Jump to content
Българският форум за музиканти

Тремоло, брой пружини


bluelemon

Recommended Posts

Значи въпроса ми е следния. Сега докато си гледах Джими Хендрикс на Удсток, ме осени една мисъл. Докато свиреше със зъби видях че е с 5 пружини на тремолото. После прочетох че свири с доста тънки струни. Някакъв миксиран сет 10-38. Та, аз свиря с 10-ки и с три пружини. Въпроса ми е ще се чуствам ли по комфортно при бендове ако сложа 4 или 5 пружини. При положение че пружините ако са повече, ще са почти в покой. В смисъл усеща ли се разлика в твърдоста на китарата при три разтегнати пружини срещу примерно 5, но които няма да са опънати. Надявам се да ме разбрахте. И още нещо се сетих. Има ли разлика в качеството на пружините. То най-вероятно има, но усеща ли се? :recourse:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 3-годишния си опит с 5 пружини в Strat-a и .010-.046 струни - да, китарата става на камък, но дразнението с резониращите пружини си остава. Разликата е, че сега ще пищят 5 пружини, а не само 3, ако не ги заглушиш адекватно (изолация от UTP-кабел, както сторих аз след смяна на гъбата). Върнах геометрията обратно на тройка (тоя път в трапец) и така е по-добре сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи викаш става камък с 5 пружини. Бря, мислех че ще е по различно. Ако са четири разхлабени пружини дали ще е по мека от 3 опънати. Аз в момента съм с 3 пружини на трапец. Не че се оплаквам, но ми се щеше една идея да е по мека китарата, че като бендвам един час и пръстите ми стават на кебапчета. Освен да ми на GHS 9.5-44.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Броя на пружините за мекотата на струните (особено при бендване) няма значение, ако тремолото е фиксирано. Демек ако е опряно в тялото (flat).

Има значение ако тремолото е сетнато плаващо. Имам 5 китари с флойд роуз и няколко с винтидж страт тип тремоло, повечето са плаващи но имам и с фиксирани към тялото, при всяка отделна китара ситуацията е различна. Броя на пружините обаче оказва влияние на резонирането на инструмента. От друга страна повече пружини при плаващо тремоло = по-твърд тремоло екшън, освен това има тенденция инструмента да се разстройва по-малко, когато е с повече пружини. пробвал съм с 2, 3, 4 и 5 пружини, със скъсени и с по-дълги.

 

Колкото за качествата... Schaller или Gotoh. Вторите особено имат едни усилени пружини, които са доста по-стабилни от обикновените.

 

Има и друго, ако увеличиш ъгъла на грифа спрямо тялото (чрез подлагане на нещо тънко в сглобката, ако нямаш микро тилт винт) и след това повдигнеш струните от седлата, тогава китарата ще стане малко по-мека.

 

 

П.П. Ако това на снимката е твоето тремоло, то можеш да го повдигнеш направо от двата опорни винта. Не забравяй да отпуснеш струните и да подложиш нещо меко зад тремолото преди това, за да щадиш ножовете на тремолото.

Редактирано от Kalmar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдааа, снощи съм бил изпращял тотално. Това в послеписа да не се чете - повдигането от опорните винтове не променя напражението на струните, понеже не променя ъгъла под който струната се " пречупва" при седлото. Това може да се постигне с повдигане на самото седло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно, вече разбрах. Моето термоло е точно това от снимката. Wilkinson VS 50 II е модела, и е на два пивота. Значи единствено мисля да пробвам с 4 пружини, но ще развия болта на лапата дето се закачат за да са максимално в покой. Ще срявня резултата и ще реша после. Иначе за това тремоло след много тестове, най стабилно се държи когато е свалено от стъдовете почти до тялото и екшъна е вдигнат от седлата. Така постигнах и най-нисък екшън с 3 пружини. За смяна на ъгъла на грифа едва ли ще се наема, но разбрах идеятя. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз бях пускал същата тема си спомням и тогава ми беше отговорено доста логично.

 

Броят на пружините няма никакво значение - 3 или 5...

Причина: Струните имат определен опън. Да кажем 30 кг (случайно избрано число). За да е в хоризонтално положение флойда, пружините също трябва да противодействат на този опън с обратнопропорционално. Ако са 3 пружини, ще трябва да се натегнат повече отколкото 5 пружини, но опънът на който трябва да се противопоставят е същият, та като имаш 5 пружини, просто ще са по охлабени отколкото 3 и за да ги опънеш, ще ти трябва такава сила, каквато ти трябват 3 по-натегнати пружини.

 

Това беше логиката, която тогава ме съветваха и не съм слагал повече. Логично ми звучи, но се вижда че може и да не е съвсем вярно, ако не е линейна взаимовръзката между 3 натегнати пружини и 5 по-охлабени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако е така значи по добре 5 отколкото 3 заради по-доброто звучене. Със сигурност ще пробвам с 4 и ще докладвам. Само трябва да намеря откъде да си купя :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не е вярно, защото когато правиш бенд с 3 пружини - ти се противопоставят три пружини, а когато правиш бенд с 5 трябва да пребориш 5 пружини. Напражението на 5 пружини винаги е по-голямо от 3, колкото и да са натегнати. Именно заради това и тремоло екшъна е по-твърд при 5 пружини отколкото при три. Струната също се разтяга повече при по-голямо напражение, а 5 пружини имат повече напражение от 3. Това важи при плаващите тремоло системи, ако тремолото е флат или фиксирано по някакъв начин, няма значение колко са пружините.

 

Незнам кой, какво е казвал някъде, но аз съм пробвал доста.

Редактирано от Kalmar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Предполагам идеята е, че колкото и хлабави да са петте пружини, винаги ще упражняват повече сила от три натегнати.

На теория ако силите са абсолютно равни, не би трябвало да има разлика в усещането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли да попитам как стоят нещата при Седем струнна китара ?

Понеже ще има повече натоварване върху пружините, понеже струните са 7.

В момента съм с 3 пружини и тремолото ми е струва твъричко, мисля да махна едната.

Чудех дали е добра идея? И ще могат ли 2 пружини да издържат нормално на напрежението от седемте струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Един въпрос - откъде мога да си намеря точно такива пружини?

Аз съм само с 2 и ми се иска да си сложа още поне една.

В xxxx нямат, във Factor също ... (Варна)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При седем струнна китара имаш една струна повече (и то дебела) това означава повече натоварване.

С две пружини нещата ще станат малко... обикновено се разтягат много заради повечето струни и се налага да компенсираш доста от "лапата" на пружините.

Проблема е, че се разтягат толкова, че понякога лапата е на тегната докрай, а има нужда от още.

За целта повечето бутикови производители на китари ползват скъсени пружини за конфигурация само с две такива.

 

 

Пружини за флойд има предимно в ebay.com (тоест щатския, но може и ebay.co.uk). Тук се внасят рядко,

предимно се изписват по каталог и са с прекалено надути цени (в Европа е така...).

Аз лично препоръчвам тези на Gotoh, без значение дали ще е нормалния модел или усилените.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да порових се малко в нета и ги забелязах тези пружини за които говориш.

И като отворих капака отзад всъщност забелязах че фабрично е със четири (4) пружини, при което махнах едната, и настроих нормално.

Определено имаше нужда да се позатегнат болтовете на "лапата" но сега тремолото е супер, и започнах да го използвам повече :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.