Jump to content
Българският форум за музиканти

Зануляване на масата?


Recommended Posts

Забелязвам, че на доста усилватели масата на китарата не виси спрямо шасито на усилвателя и това съвсем естествено добавя някакво количество шум.

 

Забелязвам, че ако с една проста жица навържа масата на китарата директно към зануляването на щепсела, шумовете намаляват драстично.

 

Има ли някакви съображения и проблеми в този подход - примерно вътре, в усилвателя да навържа директно масата на изходния жак към зануляването на захранащия кабел?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има!

Стандартите за инсталации в домовете в БГ са били такива, че има фаза и минус, но земята не е била задължителна.Това се променя едва в последните 10години(ако не и по-малко).При контакти имащи извод за земя, а инсталация без такава, се е налагало земята да се върже на минуса.До тук добре, но има майстори, които поради некадърност и незаинтересованост са обърквали кое е минуса и кое фазата, така се случва да има контакти, които заземяването е офазено.

Сега по въпроса: ако заземяването е офазено и си го дал директно към масата на уреда има сериозен шанс да се случат лоши неща вътре.

Пример: скоро се опитвах да поправя един фендер ДСП който явно му се е случило това и беше точно така, стандартно вързан - маса към шаси и заземяване.Освен гръмналите компоненти по аналоговата част + бушони, накрая се оказа че е гръмнал и дсп чипа, което означаваше за жалост вечена смърт.

Просто решение е следната схема:

http://sound.westhost.com/project27.htm

Figure 3 - Power Supply

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ не мисля, че си много прав. Не знам кой има зафазени контакти. Нали ще бие ток. Особено ако е лято и си бос. Дори и да е зафазена апаратурата ще работи в част от случаите, но няма да гръмне. Просто ще имаш много брум, ако е аналогова апаратура, и ще бие ток.

 

Проблемът с двужилната ел. инсталация е това, че работната нула се ползва и за заземителна и от там се получават отечки - особено при големи консуматори, и потенциалът на нулата вече не е нула. Разбирай, че имаш малко от фазата на нулата :)

 

Като правило шасито винаги трябва да е хванато за земя. Нулата от апаратурата може да бъде хваната директно към земята или през Y кондензатори към земя. Друг е въпросът как е направен кръга на масите в апаратурата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да, по-точно се изрази.

Но за шанса за дефектиране - защо не?Примерно аналогова система с опамп, който има пин на земята, която е офазена.Потенциалната разлика между този пин и примерно захранващия не би ли могла да излезе извън границите?

За това да те бие ток - може да, може не.Представи си случая в който потовете са с пластмасови врътки, ключа е пластмасов и усилвателя е в дървена кутия и има пластмасови панели - има шанс въобще да не се докоснеш до шасито и да не откриеш проблема.

За офазените контакти - виждал съм такива, дори вкъщи открих един такъв.Идиотите дето са строили, в една разпределителна кутия са объркали цветния код и са пуснали фазата по синия кабел.След това на следващия контакт са свързали логично синия със земята, ама.... На него се наложи да вързвам един модул за управление на слънчева система.Всичко си тръгна ок, ама като допра фазомера до тръбите(медни и вързани към земята на модула) - изненада :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо при променлив ток няма + и - има фаза и нула и второ както Ники обясни в нашите инсталации нулата се ползва и за земя.А иначе може при някои инсталации както спомена liquid_death ако е пипал някой особенно кадърен майстор да е заземил така да се каже нулата с фаза :godbless:

И аз съм имал такъв случей-на цялата инсталация синия проводник вместо 0 беше фаза.Добре че е лесно отстраним дефекта - обърнах ги направо от таблото и готово.

А иначе не е зле да се отбележи от коя страна все пак е 0 та за да се знае евентуално как да се включи усилвател примерно,но пък и на щепсела би трябвало да се знае кое каде е за да не стане сакатлък.

Редактирано от Valeri_pj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът ми по-скоро беше възможно ли е между шасито(заземяването) на усилвателя и масата на електрониката да има някакъв потенциал, който да изпържи електрониката...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Примерно аналогова система с опамп, който има пин на земята, която е офазена.Потенциалната разлика между този пин и примерно захранващия не би ли могла да излезе извън границите?

Не, и двете ще са на фаза. Нищо няма да гръмне. Проблем би бил в някакви цифрови системи. Там може да се обърка нещо със сигналите

 

Представи си случая в който потовете са с пластмасови врътки, ключа е пластмасов и усилвателя е в дървена кутия и има пластмасови панели - има шанс въобще да не се докоснеш до шасито и да не откриеш проблема.

Всяка техника се захранва с ток (и напрежение) Ако тези тъй важни неща не са направени, евентуалните проблеми си носиш ти :godbless: В крайна сметка освен, че техниките горят и хора умират от ток. Така, че ако щеш и за собствена безопасност, трябва всички контакти да са занулени.

 

 

За офазените контакти - виждал съм такива, дори вкъщи открих един такъв.

Тези неща трябва да се правят от квалифицирани специалисти на които това им е работата. Защо не са направени като хората е ясно- труд и творчество в домашни условия.

