bluelemon Публикувано Декември 16, 2010 Публикувано Декември 16, 2010 (Редактирано) Значи въпроса ми е следния. Сега докато си гледах Джими Хендрикс на Удсток, ме осени една мисъл. Докато свиреше със зъби видях че е с 5 пружини на тремолото. После прочетох че свири с доста тънки струни. Някакъв миксиран сет 10-38. Та, аз свиря с 10-ки и с три пружини. Въпроса ми е ще се чуствам ли по комфортно при бендове ако сложа 4 или 5 пружини. При положение че пружините ако са повече, ще са почти в покой. В смисъл усеща ли се разлика в твърдоста на китарата при три разтегнати пружини срещу примерно 5, но които няма да са опънати. Надявам се да ме разбрахте. И още нещо се сетих. Има ли разлика в качеството на пружините. То най-вероятно има, но усеща ли се? Редактирано Декември 16, 2010 от bluelemon Цитирай
Rammkopf Отговорено Декември 16, 2010 Отговорено Декември 16, 2010 От 3-годишния си опит с 5 пружини в Strat-a и .010-.046 струни - да, китарата става на камък, но дразнението с резониращите пружини си остава. Разликата е, че сега ще пищят 5 пружини, а не само 3, ако не ги заглушиш адекватно (изолация от UTP-кабел, както сторих аз след смяна на гъбата). Върнах геометрията обратно на тройка (тоя път в трапец) и така е по-добре сега. Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 16, 2010 Автор Отговорено Декември 16, 2010 Значи викаш става камък с 5 пружини. Бря, мислех че ще е по различно. Ако са четири разхлабени пружини дали ще е по мека от 3 опънати. Аз в момента съм с 3 пружини на трапец. Не че се оплаквам, но ми се щеше една идея да е по мека китарата, че като бендвам един час и пръстите ми стават на кебапчета. Освен да ми на GHS 9.5-44. Цитирай
Kalmar Отговорено Декември 16, 2010 Отговорено Декември 16, 2010 (Редактирано) Броя на пружините за мекотата на струните (особено при бендване) няма значение, ако тремолото е фиксирано. Демек ако е опряно в тялото (flat). Има значение ако тремолото е сетнато плаващо. Имам 5 китари с флойд роуз и няколко с винтидж страт тип тремоло, повечето са плаващи но имам и с фиксирани към тялото, при всяка отделна китара ситуацията е различна. Броя на пружините обаче оказва влияние на резонирането на инструмента. От друга страна повече пружини при плаващо тремоло = по-твърд тремоло екшън, освен това има тенденция инструмента да се разстройва по-малко, когато е с повече пружини. пробвал съм с 2, 3, 4 и 5 пружини, със скъсени и с по-дълги. Колкото за качествата... Schaller или Gotoh. Вторите особено имат едни усилени пружини, които са доста по-стабилни от обикновените. Има и друго, ако увеличиш ъгъла на грифа спрямо тялото (чрез подлагане на нещо тънко в сглобката, ако нямаш микро тилт винт) и след това повдигнеш струните от седлата, тогава китарата ще стане малко по-мека. П.П. Ако това на снимката е твоето тремоло, то можеш да го повдигнеш направо от двата опорни винта. Не забравяй да отпуснеш струните и да подложиш нещо меко зад тремолото преди това, за да щадиш ножовете на тремолото. Редактирано Декември 16, 2010 от Kalmar Цитирай
Kalmar Отговорено Декември 17, 2010 Отговорено Декември 17, 2010 Мдааа, снощи съм бил изпращял тотално. Това в послеписа да не се чете - повдигането от опорните винтове не променя напражението на струните, понеже не променя ъгъла под който струната се " пречупва" при седлото. Това може да се постигне с повдигане на самото седло. Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 17, 2010 Автор Отговорено Декември 17, 2010 Ясно, вече разбрах. Моето термоло е точно това от снимката. Wilkinson VS 50 II е модела, и е на два пивота. Значи единствено мисля да пробвам с 4 пружини, но ще развия болта на лапата дето се закачат за да са максимално в покой. Ще срявня резултата и ще реша после. Иначе за това тремоло след много тестове, най стабилно се държи когато е свалено от стъдовете почти до тялото и екшъна е вдигнат от седлата. Така постигнах и най-нисък екшън с 3 пружини. За смяна на ъгъла на грифа едва ли ще се наема, но разбрах идеятя. Цитирай
