ronia Публикувано Март 16, 2006 Публикувано Март 16, 2006 Коя песен разучавате в момента? Защо си я избрахте? Владеете ли езика, на който е текстът? Друго интересно, свързано с "процеса"? Хрумна ми това, защото аз сега подхванах La Camisa Negra на Хуанес - решихме с групата да опитаме как ще ни лепне. Имам огромен проблем, наречен испански За пръв път ми се случва да седя с текст в ръка и да отбелязвам лигатури, ударения, особености в произношението и т.н. Да не говорим, че трябва да ползвам преводач и учител. Доста работа ме чака... Ама пък е забавно! Цитирай
Polyphone Отговорено Март 16, 2006 Отговорено Март 16, 2006 От една седмица разучавам една скандално красива песен на Beach Boys – Breakaway. Това е комозиция за 6 гласа, с нечовешки измерения. Просто превъплъщение на красотата! :violin: :violin: :violin: Междудругото забелязвам нещо странно. Нивото ми на английски е доста прилично, но стане ли дума за песен, думите в песента губят всякакъв смисъл, отсъпвкайки под тежестта на хармонията. Странно... :think: Цитирай
Bleys Отговорено Март 16, 2006 Отговорено Март 16, 2006 Разучавам Jerusalem на Bruce Dickinson, владея езика, една от любимите ми е - включва в себе си много вокални техники, подобно на River of no Return, която също разучавам. Нещо свързано с процеса? За малко да си изплюя сливиците на един от високите пасажи Цитирай
Termy Отговорено Март 16, 2006 Отговорено Март 16, 2006 Rastamandita Защото ми харесва и ще я свирим (ако я научим). Не владея езика, но поне някога съм го учил малко. Като я завърша напълно, ще мога да правя още по-големи магии с езика си. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Март 16, 2006 Отговорено Март 16, 2006 В момента се мъча с няколко на For My Pain - в оригинал са изпяти от баритон, но се оказа, че и при мен (тенор) звучат добре (да не кажем даже, че се харесвам повече, отколкото оригиналния вокал). Езика не е проблем - английски, който иначе владея що-годе, още повече като знаете как пеят финландците на английски. Истината е, че песните са доста различни от всичко, което съм правил досега - много по-ниски са, по бавни, с повече мелодия, което ми позволява да се позаиграя с украшенията. Едната така съм я разкрасил, че вече по нищо не прилича на оригинала. Друго, с което се занимавам в момента е една родопска песен - "Руска за вода налева". Ползвам интерпретацията на Любомир Петов - най-добрия (според мен) изпълнител на родопски фолклор. Оказа се, че проблема, който ми възникна с песента е не както очаквах - да изпея мелизмите и глисандото, а да направя вибрато като на Петов. Не знам дали сте го слушали, но човека прави много интересно вибрато, каквото при друг не съм чувал. Надявам се скоро да го направя - ако не като него, то поне по някой мой приемлив начин. Езика тук, обаче, се оказа доста по-проблемна част от разучаването. Да, това е български език, но на родопско наречие (и то едно от тези, които са ми непознати), има доста думи, които даже не знам какво значат. Но товаю е преодолимо. Готина тема! Цитирай
Elly Отговорено Март 16, 2006 Отговорено Март 16, 2006 Аха, ужасно забавно е това с непознатите езици... Пееди близо година с класа по пеене направихме един концерт на италиански, за който се готвихме има-няма 2 седмици... Аз пях една песен сама и части от още 2-3 други на език, който нииииикак не владея Знаех с две думи за какво пея (за Fuoco Nel Fuoco на Ерос по-добре и да не знаех...), но за 1-2 седмици нямах време да стигна до някакъв подробен превод на всичко. Това с надписването, подчертаването, надчертаването и всякакви други знаци ми е много познато Е, получи се концертът, но бях просто влудена от факта, че ако вземеш да си забравиш първата сричка от строфата, изобщо не можеш да я завършиш! А понякога и следващата... и следващата... Сега момчетата ме карат да правим El Talisman.... Абе испанският ми харесва, ама....се получава пак същата веселба Цитирай
