blaf Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 Мисля, че е напълно естествено английският да изглежда по-богат, най-вече поради това, че много от днешната култура се прави на този език. Това кара хората да свикват с определени изрази и словосъчетания, които са типични за английския. Българският, обаче, също е доста богат (а дори и в некнижовното си всекидневно използване вероятно има по-богат речник от английския) и единствената причина да се пуска тази тема е културната хегемония на англо-говорещите държави. Тоест, при условие, че днешният lingua franca е английският, обективността при подобни сравнения ще е нарушена. Ако след няколко десетилетия испанският придобие по-силна известност (напълно възможно според мен), тогава вероятно английският ще изглежда беден. Цитирай
Slinky Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 Според мен, българският език си е достатъчно богат. Причината да се пишат толкова текстове на песни на английски е много проста - може би от 50-60-те години още, когато се е развила музикалната индустрия в този си вид, в който е долу-горе и днес, най-големия пазар за музика е бил САЩ. Не случайно, четейки за доста от известните групи (тук ще цитирам само британски групи) - Beatless, Led Zeppelin, Deep Purple,... и ред други, основният скок към успеха е било първото им американско турне. Значи всички мениджъри са имали стремеж, групата да се наложи пред американската публика. Това обяснява, защо и болшинството от немските, шведски, че и какви ли не другоезични групи, по принцип пеят на английски. И в заключение - и българските групи, ако искат да станат известни в чужбина ще трябва да пеят на английски. Но ако искат да са популярни в България, би било добре да имат варианти на песните си с български текстове. За протокола - има много американски групи и певци, които правят варианти на песните си на английски и на испански. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 (Редактирано) Беден е.... на някои. Ама на тях и английския не им е цветущ, макар и да не го осъзнават. Редактирано Октомври 11, 2011 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай
Mike_MnD Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 богат, богат колко да е богат... Тая тема ме развесели и разнообрази. Определено има страст тука... давайте още, че да има какво да четем. Цитирай
Svanio Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 ^Тая тема се изчерпа доста отдавана според мен. Не знам какво точно очакваш да прочетеш или научиш Цитирай
Recommended Posts