Fenix Отговорено Декември 17, 2010 Отговорено Декември 17, 2010 И аз бях пускал същата тема си спомням и тогава ми беше отговорено доста логично. Броят на пружините няма никакво значение - 3 или 5... Причина: Струните имат определен опън. Да кажем 30 кг (случайно избрано число). За да е в хоризонтално положение флойда, пружините също трябва да противодействат на този опън с обратнопропорционално. Ако са 3 пружини, ще трябва да се натегнат повече отколкото 5 пружини, но опънът на който трябва да се противопоставят е същият, та като имаш 5 пружини, просто ще са по охлабени отколкото 3 и за да ги опънеш, ще ти трябва такава сила, каквато ти трябват 3 по-натегнати пружини. Това беше логиката, която тогава ме съветваха и не съм слагал повече. Логично ми звучи, но се вижда че може и да не е съвсем вярно, ако не е линейна взаимовръзката между 3 натегнати пружини и 5 по-охлабени. Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 17, 2010 Автор Отговорено Декември 17, 2010 Ами ако е така значи по добре 5 отколкото 3 заради по-доброто звучене. Със сигурност ще пробвам с 4 и ще докладвам. Само трябва да намеря откъде да си купя Цитирай
Kalmar Отговорено Декември 17, 2010 Отговорено Декември 17, 2010 (Редактирано) Ами не е вярно, защото когато правиш бенд с 3 пружини - ти се противопоставят три пружини, а когато правиш бенд с 5 трябва да пребориш 5 пружини. Напражението на 5 пружини винаги е по-голямо от 3, колкото и да са натегнати. Именно заради това и тремоло екшъна е по-твърд при 5 пружини отколкото при три. Струната също се разтяга повече при по-голямо напражение, а 5 пружини имат повече напражение от 3. Това важи при плаващите тремоло системи, ако тремолото е флат или фиксирано по някакъв начин, няма значение колко са пружините. Незнам кой, какво е казвал някъде, но аз съм пробвал доста. Редактирано Декември 17, 2010 от Kalmar Цитирай
Icarus Отговорено Декември 17, 2010 Отговорено Декември 17, 2010 ^Предполагам идеята е, че колкото и хлабави да са петте пружини, винаги ще упражняват повече сила от три натегнати. На теория ако силите са абсолютно равни, не би трябвало да има разлика в усещането. Цитирай
Kalmar Отговорено Декември 17, 2010 Отговорено Декември 17, 2010 Идеята е че ако имаш 5 и 3 еднакви пружини се получава горното, което съм описал. Цитирай
Krasen Отговорено Декември 17, 2010 Отговорено Декември 17, 2010 Може ли да попитам как стоят нещата при Седем струнна китара ? Понеже ще има повече натоварване върху пружините, понеже струните са 7. В момента съм с 3 пружини и тремолото ми е струва твъричко, мисля да махна едната. Чудех дали е добра идея? И ще могат ли 2 пружини да издържат нормално на напрежението от седемте струни. Цитирай
Slav Отговорено Януари 11, 2011 Отговорено Януари 11, 2011 Един въпрос - откъде мога да си намеря точно такива пружини? Аз съм само с 2 и ми се иска да си сложа още поне една. В xxxx нямат, във Factor също ... (Варна) Цитирай
Kalmar Отговорено Януари 11, 2011 Отговорено Януари 11, 2011 При седем струнна китара имаш една струна повече (и то дебела) това означава повече натоварване. С две пружини нещата ще станат малко... обикновено се разтягат много заради повечето струни и се налага да компенсираш доста от "лапата" на пружините. Проблема е, че се разтягат толкова, че понякога лапата е на тегната докрай, а има нужда от още. За целта повечето бутикови производители на китари ползват скъсени пружини за конфигурация само с две такива. Пружини за флойд има предимно в ebay.com (тоест щатския, но може и ebay.co.uk). Тук се внасят рядко, предимно се изписват по каталог и са с прекалено надути цени (в Европа е така...). Аз лично препоръчвам тези на Gotoh, без значение дали ще е нормалния модел или усилените. Цитирай
Krasen Отговорено Януари 11, 2011 Отговорено Януари 11, 2011 ^ Да порових се малко в нета и ги забелязах тези пружини за които говориш. И като отворих капака отзад всъщност забелязах че фабрично е със четири (4) пружини, при което махнах едната, и настроих нормално. Определено имаше нужда да се позатегнат болтовете на "лапата" но сега тремолото е супер, и започнах да го използвам повече Цитирай
Recommended Posts