CorvusCorax Отговорено Март 18, 2006 Отговорено Март 18, 2006 А мислиш ли, че е задължително да знаеш за какво пееш или да знаеш думичките е достатъчно? Вчера на срещата разказа нещо, та затова питам:-) Цитирай
Elly Отговорено Март 19, 2006 Отговорено Март 19, 2006 (Редактирано) Ей, пак си слушал внимателно Ми те са свързани нещата, как да ти кажа... Мисля, че е добре да знаеш за какво пееш - не винаги можеш да усетиш и да пресъздадеш настроението на песента само по мелодията, текстът е много важна част от него!!! А и като хванеш някой да ти обяснява как точно се произнасят тези думички, не отнема време и да ти разкаже за какво иде реч - може да не научаваш всичко дума по дума, естествено! Но поне да си в час дали да го направиш по-трагично или по-лигаво, или по-каквото и да е Редактирано Март 19, 2006 от Elly Цитирай
Juliex Отговорено Март 29, 2006 Отговорено Март 29, 2006 qbodp, ако имащ проблем с испанския и имаш нужда от помощ, аз съм насреща. Доста съм навътре с испанския и няма да ми представлява проблем да ти помогна Аз в момента започвам Delerium-After all, Silence, ама ще видим скоро какво ще се получи... :think: Цитирай
ronia Отговорено Март 29, 2006 Автор Отговорено Март 29, 2006 qbodp, ако имащ проблем с испанския и имаш нужда от помощ, аз съм насреща. Доста съм навътре с испанския и няма да ми представлява проблем да ти помогна Аз в момента започвам Delerium-After all, Silence, ама ще видим скоро какво ще се получи... :think: Ах, колко мило - грасиас И без това обещаваш да се появиш на следващата среща - ще се възползвам. Ама става въпрос за колумбиийско наречие ПП. Аз пък мога да давам полезни съвети относно английския... ама не искам, щото всички го владеят перфектно Цитирай
CorvusCorax Отговорено Март 30, 2006 Отговорено Март 30, 2006 (Редактирано) Ти така си мислиш, Кремена. Аз го уча тоя език вече четиринадесета (!!!) година, а още толковоа ми личи че съм шоп докато говоря, че ме е срам от себе си. Испанският пък за две-три години кат го хванах и го опатках - ега и лесния език Но аз все пак няма да откажа помощ и там Редактирано Март 30, 2006 от CorvusCorax Цитирай
adXok Отговорено Април 3, 2006 Отговорено Април 3, 2006 Абе да му се не види... В момента разучавам едно от старите си парчета! Леле, как съм го записвал тоя вокал върху акордите с думи и чингелчета... нищо не помна кво съм пял перди 5-6 години. Ех, не е хубаво човек да оставя на заден план творчеството си. Досега ровех из касетки разни дали съм мучал точно тия работки - не намерих... :wall: Що съм такъв незагрижен за музиката си!? Отивам да храня птичките в Борисовата и ще се сетя за всичко... Цитирай
ronia Отговорено Април 3, 2006 Автор Отговорено Април 3, 2006 Новите ми любимци за тананикане са: Could You Be Loved и Is This Love? (Bob Marley) Now or Never (Lisa Ekdahl) I'll Be Your Shelter (Taylor Dayne) Ticket to Ride и I Feel Fine (Beatles) А за помрънкване наум ми служат: Me Gustas Tu (Manu Chao) Ska de la Tierra и El Golpe (Bebe) :hello: Цитирай
CorvusCorax Отговорено Април 4, 2006 Отговорено Април 4, 2006 (Редактирано) Отивам да храня птичките в Борисовата и ще се сетя за всичко... Има нещо в тая Борисова градина. Онзи ден точно там ми хрумна една готик история и в момента я разучавам. За пръв път си се кефя на фалцета и слагам доволно във вокалите за въпросната песньовка. Между другото е във фригийски лад по-голямата част от кантото и се оказа малко по-трудно за изпяване, отколкото си мислех. Но нали съм гениално пиле, оправих се Редактирано Април 4, 2006 от CorvusCorax Цитирай
ronia Отговорено Април 5, 2006 Автор Отговорено Април 5, 2006 (Редактирано) Има нещо в тая Борисова градина... Не знам къде какво има, обаче много са ти сложни упражненията бе пиле - нищо не ти разбрах за кантото от мелизми, глисандо и вибрато! А с тоя фригиден лад направо ми домъчнява за тебе... Ай, блажени сме ние, невежите :think: Редактирано Април 5, 2006 от qbodp Цитирай
Recommended Posts