Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez Rg1570 Prestige


Recommended Posts

Здравейте! Може би проблема е засяган и доста се порових по форума и попаднах на плашещи за мен мнения. Та имам следния проблем:

Преди 3 седмици може би си купих китара Ibanez RG1570 и си свалих екшъна на китарата за да ми е по удобна. Но има проблем с флойда не се връща в положението в което е било когато го натискам надоло. В обратната посока няма проблем (имам предвид като го опъвам на горе). Четах че при свалняето на екшъна може да съм го повредил когато съм си завъртал болотовете за да го смъкна по ниско. Моля дайте мнение това вярно ли е че съм го прецакал и има ли друга причина за проблема? Може би защото е нова и все още не е разработено. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, честито! И аз така прецаках 1вата си китара. Бях и свалил струни и всичко, за да я почистя из основи, бях махнал пружините и платформата (така да се каже), но при поставянето й обратно явно не съм я наместил да пасне добре и 1 ден след всичко това с новите струни (10-52) в ми с един дайв имаже гггррррррц и иди виж кво направи. При дайва остриетата са се наместили върху конусчетата (болтовете/стъдовете), но те са издълбани там където са се втъркали остриетата при дайва, за да се наместят. Предполагам, че и твоят проблем е такъв и си си прецакал стъдовете, понеже си ги въртял под голям натиск о остриетата. Питай чичко гугъл за stewmac , там продават флойд роуз части, моите от няколко дена шипват насам, но мисля, че си по късметлия от мен, защото за айбанез тремоло продават такива части в томан.

Вземи махни струни, чудесии и всичко и виж как са остриетата и стъдовете. Най-вероятно по обиколката на най-тънката част на стъдовете имаш резки и вдлъбнатини в метала като следи от остриетата, а по самите остриета може да се наложи да поизпилиш малко с финна диамантена пила. Другия път сваляй всичко като въртиш стъдовете, да няма контакти с остриетата и след това не забравяй да внимаваш при поставянето но тремолото обратно на стъдовете.

 

П.С.: Всичко най-хубаво и дано бързо си опрапиш китарата, че наистина е кофти работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но този проблем го имаше още като си купих китарата> ама лошото е че в магазина не го видях и после чак тва се появи. И питах в магазина (преди аз да съм пипал каквото и да е било) и те казаха че трябвало да се разработи щото е нова китарата. Дали няма такъв шанс наистина?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Остриетата" на флойда трябва да са остри за да се допират в болтовете само в една точка. Ако са износени (разбирай изтъпени) триенето се увеличава и тремолото не се връща в първоначалното си положение. Проблема обикновенно е този, а не в болтовете (стъдовете).

Вариант е също просто да имат нижда от смазване за да се намали триенето. Много голяма част от китаристите ползващи плаващо тремоло не отчитат факта, че това все пак е механика и има нужда от смазване отвреме-навреме.

Пробвай с фино машинно масло. Дори лимоново масло за фретборд или графит от молив по-мек от HB ще свърши чудесна работа. Просто намазваш остриетата на флойда и най-тясната част на двата болта, там където е контакта с ножовете. Гарантирам ти сериозно подобрение в стабилността на строя дори и при сериозен тормоз на тремолото (стига да не са много износени остриетата). Важното е периодично да правиш това упражнение - на няколко (4-5) месеца веднъж е предостатъчно.

 

П.П. Няма разработване при този тип механика. Когато е ново тремолото би трябвало ножовете да са съвсем остри и от там и максимално добра работа на тремолото. Както вече споменах - ако ножовете са в добро състояние трябва само да се смажат. Аз лично ползвам фино машино масло. Дори фина грес също ще свърши работа.

Редактирано от Kalmar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен проблема ти може да има няколко измерения.

 

1. Ъгълът на тремолото.

2. Силата на опън на пружините.

3. Студовете са хлабави.

4. Ножове.

5. Стари струни.

6. Нов размер струни (не си споменал да си слагал нови, но и това може да е проблем)

 

Тук има страхотна техническа секция, която много би ти помогнала!!!

Във горният линк има засегнато всичко от подточките, които съм ти дал, разделено по раздели и написано достатъчно разбрано.

 

Успех!!!

 

:) Марио :)

 

п.п. Има достатъчно спорове в интернет дали може да се прецакат стъдовете и ножовете ако има напрежение (с натегнати струни, сиреч с настроена китара въртиш стъдовете нагоре надолу).

