Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно „построяване“ на китара


Recommended Posts

Здравейте, знам че има толкова много теми във форума и не съм първият, който ще попита това, но не успях да намеря нищо (поне аз) Та буквално преди минути ми дадоха тези две дръвца. Върху грифа вече няма прагчета, няма нищо. Може ли някой да ме насочи към лютиер в София, знам един срещу младежкия театър, но не знам дали е за китари. Ако може и някой да ми каже ОРИЕНТИРОВЪЧНА цена на всичките чарколяци, които трябва да купя от тук нататък. Струни, Тунери, Магаре, потенциометри и още доста неща.

 

Благодаря, предварително и се извинявам за досадата, която ще причиня с моя въпрос

Китара 1

Китара 2

КИтара 3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Най-евтино ще ти излезне да купиш една механично повредена китара на старо и от нея да свалиш чарколяците. Към адаптерите ще трябва да приложиш по-нестандартен подход, защото с тази форма нищо не се предлага.

На финала ще получиш резултат, по-лош от entry level инструментите от магазина, но по-скъп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

L.K. Не ми прозвуча много позитивно, аз толкова много искам да свиря (дрънча) на електричка, а за момента нямам много пари, а и сега идват празници и още харчове.

Марк Аврелий Ще съм изключително благодарен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам нова информация относно тези в момента парчета дърво. Това е китара, правена от някой, някога. Не зная дали е завършена като проект или е оставена за едно неизвестно бъдеще, но в този вид дойде при мен. Аз лично съм доволен и много искам да я пипна завършена, с лак и боя и да дрънна на нея. Дървото, от което е направена не зная какво е, но е доста тежко. Сравнявам я с 2 Strat китари едната Squier другата на „известната" марка HK

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарката ми се струва да си е съвсем стандартно кремонско изпълнение, но за това както и да е, не е там проблема.

И така, ориентировъчно цени:

Адаптери - около 40 лева бройката.

Прагчета - около 20 - 25 лева за комплект.

Ключове - могат да се намерят и за 20 лева, но това според мене е много компромисен вариант.

Потенциометри, кнобове, суич и други дреболии - и там едно 30-40 лева ми се струва да се отхвърли.

Освен това както разбирам търсиш и някой, който да ти я сглоби, а по тия талпи да ти кажа има много работа. Освен необходимостта от нов лак трябва малко да се позапълнят тия "кратери" за адаптрите, защото стандартен ринг не би могъл да ги скрие. И вкрайна сметка както колегата L.K. каза резултатът едва ли ше е задоволителен.

Съжалявам, че така те обезкуражавам, но такава е действителността. Самият аз свиря на много кофти (една дърта Кремона - страт) лопата и знам какво е да искаш да имаш, а по една или друга причина да не можеш да си го позволиш.

По- добре за тези пари се ослушай в раздел продавам на форума, понякога излизат добри и запазени китари за по 100 - 150 лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами прекалено съм несръчен, за да се захвана сам да го правя. Все нещо ще объркам. Иначе знам, че ще е по-евтино да взема някое китайче и да дрънча в нас, ама мерак. Какво да го правиш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В раздел "Продава" непрекъснато излизат ключове за ~15-20лв, с бридж вече се уреди, остават адаптерите и електрониката. За да минеш "тънко" те съветвам да не слагаш нек-адаптера (този, който е до грифа), а да купиш един хъмбъкер или два скуайерски страт-сингли (в раздела за продажби вървят по ~10-15лв бройката) и да си направиш хъмбъкер, който значително ще опрости електрониката - едно волуме, едно тон и едно ключе за делене на адаптера (~10лв). Останалите дупки и пролуки се оправят с един пик-гард, който може да бъде всякакъви ще ти излезе 15-30лв.

До тук станаха ~ 70лв.

Ако имаш късмет (понеже тези неща зависят от много работи), смяната на праговете, лакирането и сглобяването е вероятно да не надхвърли 150лв и се вместваш в 200лв.

Ако всичко това се направи от един човек, би било най-евтино.

Иай предвид, че по време на ремнота сигурно ще излязат още подробности.

 

Според мен си заслужава :)

 

Ето ти "насока към лютиер":

http://sites.google.com/site/aurelliaguitars/home2

 

От какви ли не ситуации ме е "измъквал" :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти Свилен Бас за окуражителното съобщение. Аз знам, че няма да мина с цена под 100 лева, но предполагам, че да вложа в тези талпи е по-добре от колкото да си платя за едно китайче, което не го знам дали в деня, в който е направило китарата му се е работело или не. Иначе виждам в раздел продава много готини китари, но бюджета ми е нисък, страшно нисък. Знам, че това удоволствие е скъпо, но мерак :rocker:. А може ли да ми обясниш защо да не слагам Нек адаптер? Някакви по-специфични и от което следва по-скъпи ли са?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От гледна точка на минаването евтино, иначе ако искаш, сложи си и още два :hysterical:, но ако купиш само един адаптер, вместо два за същите пари, би следвало той да е по-качествен, нали :rocker:

Опитах се да изчисля най-евтиният вариант, но ако искаш, само лакирането би ти излязло над 200лв ;)

 

 

П.П.:

Не съм против многото адаптери, даже имам бас, с три и сега мисля да му слагам още два :)

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че цената ще е за сметка на качеството :rocker:

Ще видим какво ще се случи с това чудо на техниката :)

И честито за басчето. След нова година трябва да изнамерим някакъв евтин бас за подарък на едно приятелче и гледам постоянно обявите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами прекалено съм несръчен, за да се захвана сам да го правя. Все нещо ще объркам. Иначе знам, че ще е по-евтино да взема някое китайче и да дрънча в нас, ама мерак. Какво да го правиш

Но как така мерак пък ще я носиш на лютиер . Така няма да оставиш нищо от себе си в тази китара освен парите. А ако за това ти е мерака си купи нова :D

(само лично мнение)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Аз разбирам какво ми казваш, но нямам нито материалната база, т.е. различните машинарии за обработка на дърво, нито съм много сръчен с жичките (въпреки, че съм завършил техникум по телекомуникации, където предимно с това се занимавахме. Мерене, запояване и т.н.) А и както казах съм с много калпави ръце и ще я окепазя. Знам, че няма по-голямо удоволствие да направиш нещо и след това да си го ползваш, но ме е страх.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ е че погледни какво ти пише в подписа и давай смело, аман от лицемерие! :D

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.