Jump to content
Българският форум за музиканти

Midi Keyboard & Audio Interface


Todorova1

Recommended Posts

За Коледа съм решил да си взема кийборд, с който да мога да работя на живо чрез лаптоп. Отначало мислех да си взема Midi Controller на M-Audio -- Keystation 61ES [http://www.m-audio.com/products/en_us/Keystation61es.html], защото не е прекалено голям като 88 клавишният, лек е и може лесно да се носи, а и клавишите му са полу-тежки, което е добре за хората свикнали да свирят на акустично пиано. Но в последствие се замислих, дали вградената звукова карта на лаптопа, ще може да издържи на VST инструментите,с които ще свиря или ще има пращене, пукане и голяма латенция, които са недопустими при живото свирене. След това видях един друг доста интересен кийборд на M-Audio -- ProKeys Sono 61 [http://www.m-audio.com/products/en_us/ProKeysSono61.html ], който е с вграден аудио интерфейс, дори има 5 вградени саунда -- Гранд пиано, орган, електрическо пиано, клавинет, и така нареченото Bright Piano. Та въпроса ми към вас е -- кой е по-добрият вариант -- да си взема Keystation61 ES и някакъв външен аудио интерфейс или ProKeys Sono61 с вграденият? Ако смятате, че първият варинат е по-добър, бих се радвал да ми предложите конкретен модел аудио итнерфейс към който да се насоча. Бюджета, с който разполагам е 600 лв, като в него е включена и цената на кийборда.

Благодаря ви предварително ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разполагам с Keystation 61 ES. Вързвам го директно с USB към лаптопа си и използвам виртуалното пиано Pianissimo. Няма каквото и да е забавяне или пращене, т.е. бачка идеално.

 

Пробвал съм контролера и с Ableton Live, както и с отделни модули "Studio Instruments" от Сонар. Там също няма забавяне или пращене.

 

От друга страна имаше проблеми с друг софтуер, за съжаление не си спомням кой точно. Имаше забавяне от около половин секунда, с което разбира се не може да се свири.

 

Звуковата ми карта едва ли е много по-различна от твоята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам Keystation 61ES - това нещо за пиано не върши никаква работа и си е с напълно лека клавиатура. Фактически разваля сериозно постановката на ръцете и усета за динамика, заради което го мразя много и затова го държа само в офиса, за някакви екстремни ситуации - ако искам належащо да пробвам някаква идея, наистина за много краен случай. Иначе на работата биха ме изгонили, ако домъкна цяло пиано, пък било то дори и само дигитално стейдж пиано :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е важна саундкартата, с която ще бачкаш по отношение качеството на звука. Т.е. с вградената на лаптопа не очаквай добър звук. С Asio драйвери няма да имаш забавяне. Пращене, припуквания - зависят от хардуера и софтуера, т.е. какви VSTi използваш и на каква машина. M-audio принципо произвеждат много качествени неща, за цената си, но тези два клавира, които предлагаш, не са ми от любимите по отношение на клавиатура. Принципно имам 2 M-audio контролера, които работят перфектно. На единия клавиатурата става за доста неща, на другия е готина и ме кефи много, но и двете са леки.

Конкретно по темата. Ако нямаш друг интерфейс - взимай Sono–то. Ако имаш друга карта - другия. Това като за нискобюджетно решение. Ако имаш повече кинти може и по-готина конфигурация да се измисли. Аз бих заложил на M-audio за нещо подобно - достатъчно стабилни и достатъчно евтини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.