Kalmar Отговорено Декември 2, 2010 Отговорено Декември 2, 2010 Добре направените разцепват. Тези направени от "каквото ми падне"... са друга тема. Мисля, че се отклонихме доста от основния въпрос... за дупките. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Декември 2, 2010 Отговорено Декември 2, 2010 Добре направените разцепват. Ами да де, това означава, че добре направените, независимо от лака... Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 2, 2010 Отговорено Декември 2, 2010 Както един китарист, който преди няколко дни разцепи българската сцена от свирня, каза в едно интервю! "Всичко е в ръцете" Цитирай
EAmechaniX Отговорено Декември 2, 2010 Отговорено Декември 2, 2010 ^Значи ти току що каза, че лака няма значение Цитирай
Stivy_k Отговорено Декември 14, 2010 Отговорено Декември 14, 2010 Инспириран от една подтема в темата реших да отворя такава отделно за лаковото покритие на електрическите китари. На мен са ми известни три вида лак. Полиестерен, Нитроцелулозен (доста податлив на времето и най-неустойчив от 3те вида), полиуретанов. Към това добявам и китари на които телата не са лакирани! Значи имаме 4 варианта, Кой, Защо, И Как? Това което бих се радвал някой да сподели е: има ли наистина разлика в звуково отношение. Чувал съм легенди, че лака е тайната на скъпите цигулки.... и е много важна част от редица акустични интрументи. предварително Благодаря Цитирай
Atari Отговорено Декември 15, 2010 Отговорено Декември 15, 2010 Отдавна не съм писал във форума, но скоро се бях зачел по подобни теми и стигнах до извод, че нещата по веригата усилвател, ефекти, адаптери, гриф, дърво на тялото, имат далеч по-голямо влияние за звука на електрическата китара. Едва след като другите неща са ми безкомпромисни бих се замислил за това с какъв лак ми е китарата. Изобщо в търсенето на по-добър звук хората са склонни да прекаляват Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 15, 2010 Отговорено Декември 15, 2010 Имах Кремона (китара, с двата хъмбъкера), с много дебел лак (не знам как се водеше, но давам пример с нея, понеже нали е "нисък клас", а резултатът беше повече от чувствителен), който махнах. Звукът се отпуши (извинявам се за "вокалния" израз ) и всичко стана много кристално. Невероятно дори Може би звучи абсурдно, но щом ми е направило впечатление преди 11-12 години и го помня още, явно има нещо. Един приятел се хвалеше, след като махна лака на страта си и сложи нитроцелуозен с нещо подобно (Кремоната я оставих без никакъв лак.) От друга страна, подозирам/чувствам, че ако махна супер дебелия лак от хонера си В2В (без глава и тяло), звукът няма да стане по-добър... Мисля си, че и ако лакирам дебело НК-то (7-струнно чудовище-бас, със съвсем тънък, прозрачен лак в момента - все едно няма никакъв) звукът ще се съсипе... Цитирай
ultramega Отговорено Декември 15, 2010 Отговорено Декември 15, 2010 Към това добявам и китари на които телата не са лакирани! Само съм чувал за такива, а ми е любопитно. Някой може ли да каже нещо повече по въпроса? Цитирай
bulby Отговорено Декември 15, 2010 Автор Отговорено Декември 15, 2010 ^ Наскоро се продаваше във форума един телекастър със свален лак. Но не знам доколко е практично това и как би изглеждала една такава китара след години употреба. Аз лично, както вече писах, съм почитател на нитроцелулозния лак и съм решил ако ще купувам още китари от висок клас те задължително да са с такъв. Основната причина е, че съм фен на винтидж визията и усещане на един инструмент, в последно време изобщо не ми допадат инструменти с лъскав и дебел като стъкло лак. За разлики в звука е много спорна темата - за мен я има, обаче тя е във фините нюанси и със сигурност не се усеща ако се свири само със здраво набримчен хай-гейн и компресия. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Декември 15, 2010 Отговорено Декември 15, 2010 Започнете от тук. ...и дописвайте. Даже модераторите могат да слеят оня ''ОФТОПИК'' с тази тема. Цитирай
L.K. Отговорено Декември 15, 2010 Отговорено Декември 15, 2010 Нитроцелулозният ми харесва повече. Напомня ми за класическите инструменти, с които съм свирил. И миризмата му ми харесва. Цитирай
Stivy_k Отговорено Декември 16, 2010 Отговорено Декември 16, 2010 (Редактирано) Аз също като булби и ЛК съм фен на Нитроцелулозният! При мен обаче е субективно просто по ме кефи на вид. Много хора говорят за акустика в електрическите китари и колко е важна тя. Е ако наистина е важна значи лака би трябвало да има значение, тъй като е един от основните компоненти при акустичните китари и други струнни инструменти. Ясно е също, че колкото по-висок е аутпута на адаптерите толкова по-малко значение има всичко останало Да разбира се това са дреболий и едва ли някой би гу чул на живо както отбелязаха някой от колегите, И при все това е много интересна тема за дискусия. Редактирано Декември 16, 2010 от Stivy_k Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 16, 2010 Отговорено Декември 16, 2010 Вече темата бе дискутирана в изработка и ремонт. Един лютиер настояваше(всъщност не дефинира какво точно настоява), че е правил опити с различни лакове и не намира разлика, докато друг лютиер настояваше, че е правил такива опити и има осезаема разлика. Трети човек каза, че е правил подобни експериметнии намира разлика. Мненията се различават. Цитирай
Recommended Posts