 

 

 

7thString, да, възможно е да има потенциал от лошо проектирана и направена апаратура. Възможно е да се случат много неща. Всичко е въпрос на конкретна апаратура и съответно решение. В противен случай взимаме боба от кухнята :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Представи си случая в който потовете са с пластмасови врътки, ключа е пластмасов и усилвателя е в дървена кутия и има пластмасови панели - има шанс въобще да не се докоснеш до шасито и да не откриеш проблема.

Всяка техника се захранва с ток (и напрежение) Ако тези тъй важни неща не са направени, евентуалните проблеми си носиш ти :icon_shithappens: В крайна сметка освен, че техниките горят и хора умират от ток. Така, че ако щеш и за собствена безопасност, трябва всички контакти да са занулени.

Да, ама може и ситуацията да е друга - метални врътки на потовете, метални панели...като това е стандарт за финиш.

Иначе си прав, контактите трябва да са занулени.

 

 

За офазените контакти - виждал съм такива, дори вкъщи открих един такъв.

Тези неща трябва да се правят от квалифицирани специалисти на които това им е работата. Защо не са направени като хората е ясно- труд и творчество в домашни условия.

Много грешно!Става дума за къща, която е строена 1920-та и 1990-та е надстроявана.Баща ми е архитект и ни най-малко не е правилл нещо сам, с изключение на проекта.Няма никакъв труд и творчество по къщата и всичко е правено от майстори(даже ги помня бегло), като поради същността на работата на баща ми, е подбрал най-добрите тогава.Все пак, въпреки квалификацията им, факта че мрежата е била цветно объркана и контакта с офазена земя, е следствие единствено на фактора"човек".А този фактор не може да се предвиди, така че по-добре да се добавят 4 компонента(в устройството), ей така, за всеки случай(според мен де).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^

...

е следствие единствено на фактора"човек".А този фактор не може да се предвиди, така че по-добре да се добавят 4 компонента(в устройството), ей така, за всеки случай(според мен де).

Ако нещата се правят професионално, ( от суперлативите, с които коментираш се очаква да са такива), е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се направи контрол, измерване и приемане на всеки елемент от подложките - ВИК, Електро и т.н. Работата явно е приета без необходимата проверка, на "чисто доверие", което става ясно понеже грешката е открита години след това. Това никак не говори за професионализъм.

Човешкият фактор си е предвидим отвсякъде! Минаването метър на проверката не е извинение, а тарикатлък, от който се пати.

Не може да се разчита на мерки във всяка една апаратура, които да решат проблемите в захранващата мрежа. Трябва винаги да се контролират две елементарни неща - напрежението и сфазирането.

Глобализацията докарва а България апаратури от цял свят, като най-често те не са предвидени за работа тук! Сериозните фирми правят специфични модели за различните общности. Нима някой взима мерки за привеждане в съответствие?

Непрекъснато говоря на много хора (главно свързани с музикалния бизнес) за сериозно отношение към организацията на мрежовото захранване, и всички минават метър, докато не изпищят от последствията.

Никога не се намират средства за специалисти, а за бира, кеф и глупости винаги се намират! Както и да е, апаратурите като се повредят, се изхвърлят, ама като си отиде човек?

Виждам, че Ники е дал правилното решение, за което изписах толкова много талаш :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двамата сте прави, но фактора "човек" го има.Дори и в белите страни го взимат в предвид, а относно инсталациите - стандартите за инсталация се сменят по-бързо, отколкото се сменят сградите.Това води след време на натрупване на несъответствия апаратура-мрежа.Пример - контакти на старата част на къщата ми без заземяване(предполагам са някакви 60-тарски бакелитени черни и доста по-плитки).

Мерене - да :) Но от кого?Примерно баща ми ли е трябвало да мине всеки контакт с фазомер?Или той да прегледа дали са подредени всичките керемиди, или дали е направена изолация на фуги?Нали за това се наемат специалисти!Те са тези на които се плаща и те трябва да проверят работата си след това.Ако възложителя проверява всичко, то се обезмисля наемането на група специалисти.Т.е. специалистите са наети да извършат определена дейност, платено им е според определен стандарт за СПЕЦИАЛИЗИРАН ТРУД и се очаква определена работа да е била извършена.И тук идва факторът "човек" който въпреки квалификацията може да е поомацал тук там...

 

И аз изписах доста талаш, но мисля че като цяло темата би била полезна.

 

@Parni_Valjak, @Nikifena, поздравявам ви с по една виртуална бира и пожелава времето когато виртуалното стане реално не е толкова напред.. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да го няма "факторът Човек" има "факторът Закон". Законът е конкретизиран в разни наредби. Ако желаете мог ада ви ги цитирам. Тя в тях е описано как се прави инсталация, на какви норми отговаря и най-вече за контактите - импеданс на заземителнив контур фаза-нула. Контролът се извършва от специализирани акредитирани фирми - органи за контрол. Мерят, сравняват и издават сертификати.

 

Относно масите - Парният Валяк в темата "Проект комбо за китара, От "Мелодия 10" е разяснил нещата съвсем коректно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А закона от коя година е?В закона задължават ли се старите сгради да сменят инсталацията си?А какъв е процента на сгради построени преди закона къмто тези построени след въвеждането на закона?

Нека не се самозалъгваме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Контролът е върху нови сгради преди акт 16, помещения, в които се прави бизнес, обществени и административни сгради.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.