Jump to content
Българският форум за музиканти

какво разучавате


ronia

Recommended Posts

Коя песен разучавате в момента?

Защо си я избрахте?

Владеете ли езика, на който е текстът?

Друго интересно, свързано с "процеса"?

 

Хрумна ми това, защото аз сега подхванах La Camisa Negra на Хуанес - решихме с групата да опитаме как ще ни лепне. Имам огромен проблем, наречен испански :D:D За пръв път ми се случва да седя с текст в ръка и да отбелязвам лигатури, ударения, особености в произношението и т.н. Да не говорим, че трябва да ползвам преводач и учител. Доста работа ме чака... Ама пък е забавно!

 

:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 88
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

От една седмица разучавам една скандално красива песен на Beach Boys – Breakaway. Това е комозиция за 6 гласа, :blink::):blink::):blink::) с нечовешки измерения. Просто превъплъщение на красотата! :violin: :violin: :violin:

 

Междудругото забелязвам нещо странно. Нивото ми на английски е доста прилично, но стане ли дума за песен, думите в песента губят всякакъв смисъл, отсъпвкайки под тежестта на хармонията. Странно... :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разучавам Jerusalem на Bruce Dickinson, владея езика, една от любимите ми е - включва в себе си много вокални техники, подобно на River of no Return, която също разучавам.

Нещо свързано с процеса? За малко да си изплюя сливиците на един от високите пасажи :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rastamandita

Защото ми харесва и ще я свирим (ако я научим).

Не владея езика, но поне някога съм го учил малко.

Като я завърша напълно, ще мога да правя още по-големи магии с езика си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента се мъча с няколко на For My Pain - в оригинал са изпяти от баритон, но се оказа, че и при мен (тенор) звучат добре (да не кажем даже, че се харесвам повече, отколкото оригиналния вокал). Езика не е проблем - английски, който иначе владея що-годе, още повече като знаете как пеят финландците на английски. Истината е, че песните са доста различни от всичко, което съм правил досега - много по-ниски са, по бавни, с повече мелодия, което ми позволява да се позаиграя с украшенията. Едната така съм я разкрасил, че вече по нищо не прилича на оригинала.

Друго, с което се занимавам в момента е една родопска песен - "Руска за вода налева". Ползвам интерпретацията на Любомир Петов - най-добрия (според мен) изпълнител на родопски фолклор. Оказа се, че проблема, който ми възникна с песента е не както очаквах - да изпея мелизмите и глисандото, а да направя вибрато като на Петов. Не знам дали сте го слушали, но човека прави много интересно вибрато, каквото при друг не съм чувал. Надявам се скоро да го направя - ако не като него, то поне по някой мой приемлив начин. Езика тук, обаче, се оказа доста по-проблемна част от разучаването. Да, това е български език, но на родопско наречие (и то едно от тези, които са ми непознати), има доста думи, които даже не знам какво значат. Но товаю е преодолимо.

 

Готина тема!:godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, ужасно забавно е това с непознатите езици...

Пееди близо година с класа по пеене направихме един концерт на италиански, за който се готвихме има-няма 2 седмици... Аз пях една песен сама и части от още 2-3 други на език, който нииииикак не владея :P Знаех с две думи за какво пея (за Fuoco Nel Fuoco на Ерос по-добре и да не знаех...), но за 1-2 седмици нямах време да стигна до някакъв подробен превод на всичко. Това с надписването, подчертаването, надчертаването и всякакви други знаци ми е много познато ;)

Е, получи се концертът, но бях просто влудена от факта, че ако вземеш да си забравиш първата сричка от строфата, изобщо не можеш да я завършиш! А понякога и следващата... :P и следващата... :P

Сега момчетата ме карат да правим El Talisman.... Абе испанският ми харесва, ама....се получава пак същата веселба ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А мислиш ли, че е задължително да знаеш за какво пееш или да знаеш думичките е достатъчно? Вчера на срещата разказа нещо, та затова питам:-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D:D:D

Ей, пак си слушал внимателно :D

 

Ми те са свързани нещата, как да ти кажа... Мисля, че е добре да знаеш за какво пееш - не винаги можеш да усетиш и да пресъздадеш настроението на песента само по мелодията, текстът е много важна част от него!!!

А и като хванеш някой да ти обяснява как точно се произнасят тези думички, не отнема време и да ти разкаже за какво иде реч - може да не научаваш всичко дума по дума, естествено! Но поне да си в час дали да го направиш по-трагично или по-лигаво, или по-каквото и да е :D

Редактирано от Elly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

qbodp, ако имащ проблем с испанския и имаш нужда от помощ, аз съм насреща. Доста съм навътре с испанския и няма да ми представлява проблем да ти помогна :godbless::):D

 

Аз в момента започвам Delerium-After all, Silence, ама ще видим скоро какво ще се получи... :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

qbodp, ако имащ проблем с испанския и имаш нужда от помощ, аз съм насреща. Доста съм навътре с испанския и няма да ми представлява проблем да ти помогна :godbless:  :)  :D

 

Аз в момента започвам Delerium-After all, Silence, ама ще видим скоро какво ще се получи... :think:

Ах, колко мило - грасиас :P И без това обещаваш да се появиш на следващата среща - ще се възползвам. Ама става въпрос за колумбиийско наречие :P

 

ПП. Аз пък мога да давам полезни съвети относно английския... ама не искам, щото всички го владеят перфектно :P:P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти така си мислиш, Кремена. Аз го уча тоя език вече четиринадесета (!!!) година, а още толковоа ми личи че съм шоп докато говоря, че ме е срам от себе си. Испанският пък за две-три години кат го хванах и го опатках - ега и лесния език<_< Но аз все пак няма да откажа помощ и там:)

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе да му се не види...

В момента разучавам едно от старите си парчета!

Леле, как съм го записвал тоя вокал върху акордите с думи и чингелчета... нищо не помна кво съм пял перди 5-6 години. Ех, не е хубаво човек да оставя на заден план творчеството си.

 

Досега ровех из касетки разни дали съм мучал точно тия работки - не намерих... :wall:

 

Що съм такъв незагрижен за музиката си!? :rolleyes:

 

Отивам да храня птичките в Борисовата и ще се сетя за всичко...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Новите ми любимци за тананикане са:

 

Could You Be Loved и Is This Love? (Bob Marley)

Now or Never (Lisa Ekdahl)

I'll Be Your Shelter (Taylor Dayne)

Ticket to Ride и I Feel Fine (Beatles)

 

А за помрънкване наум ми служат:

Me Gustas Tu (Manu Chao)

Ska de la Tierra и El Golpe (Bebe)

 

:hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отивам да храня птичките в Борисовата и ще се сетя за всичко...

Има нещо в тая Борисова градина. Онзи ден точно там ми хрумна една готик история и в момента я разучавам. За пръв път си се кефя на фалцета и слагам доволно във вокалите за въпросната песньовка. Между другото е във фригийски лад по-голямата част от кантото и се оказа малко по-трудно за изпяване, отколкото си мислех. Но нали съм гениално пиле, оправих се:angry:

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Има нещо в тая Борисова градина...

Не знам къде какво има, обаче много са ти сложни упражненията бе пиле - нищо не ти разбрах за кантото от мелизми, глисандо и вибрато! :unsure: А с тоя фригиден лад направо ми домъчнява за тебе... :unsure::unsure: Ай, блажени сме ние, невежите :think:

Редактирано от qbodp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.