Jump to content
Българският форум за музиканти

Фретборд


Recommended Posts

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^ Ми човек, ся ако не знаеш английски разбирам да питаш, ама ако знаеш ... ;)

 

Number of frets - Брой прагчета

 

Scale lenght - Мензура [демек разстоянието между нът-а (нулево прагче) и бриджа (магарето)]

 

На картинката долу си е показано, кое какво е ...

 

Поздрави!

Герги

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взимаш дължината на мензурата и я разделяш на 17,817152 и получаваш рязстоянието от 0 до 1 прагче, после изваждаш това разтояние от мензурата и полученото пак делиш на същото вълшебно число- получаваш разстоянието от 1 до 2 прагче, от мензурата вадиш първите две разстояния, пак делиш на константата и получаваш третото разстояние и т.н. ... и накрая те хваща шапа и си правиш една екселска табличка да дели вместо теб и готово...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Доста объркващо и малко невярно твърдение според мен (но нека и разбиращите се изкажат). Първо има няколко стандартни мензури, не ги помня наизуст, отделно имаш и брой прагчета, тъй че калкулатора, който Свилен постна си е добро решение без да се занимаваш да делиш на разни числа, да вадиш, да събираш. Но както казах, не ги разбирам тез работи, нека компетентните се изкажат!

 

Поздрави!

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Георги, аз приятелю изработвам китари от 28 години /от преди появата на интернет/, а калкулатора е базиран на същото лютиерско число... пробвай да изчислиш и с двете преди да пишеш глупости, кое е вярно и кое невярно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не изработвам китари, и нямам и идеята да го правя! Изхождам единствено и само от Питагоровата теорема за тоновете! Чисто математически с тази константа, която сте дали е точно за определена мензура и точно определен брой прагчета (нека някой от разбиращите ме поправи ако греша)!

 

И да Ви питам г-н никони аджеба защо се прави това:

 

http://guitarplayer.files.wordpress.com/20...w=400&h=300

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Написах този отговор на колегата, защото въпроса му беше как се изчисляват позициите на прагчетата, а не къде в нета има фреткалкулатор.... по тази формула се изчислява всякаква мензура и произволен брой прагчега... Питагоровата теорема няма нищо общо с тоновете- касае съотношението между страните на правоъгълния триъгълник... за прагчетата които не са прави няма да ти обяснявам защото няма да ме разбереш, след като не си наясно дори с Питагоровата теорема...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никони е прав!И аз съм чувал за тая константа за изчисляване на прагчетата от стар музикант.Иначе калкулатора си ги смята автоматично и е по-удобно,но на кой как му харесва в крайна сметка.А относно кривите прагчета-за пръв път виждам подобни,но ако има тоса направени за удобство някакво предполагам и пак не без изчисления.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питагор смятал музиката като съставна част от закономерните движения на всемира. ....У Питагор не може да се отрече ред безусловно положителни постижения: мисълта да се измери височината на тона от звучащата струна, акустическите свойства на музикалните елементи и др.Теорията за математическото отношение на тоновете е била приета от много философи. Учениците на Питагор продължили учението му за отношението между число и тон. Така, питагореецът Архит, приятел на Платон, си е представял, говорил за тоновете като резултат от трептения, които се разпространяват чрез въздуха.

 

Из National Geographic България

 

Питагор не е написал само една теорема (позната за разни триъгълници, ъгли, синуси и косинуси), прочете ЕТМ там май си пишеше!

 

Поздрави!

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо се правите на интересни все едно ще ви вземат ръцете? Какво толкова ако кажете че различните модели китари имат различна дължина на мензурата обяснете на човека какво лошо е направил че пита? Почват да се правят на големи майстори крият кое как се прави брей голямата тайна.

Поствам един файл дано помогне на питащия.Там е показано и написано кое как се прави просто ще намериш някой да ти го преведе.

http://www.megaupload.com/?d=PMPW8LIU

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и да се репчите става въпрос за частно решение на уравнението на струната. То може да се представи по различни начини - с изчисляваща онлайн базирана програмка, с Ексел, с тегави ръчни сметки.

 

Питагор е извел т.нар. квинтов кръг. Всеки китарист (и не само) може да го изведе сам, а ако има познания по математика може да го опише.

Квинтовият кръг не е сходим и по него трудно се настройва инструмент. На негова база Веркмайстер е извел равномерния темпериран строй, който е популяризиран от Бах и е станал стандарт за настройката на пианото.

 

От разликата м/у равномерния темпериран строй на пианото и неравномерния на китарата идват и някой дисонанси м/у двата инструмента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз се опитах да го обясня точно като лаик. Не разбирам нищо нито от изработка, нито толкоз от математика! За това казах и знаещите да помагат. А и не съм крил нищо от човека, даже се опитах да го насоча да попрочете аджеба от къде идва темперирания строй. Аджеба защо октавата при китарата е разделена на 12 (неравни) части и т.н и т.н!

 

Поздрави!

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В pdf който съм качил има няколко стандартни мензури всичко е сметнато в инчове и милиметри избираш и правиш трудното идва от това дали ще намериш подходящи инструменти за изработката.А по горния ми пост написах просто защото и в други теми на този раздел някой който не знае и пита нещо, все се намира някой който да ти убие етусиазма.Има хора които наистина помагат ама има и такива дето пишат ей така да покажат че нещо знаят да ти гледат сейра.Ми нали за това сме колеги да си помагаме...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Герге, това, което си показал на снимката ("къдравите" прагчета) е така наречената "истински темперирана" (True Temperament) китара. Стив Вай също има един такъв "джем" и поне по интервютата казва, че много го радва. Този метод за темпериране на китарата произлиза от това, че равномерното темпериране е базирано на определен математически модел или по-точно казано числото, което никони спомена. Всички фреткалкулатори работят с него, а методът за изчисление е същия, който колегата описа. При този метод обаче не се вземат предвид редица неща, като например отстояние на струните от грифа, еластичност на струните, дали грифа е идеално прав или има макар и минимална кривина и т.н. Всичко това води до минимални отклонения на тоновете по грифа спрямо абсолютната им стойност (например при уж идеална настройка със суперскъп тунер на пето прагче получаваш отклонение от няколко херца и това нещо се задълбочава колкото по нагоре по грифа отиваш). Този проблем не може да се избегне по никакъв начин, при какъвто и да било сетъп именно поради причините, които споменах по-нагоре.

При "истински темперираните" инструменти този проблем се избягва като всяко едно прагче се "нагажда" така, че която и да е струна натисната на което и да е прагче да дава честота, съвпадаща с тази на съответния тон. По този начин получаваш китара, на която дори на 20-то прагче да хванеш акорд пак ще си звучи съвършенно вярно.

Дали има наистина смисъл от това нещо - не знам. Знам само, че никак не ме кефи като визия, а аз много държа на тия неща.

И за да не съм съвсем голословен

може да видиш малко повече по темата. Също така в сайта Музикант.орг имаше доста подробна статия преди време, сега не ми се рови да я търся.

Надявам се да съм бил полезен.

Поздрави и наздраве!

Редактирано от Mefistofel82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.