Jump to content
Българският форум за музиканти

Мастериране на запис от стари плочи


Recommended Posts

Въпросите ми са два.

Ако имам наранена бразда, може ли стържещият ефект (в случая по вокалите) да се омекоти:

 

Суров запис

http://gaddict.net/mp3/fonokarta_balkanton.mp3

 

Минат през аудишън

http://gaddict.net/mp3/fonokarta_balkanton_audition.mp3

 

Сорса е стара ламинирана пощенска картичка (водят го фонокарта) а не поливинилхлорид.

От там се получава един "HUM", който като орежа имам усещането, че убивам и част от хармониците в ниските честоти, които ми трябват за да подчертаят мелодията - има ли начин да се премахне HUM-а, а да се оставят някакви ниски честоти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Oтносно НUM-a... най-доброто, което може да се направи с Audition според мен, е вероятно това, което си направил и ти: Noise Reduction с профил взет от началото на трака. С повечко Snapshot-и в профила и висок Pecision Factor мисля, че загубата на полезен сигнал в ниските честоти е минимална.... естествено няма как да не пострадат от процесинга... звучат малко странно, но с малко EQ след шумоподтискането мисля, че добива приличен вид. Ето и моето виждане по въпроса:

 

Sample

 

За "стърженето" в средите не мога да измисля нищо... нека по-компетентните в материята се произнесат ;) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук е моят вариант:

http://dox.bg/files/dw?a=c6afebc407

 

Премахнах най-големите "стържения" и "пукания". Най-добрият начин за това е апроксимиране на семпли - става бавно, прави се ръчно, но ефектът е огромен. Преди това изчистих постояннотоковата съставяща (т. нар. DC offset). Малко хора се досещат, че свърхниските честоти в сигнала са много близки до постояннотоковата съставяща. Освен чрез стандартния (Фурие) начин за определяне и компенсиране на постояннотоковата съставяща, можете просто да приложите филтър на честотите под 20Hz.

Що се отнася за HUM-шума, съм абсолютно съгласен с вас - това е шум в широк нискочестоен диапазон (съдържащ и отчасти HISS във високочестотния). Ако се ползват филтри, ще се засегне и оригиналната мелодия. Това, което приложих аз е метод на "изваждане/намаляване" на шума на местата, където той преобладава - създава се профил на шума за целия звуков файл, фиксират се местата, където той преобладава (мелодията е по-тиха и изпъква шума), след което полученият резултат се изважда от оригиналния звуков файл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И намен ми стана интересно да пробвам нещо, но положението е тегаво :thumbs_up:. Ето един малък семпъл - малък е, защото за да се направи върху цялото аудио е голяма играчка, че трябват бая процедури, доста от които ръчни, и пак ефекта е ... трудно да се каже задоволителен. По принцип може да се направят още неща, но наистина е доста занимавка и ръчна работа - само с един плъгин с копче "махни ми шума" няма да се мине при всички случаи.

 

ЦЪК

 

ПП ... и би било добре дас е започне от нещо различн от мп3 по възможност :)

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.