DeathZone Публикувано Март 17, 2006 Публикувано Март 17, 2006 (Редактирано) Здравейте на всички! От известно време забелязвам че потенциометъра на ампа ми за гейна прогресивно тръгва надолу , в смисъл забелязвам че предпочитам доста по малко драйв , отколкото преди да кажем година. Това си го обяснявам с желанието ми да вкарвам все повече динамика в свиренето ми , както за сола така и за ритъм , защото при високи нива на звука (демек ампа яко нагърчен) и с по малко драйв звука е достатъчно наситен и изкривен в добрия смисъл на думата . Та да си дойда на въпроса. Може ли някой , който е имал възможност да свири на много и различен тип китари , с голямо ранообразие от адаптери да ме посъветва как мога да увелича динамиката с която свиря? Проблема е там, че звука като че ли се компресира прекалено много при повече гейн , пък и май е от адаптерите и китарата (Jackson DXMG със EMG HZ адаптери ). В момента за да постигна по голяма динамика при свирене с ампа ми (Marshall JTM60 - много си го обичам ) налагам струните доста грубо или понякога свиря с пръсти за да има възможно по голяма атака , също така съм разкарал всички ефекти , освен тези в параления луп , защото забелязах че и те омазват динамиката и темъра на оригиналния звук от китарата. Та сега не ползвам буустер и Уа докато не измъдря тру байпас. Моля ви посъветвайте ме на първо време кои адаптери предоставят по-голям динамичен диапазон и компресират малко , да си призная компресията не ми е от любимите ефекти и предпочитам аз да контролирам динамиката, доколкото мога разбира се. Предварително благодаря! Росен Редактирано Март 17, 2006 от DeathZone Цитирай
TONY Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 EMG HZ - не са ли активни адаптери всички активни адаптери изравняват динамиката!(за някой неща това е ОК) най елеметарно - да сравниш Seymour Duncan - vs - DiMarzio и да видиш кои по те устройват обикновенно - джаксъните са с дънкан дизайнд адаптери - които са си сеймър дънкани - но правени в корея тия дънкан дизайнд също ги бива но определено си заслужава да пробваш и от двете марки - защото лично аз намирам голяма разлика темброво между двете марки като и в двата случая звука си е на 6 Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 Това е лесен въпрос.Отговорът е low output=dynamics,демек по-винтидж адаптерите са по-динамични имат повече хедруум.EMG определено не се включват в тази категория.Търси примерно Seymour Duncan '59 или някои от тези на DiMarzio - PAF,PAF Pro,Virtual Vintage PAF и други подобни. Владо Цитирай
DeathZone Отговорено Март 17, 2006 Автор Отговорено Март 17, 2006 (Редактирано) Благодаря , Владо! Като че ли наистина това ще е решението , ще се поровя из нета за тези модели. Моите за по хард неща са убиец , но ми се иска да може да са по универсални. А ти какви би предпочел Дънкан или Димарзио? Редактирано Март 17, 2006 от DeathZone Цитирай
synchu Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 Duncan all the way Не - сериозно казано и ДиМарцио са добри адаптери, така че предполагам е въпрос на предпочитание. Аз по съм свикнал със саунда на Дънканите, въпреки че последно оставих и един ДиМарцио в една от теслите, че звучи доста приятно (т.нар. ПАФ Джо). Но компресията в голяма степен идва и от усилвателя. Маршал, които са си перфектни за това което са и това което са предназначени, а именно "яко жица майна" не са известни обаче с високата си динамика. Адаптерите дефинитивно ше помогнат. Виж Владо с Fuchs-a, може да приказва за динамика Цитирай
bobalan Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 съгласен дотук, само да дам идея - ако вклщчиш твойте на сингъл режим динамиката също ще се подобри. Или изобщо динамиката на сингъл койл-а е много по-голяма от тази на хъмбъкъра. Освен това можеш да пробваш с различни лампи маршалчето как ще обади. Принципно лампените Фендер са синоним на динамика де... Цитирай
DeathZone Отговорено Март 17, 2006 Автор Отговорено Март 17, 2006 (Редактирано) Благодаря на всички! Супер полезна информация ми давате То е ясно че друг амп скоро няма да имам , но от друга страна от всички Маршали дето съм слушал , като че ли моя или поне тази серия са по динамични. На мене така ми се струва. Сънчо благодаря за инфото смятам да са Дънкан , поразгледах и другите , но както казва Бобалан май сингъл му е майката. Харесах си един модел SRV , които са сингъл , ако някой ги е чувал или има ще се радвам да ме светен повече за този модел. Другия вариант е да пробвам да разделя моите ЕМГ на сингъл поне за тест , но да си призная не бих рискувал да си правя експерименти.Тони, понеже ти доскоро имаше, чудя се дали да не си купя едно Скуеар-че и да му бодна два SRV дънкана? Какво ще кажете за идеята , дали има смисъл от такава инвестиция? Другия вариант е да продам сегашните и да сложа , както казва Владо Seymour Duncan '59, май ще е най добре поне за bridge, де да знам :think: ? Бобалне , пробвал съм и с други лампи , но с оригиналните най-ми харесва да си призная. Понеже съм пускал китарата в бая ампове вече и ми прави впечатление че просто адаптерите са силнички и компресират , е не са активни , пасивни са както писах, за джангър грешка нямат , но все ми се иска като свиря да мога да конролирам повече нивото на звука със свиренето си (е и с потенциометъра на китарата де ), а не с ефекти или педали. Та за това се чудя и се мая ))) Тони, благодаря и на теб , малко късно видях поста ти )) Редактирано Март 17, 2006 от DeathZone Цитирай
