Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Въпросите ми са два.

Ако имам наранена бразда, може ли стържещият ефект (в случая по вокалите) да се омекоти:

Суров запис

http://gaddict.net/mp3/fonokarta_balkanton.mp3

Минат през аудишън

http://gaddict.net/mp3/fonokarta_balkanton_audition.mp3

Сорса е стара ламинирана пощенска картичка (водят го фонокарта) а не поливинилхлорид.

От там се получава един "HUM", който като орежа имам усещането, че убивам и част от хармониците в ниските честоти, които ми трябват за да подчертаят мелодията - има ли начин да се премахне HUM-а, а да се оставят някакви ниски честоти?

Отговорено

Oтносно НUM-a... най-доброто, което може да се направи с Audition според мен, е вероятно това, което си направил и ти: Noise Reduction с профил взет от началото на трака. С повечко Snapshot-и в профила и висок Pecision Factor мисля, че загубата на полезен сигнал в ниските честоти е минимална.... естествено няма как да не пострадат от процесинга... звучат малко странно, но с малко EQ след шумоподтискането мисля, че добива приличен вид. Ето и моето виждане по въпроса:

Sample

За "стърженето" в средите не мога да измисля нищо... нека по-компетентните в материята се произнесат ;) .

Отговорено

Тук е моят вариант:

http://dox.bg/files/dw?a=c6afebc407

Премахнах най-големите "стържения" и "пукания". Най-добрият начин за това е апроксимиране на семпли - става бавно, прави се ръчно, но ефектът е огромен. Преди това изчистих постояннотоковата съставяща (т. нар. DC offset). Малко хора се досещат, че свърхниските честоти в сигнала са много близки до постояннотоковата съставяща. Освен чрез стандартния (Фурие) начин за определяне и компенсиране на постояннотоковата съставяща, можете просто да приложите филтър на честотите под 20Hz.

Що се отнася за HUM-шума, съм абсолютно съгласен с вас - това е шум в широк нискочестоен диапазон (съдържащ и отчасти HISS във високочестотния). Ако се ползват филтри, ще се засегне и оригиналната мелодия. Това, което приложих аз е метод на "изваждане/намаляване" на шума на местата, където той преобладава - създава се профил на шума за целия звуков файл, фиксират се местата, където той преобладава (мелодията е по-тиха и изпъква шума), след което полученият резултат се изважда от оригиналния звуков файл.

Отговорено (Редактирано)

И намен ми стана интересно да пробвам нещо, но положението е тегаво :thumbs_up:. Ето един малък семпъл - малък е, защото за да се направи върху цялото аудио е голяма играчка, че трябват бая процедури, доста от които ръчни, и пак ефекта е ... трудно да се каже задоволителен. По принцип може да се направят още неща, но наистина е доста занимавка и ръчна работа - само с един плъгин с копче "махни ми шума" няма да се мине при всички случаи.

ЦЪК

ПП ... и би било добре дас е започне от нещо различн от мп3 по възможност :)

Редактирано от fire_garden
  • 2 months later...