Лично АЗ, никога не съм имам проблеми със въртенето на студовете под напрежение, нито ножове или стъдовете са страдали от това, но и не съм прекалявал с това (а нагоре а надолу по сто пъти).

Препоръчвам горещо на всеки, който тръгне да си прави настройки на екшън, гриф, тремоло, смяна на струни (ако сте с тремоло), височина на пикапи и прочие, да седне да прочете горният линк преди да пипа китарата.

Редактирано от killer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Факта че тремолото не се връща до начално положение значи само едно - проблем с триенето при ножовете! Болтовете не играят роля, а остриетата.

Възможно е нестабилен строй при незключени болтове (това само при китари на Ibanez и такива с Gotoh тремоло), но това няма да доведе до гореспоменатия ефект. Обаче какво правим при оригинален флойд или Шалер? Те нямат заключващи болтове вътре в двата болта/стъда, но това не им пречи да държат строй перфектно.

 

Най-вероятното решение е смазване. Ако и тогава не се връща ще се наложи заточване на ножовете. Няма нужда от нови болтове (стъдове), не подвеждайте момчето!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за информацията ще опитам да направя така както казахте. Ако има още мнение няма да е излишно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ kalmar - Позволи ми да не се съглася напълно с теб.

Това което казваш може да е част от проблема но не и на 100%. При ненагласен ъгъл на тремолото или стъдове с луфт ефекта е точно такъв. Докато не се смъкне тремолото и не се огледат стъдовете и ножовете не може да се каже че нещо е 100% сигурно (ако китарата е купувана чисто нова аз лично се съмнявам че може да са се деформирали ножовете, материала не е чак толкова мек, не го изключвам като проблем но за мен лично е много слабо вероятно за чисто нова китара). На мен Universa 2003 година ми го донесоха чисто нов от щатите и стъдовете бяха с луфт (От 2003 Ibanez не използва заключващи се стъдове във моделите с high-end тремола, в наши дни положението е различно само за моделите с EDGE тремоло). Blackbird затова е споменал, че има и мод с заключващи се стъдове, който елеминира проблема с съдовете от тези години.

 

:) Марио :)

 

п.п. И аз не мисля че има нужда на този етап от закупуване на каквото и да било, по скоро след време като upgrade.

Редактирано от killer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позволявам да не се съгласиш. :)

 

Може би при голям луфт би могло да оказва влияние, но при нова китара ме съмнява да има такъв. Освен това Оригиналните флойдове нямат заключващи стъдове, а при тях също се наблюдава лек луфт, като това не оказва влияние нито на строя, нито на работата, като цяло на тремолото. Не би следвало да оказва влияние и на тези на Ибанес. Съдя по Edge тремолото на моя (известно време не ползвах заключващи стъдове) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам имаш предвид оригинален?

Ми да или на Шалер или на Флойд Роуз аз лично предпочитам Шалер защото ножовете са стоманени и стъдовете са много яки няма мърдане.Но ако ще сменя флойда ще трябва да се извади и втулката от тялото защото резбата е различна.Аз лично добавих и ето това http://www.thomann.de/de/goeldo_blackbox.htm и на двете си китари като се скъса струна не пада строя токлова много и китарата звучи по-добре с него.

Редактирано от Mark Avrelii
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си купиш нов оригинален Floyd Rose, само той ще ти излезе между 400-500 лв. Но това е по-малкият проблем. Китарата ти предполагам е с Edge Zero ZPS3 заключване. Разтоянието между стъдовете на този тип тремола и тези на Ibanez мисля, че не е еднаква а и не съм убеден, че леглото където ляга е compatible единият с другият. Радиусите са им различни и долу на бриджа и горе на нъта. Т.е. не ми се вярва, че подмяната е възможна ей така - махаш старият и слагаш новият ако така си представяш, че се случват нещата. Ще трябват допълнителни интервенции по инструмента и то направени от опитен лютиер. Върху чисто нов Prestige ... мен би ме заболяло сърцето. Така че, това с подмяната го забрави, освен ако не си намериш оригинален такъв на Ibanez. Техните тремола се произвеждат от Gotoh.

 

Mark Avrelii, само да вметна, че оригиналният Floyd Rose, в ден днешен се произвежда единствено и само от фирмата Schaller, която както си отбелязал, произвежда и техен тип патентовано заключващо тремоло. Кой от двата е по-добър е спор воден хиляди пъти в интернет и все още не намерил отговор. Аз лично залагам на оригиналният.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.