bobalan Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 инвестицията със скуайърчето ми се струва сериозна Пробвай да разделиш едното ЕМГ (само трябва да развържеш сдвоените жички, мисля че бяла и черна са вързани заедно в момента, и да запоиш черната на корпус на потенциометъра, абе пише го някъде), за да видиш дали това е търсеното от теб звучене. И задължително пробвай някъде адаптерите, които смяташ да си купуваш - да не се изненадаш после Цитирай
DeathZone Отговорено Март 17, 2006 Автор Отговорено Март 17, 2006 инвестицията със скуайърчето ми се струва сериозна Пробвай да разделиш едното ЕМГ (само трябва да развържеш сдвоените жички, мисля че бяла и черна са вързани заедно в момента, и да запоиш черната на корпус на потенциометъра, абе пише го някъде), за да видиш дали това е търсеното от теб звучене. И задължително пробвай някъде адаптерите, които смяташ да си купуваш - да не се изненадаш после Мерси , Бобалан! Ще гледам да пробвам някъде ..... то в нашата родина е доста невероятно да се случи ...... Ще си помисля доста , сметнах поне 500 лева ще тидат за подобна инвестиция с нова китара :think: Цитирай
TONY Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 скуаяр страт са ентри левьл и са добри за парите си но ако ще взимаш Скуаяр -вземи направо Скуаяр Стратокастер - вьрвят между 400 - 450 лв (това се отнася за теб имайки впредвид нивото ти - което е завидно-(повечето спокойно може и да минат с страт версията)) И СА С АЛНИКО АДАПТЕРИ - така че няма да се налага да ги сменяш = ако искаш сингьл койл звук. Ако решиш да смениш ЕМГ за проба - след като свалиш платката - преначертай внимателно схемата на свьрзване и обозна4и с тиксо лепеники кои адаптер за кьде е - бридж и нек защото като решиш да ги вьрнеш - да не се окаже че не се сесташ и да обьркаш нещо плюс това трябва да откачиш и активната електроника по натам следват мексиканските фендери -май са по 950 лв но си мисля че ако направиш тест - ще вземеш скуаяр стратокастера тук вече е вьпрос колко искаш да инвестираш в стратокастер щото ако си с неограничен бюджет -то е ясно - американ стандарт или делукс това за разликата Дьнкан - Димарзио е като Фендер - Гибсьн много се различават - ама и двете са много добри и на двата сайта пише кой китарист с какви адаптери свири така че оттам може да придобиеш представа кой адаптер как звучи( естествено влияние оказват китарите ,струните, перцата, усилвателя-говорителите, ефектите и прьстите на китариста, че и рекординг техниката сьщо) Цитирай
synchu Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 (Редактирано) Дънкан и ДиМарцио не се различават чак толкова По-скоро в нюансите са различни. Абе то по принцип до едно време Страт си беше просто съкращение на Стратокастър, ама пак някакъв маркетингов трик, поради щото половината народ ги мързи да казват/пишат Стратокастър и съкращават на Страт. Та сега като има и "Страт" и стартиращите отиват в магазина и гледат "А, тва е. мдам. дай един такъв. Клептън има страт". Ахмашка маркетингова тактика .... Редактирано Март 17, 2006 от synchu Цитирай
TONY Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 но за Скуаяр има разлика при моделите Страт - са по ефтинките Стратокастер - по скьпи и по добри да паралела с гибсьн - фендер е засилен но може би ушите са ми доста чувствителни кьм тембьр и за мен има действително чуваема разлика между 2те марки ама да не Ви пука - ако ще свирите по канал 1 - такьв звук излиза че е все тая - с лампов Фендер тон мастер или транзистор Хюс и кетнер Атакс 40 сте та камо ли някакви адаптери да окажат влияние звукомелачката действа безотказно Цитирай
bigjav Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 "ама да не Ви пука - ако ще свирите по канал 1 - такьв звук излиза че е все тая - с лампов Фендер тон мастер или транзистор Хюс и кетнер Атакс 40 сте та камо ли някакви адаптери да окажат влияние звукомелачката действа безотказно" No comment! Цитирай
bigjav Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 Росене, разбира се, че и адаптерите си оказват влияние, но и техниката на свирене и количеството най-вече. Много рядко съм чувал български шреддър (ако ми позволите така се изразим) да свири с разумно количество гейн, обикновено сичко е на мах. Така че продължавай да смъкваш нивото, докато не усетиш the sweet spot. Успех! Цитирай
bigjav Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 Исках да кажа "количеството гейн" в първото изречение. Съжалявам за пропуска. Цитирай
Recommended Posts