Jump to content
Българският форум за музиканти

Началото с цигулката


Recommended Posts

Здравейте! Аз съм на 15 години. На 10 започнах да свиря на цигулка, ходих половин година на уроци, но не знам защо се отказах. Сега много съжалявам. Искам да започна отново. Бихте ли ми казали дали е възможно сам да се науча, защото ходенето по уроци изисква време, а аз нямам такова в излишък. Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от това, какво имаш предвид под научаване. Аз свирих 18 години на цигулка, завърших музикално училище с нея, бях в академия, но не я научих (достатъчно, че да кажа , че съм приличен цигулар), най вече защото просто не ми допада. Наистина мерака може да заведе много далеч, но ако гониш някакво академично ниво (и ако разбира се визираш класическата цигулка) без системни занимания в съответното учебно заведение би било много трудно.

Но ако искаш да се развиваш в други насоки (кънтри, джаз и тн), спокойно можеш да напредваш и самостоятелно, ако вече имаш необходимата база. Там изискванията си ги поставяш сам и прецизността на свирене не е от първостепенно значение, както е при класиката

 

П.С. Цигулката е много трудоемък инструмент усвояването на който не се връзва с липсата на време. Само за поддържане на прилична форма се искат системни занимания от по няколко часа на ден (иначе става като при мен, техниката отива на кино и това се отрязва пряко на интонацията, звукоизвличането и тн).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тогава по-добре си намери някои ноти за начинаещи и се упражнявай после вече гледай други произведения но най-важното е да правиш добра техника- ръце ,лък и т.н. свири много гами и подобни упражнителни мелодийки :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.