Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за обработка на аудио файлове...


krisku

Recommended Posts

Здравейте, ще започна с малко история, може все пак на някой да му е интересно и да разбере защо толкова много искам да обработя тези записи...

 

----

 

Искам да събера една колекция на баща ми, за които част от музикантите тук може да са чували - орк. Марга Аурея, с. Ореш, Свищовско. Свирят от около 30 години, имат доста изяви, но за жалост така и не са се хванали да запишат това, което са свирили - кавъри на какви ли не песни, много солиден репертоар имат. Всичко, което е останало от тях (някои от музикантите вече са покойници, лека им пръст) е на видео и аудио касети. Искам тези останали записи да приведа в нормален за слушане вид, записите са със лошо качество, както може би се сещате - знам, че това не е лесна работа, също така знам, че един тон-режисьор би взел доста добри пари за да свърши тази работа, но идеята ми е да запазя нещо от това славно минало - нито ще получа пари за това, нито нищо. Достатъчно ми е да видя как хората, от старото поколение се радват, слушайки тези записи..

 

Може би някои от вас се питат, защо след като толкова време се занимават с музика не се съберат и не запишат някое парче.. отговорът всъщност е прост - гръбнакът на оркестъра почина преди година, част от музикантите не се намират във България дори, все още има сглобен оркестър - но музикантите не са тези, които са били в разцвета на силите им, както се казва.

 

---

 

Имам около 20 завършени парчета, извадени от 3 видеокасети, но качеството не е от най-приличното за слушане. Знам, че обработката на подобни файлове изисква солидно количество знания, затова не моля да го направите заради мен - просто да ми дадете насоки, какъв е най-подходящия софтуер, който да използвам за целта, какви ефекти да използвам за подобряването на качеството на подобен вид записи.

 

Като начало изтеглих Аudacity, като за свободен софтуер ми направи доста добро впечатление, единствения недостатък, който забелязах е липсата на real-time еквалайзер, позволяващ ми докато слушам песента да правя разни настройки.

 

За да не бъда голословен, ще приложа запис на една песен, повечето парчета са със сходно качество, ще съм наистина благодарен, ако някой ми даде базови насоки, евентуално материали за четене.

 

http://dox.bg/files/dw?a=a52c18eee6

Редактирано от krisku
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж из Гугъла "restoration of audio", "audio restoring" и подобни. Готови рецепти за реставрация на записи няма - всеки е различен. Аз лично за подобни (и всякакви други, де) цели ползвам Samplitude - най-подходящия софтуер, според мен.

Успех в това трудно начинание!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, свалих друг софтуер за видя за какво иде реч - SoundForge, изключително много ми допадна програмата, единственото кофти нещо е, че е платена. В крайна сметка - поиграх си със нея, и си мисля, че постигнах едно стабилно качество (което всъщност е много лошо) върху което мога да градя, пробвах да повдигна средните честоти за да изпъкват гласовете на вокалите - изпъкват, но заедно със барабаните и става една - никаква, има ли някакъв ефект който може поне малко да даде яснота на вокалната линия и евентуално на ритъм секцията, защото се обажда много кофти, както се чува на записа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси!

 

Ах, кофти! Вероятно всички парчета, записани със камерата са орязани до 4KHz... пфу, значи почти няма шанс да се направи нещо за да се извади един що-годе нормален звук?

 

Ще съм благодарен, ако ми препоръчате някоя книга (на английски дори, няма проблем) да се образовам малко по тази тема, знам че ще отнеме много време и труд, но наистина си струва.

Редактирано от krisku
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.