Jump to content
Българският форум за музиканти

вярно ли е че Roland Exr5s става/не става, има гадни звуци, скъп е и т.н.


stivak

Recommended Posts

Не е зле да сложиш някакви препинателни знаци в това нещо, дето си написал, защото така не може да се разбере кво питаш: дали е вярно, че става, ама дали саунда му бил гаден. Кое от двете? 1. Дали става или 2. дали саунда му е гаден? Защото двете си противоречат. "Макар да струва 1200" лв - искаш да кажеш, че е скъпо или че ти е евтино? Какво изобщо питаш? Първи клас имаш ли завършен?

 

Език мой - враг мой.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, автора пита, дали наистина този синтезатор не става, защото саунда му е гаден, въпреки че струва 1200лв. (т.е. скъпо). Познах ли???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, всъщност така има логика, аз мислех, че просто е натиснал един клавиш повече и от "става" се е получло "естава", но всъщност явно е пропуснал клавиш и интервал и вместо "не става" е написал "естава". От там останалите неща се нареждат... Готина кръстословица :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хипотетично, ако автора е искал да каже "става", може да се тълкува така: Става ли този Роланд за свирене на гьобеци в заведение тип "Мазе 20кв метра" след като цената му е 1200лв, а аз свиря за 25 лв + 3 кебапчета с гарнитура. Лирическият герой се притеснява от факта, че негови колеги, които свирят в заведение "Вмирисан партер 50кв метра" за 40лв + 3 кюфтета с лютеница не препоръчват въпросния "клавир". В края на обръщението се забелязва и необяснимото желание да се закупи необходимият инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за превода и обяснителните бележки на многоуважаемите колеги! Определено ми помогнаха в разбирането на въпроса и съставянето на следния отговор по темата: Нямам впечатления от този "клавир" и не знам става ли, не става ли.

Редактирано от paralax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@paralax

 

А ти изобщо разбра ли въпроса, за да искаш някои да даде отговор? Аз съм свирил доста на този кийборд, но няма да кажа нищо, защото не знам какъм е въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки тълкува чуждото слово по своему и в това е чарът. Следейки словоизказа на хората около нас, можем да добием представа не само за техния образователен ценз, но и за интелектуалното им състояние и душевно богатство като цяло.

Поради наличието на свободно време и без каквито и да е претенции, си позволявам да споделя с вас личните ми прозренията, относно това, което авторът е искал да каже, както и разсъжденията, благодарение на които съм стигнал до тях.

Като начало, нека опитаме с наличните думи, абстрахирайки се от правописните и пунктоационни грешки да съставим текста наново. Според мен, той би трябвало да изглежда така:

„Вярно ли е, че не става? Макар да струва 1200 лв. саунда му бил гаден. Моля ви, кажете, защото мисля да си вземам такъв.”

Да започнем с разбора по ред:

„Вярно ли е, че не става?” – Вариант 1

„Вярно ли е, че става?” – Вариант 2

Кой е верният вариант е задача, над която и CyberGene, и Synthy разсъждават, но която само авторът може да разреши. И в двата случая обаче липсва подлог, т.е. не е ясно за мъжки полов орган ли се говори, или за нещо друго. Изхождайки от заглавието на темата приемам, че става въпрос за Roland Exr5s. Е, нормалният въпрос, който следва е „За какво да става/не става?”. Имайки предвид, че това е форум за музиканти, изключвам възможни отговори като „дъска за гладене”, „сноуборд”, „холна масичка” и приемам за вярна хипотезата на Stoyko Lisichkov, а именно „за свирене на гьобеци в заведение тип "Мазе 20кв метра".

„Макар да струва 1200 лв. саунда му бил гаден.”

Тук също може доста да се гадае, относно дефиницията на „саунд”, „гаден”, както и комбинацията „гаден саунд”. Твърде субективен е въпросът дали 1200 лв. са много или малко пари. Това, което се чете „между редовете” е, че авторът е получил негативна информация относно функционалните възможности на въпросния Roland. Основавайки се отново на гореспоменатата хипотеза, източникът на информация са „колеги, които свирят в заведение "Вмирисан партер 50кв метра", в чиято компетентност дори самият автор очевидно се съмнява.

„Моля ви, кажете, защото мисля да си вземам такъв.”

Тук идва проблемът с удовлетворяването на молбата, тъй като вероятно става въпрос за закопуването на въпросния инструмент, но „вземам” в случая може да се дефинира и като противозаконно придобиване на имущество, което по същество е престъпление. При това положение, помоленият/попитаният може да даде отговор от типа на „страхотен е, вземай го”, което го прави подбудител, респ. съучастник.

Като заключение ще използвам клишето „няма въпрос без отговор”. Моят отговор е в по-горния пост. Дали авторът заслужава вашия, преценете сами. Наясно съм, че осмиването на простотията няма да ни избави от нея, но смятам, че пренебрегването й по-скоро вреди, отколкото помага. В една култова за мен книга бе казано, че за да получиш отговора за живота, вселената и всичко останало, трябва първо да формулираш въпроса.

Извинете за умишления спам, весели празници и благодаря за рибата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм се чудел какво е "плътен" звук (саунд по стивашки) ? За мен плътни са единствено басите (ниските тонове, от бас китара примерно), без значение от какво са произведени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.