркуч твърд, шумяща найлонова торбичка, конец и ножче за направа на отвора. След направата на елипсовидния отвор който трябва да е на 2-3 санта от единия край на тръбата се прави нарез който да служи като улей за конеца държащ найлона. При поставянето на найлоновата мембрана тя трябва да е изпъната, след което се притиска съвсем леко със пръст еднократно да се получи лека вдлъбнатина.

Свири се като се издава звук във елипсовидния отвор подобен на тананикане.

Редактирано от BASHMAISTORA
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм си правил свирка от лесково клонче, но тогава нямаше цифрови апарати и не се снимаше всичко :)

 

Значи, става само през пролетта, понеже трябва да се извади дървото от кората, а тогава е "по-мазно": Реже се младо клонче, 5-10 см дълго и около 2см дебело и започва да се чука (с дръжката на ножа, понеже е под ръка) по кората, докато тя успее да се отдели от сърцевината. Става с дърпане, бутане, пробване. После се издялква канал за духане, който завършва с камера за завихряне, поставя се кората обратно и се прави отвор, в кората, над камерата. Като изсъхне, няма разглобяване, но може да се свири и веднага.

Значи, отворът е 1-2, 3мм (вече не помня) дълбок и съответно ширината му се определя от радиуса на клончето, а камерата е на разстояние 1.5-2 см от него и е дълбока до около сърцевината на дървото ако си спомняма правилно. Става с опити :D

Сега ми хрумва (щото тогава само слушах музика, без да разбирам много ;)), че ако каналът е по-дълъг, а дупките - няколко, нещото би могло да се направи и в някакъв лад с няколко дупки, но с по-малко тонове :butcher: Май ще пробвам пролетта :butcher:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.