Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на кабинет за китара и препоръки за усилвател (може би лампов?)


Recommended Posts

Здравейте!

Бих искал да се поуча от целокупното и информирано общество на тема как да си направя колона за китара и да изкъртя панелката в която живея.

 

Първоначално бих отбелязъл, че съм слабо грамотен в електрониката и технологията за изработка, тъй че ако има възможност бих почерпил теоретичната информация, с която някой от вас разполага.

По същество въпросите ми са следните:

1. За самото тяло на кабинета. Понеже имам възможност да поръчам от висококачествен магазин за мебели тялото на колоната въпросът ми се състои от това какъв да бъде материалът от който да бъде направено то. Възможностите за мен са ПДЧ и МДФ. Тези материали подходящи ли са за целта и би ли следвало това тяло да се облепи с типичния за колоните грапав материал или е достатъчно едно боядисване в избран от мен цвят на боята или лака. (Бих искал звученето на самия кабинет да е по богато и плътно като тон, ако според вас това зависи от спецификите на материала)

 

2. За говорителите. Бих искал да получа вашите препоръки относно марките, които са най-подходящи. Полезно за мен ще е да ми дадете и конкретни магазини, от които мога да си набавя подобна апаратура. Тук ограничението е в финансите, с които разполагам. Склонен съм да дам около 200 до 300 лв. за такива говорители. Цялостната концепция за самата форма на кабинета зависи от това дали ще е възможно да си купя 2 или 4 хубави говорителя в този ценови диапазон. Препоръките ви по тази точка ще са основни за моето решение и проект за самата колона.

 

3. За усилвател. Тъй като това е сферата, в която съм най-неинформиран би било безценно за мен да включите препратки към други източници където се изяснява разликата между всичките видове усилватели. На мен са познати като понятие ламповите усилватели (но не съм наясно за тяхната архитектура и въобще схема, начин на действие) и другите, които наричам нелампови :Д просто, защото не знам как се казват. Ще ми се усилвателя да е хубав тук съм готов на разходи от 100 до 150 лв. като по ваша преценка може да ми препоръчате да преразпределя част от бюджета за говорителите към усилвател. Моля, вкючете отново марки и някакви информативни материали за това как да направя своя избор.

 

4. За окабеляване. Тук идва и жичкаджийската работа дето ми е непонятна. Какви кабели и откъде трабва да си купя за да свържа говорителите с усилвателя и на практика кабела за захранване къде в цялата електрическа схема трябва да отиде. Сиреч активни ли ще са тия говорители или ще се захранват от усилвателя. Моля препоръчайте ми какви и откъде ще да си набавя тия кабели и какъв е методът на свързването им.

 

5. За изпуснати компоненти от цялостния проект за кабинет. Тук от съображения, че съм невежа в тези операции допускам, че е възможно да съм пропуснал някой важен компонент. Моля ако го има направете същия подробен анализ за това откъде да го купя, къде да го сложа и как да го сложа.

 

Благодаря ви предварителни и си запазвам възможността за питания и запитвания по проекта.

 

пп китарата ми е Epiphone Les Paul и плаче за това да покаже истинските параметри на плътен и богат звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е в разходите по копуване и параметрите на самия продукт.

Мое мнение е, че 350 лв. са недостатъчни за да си позволя комбо, което да има така качествен звук, както кабинет + усилвател за същите пари. Мнението на повечето хора е, че ламповия усилвател е най-доброто решение за най - качествен звук (поне според моите проучвания). Именно поради причината, че трудно бих намерил комбо с лампов усилвател (не знам дали даже е възможно за тези пари), реших че ако използвам възможностите си за безплатно тяло мога да повиша конфигурацията на говорители и усилвател.

В пряко сравнение мисля че ако сложа 2 говорителя ще звучат по мощно и добре от 1, а комбота с 2 говорителя вървят вече много по-скъпо.

Въобще целият проект е базиран на това, че в цената на готовия продукт е включено тялото на кубето, а в евентуално изработения от мен, то не съществува като разход.

Все пак ако имаш някакви идеи и препоръки за готово кубе бих се радвал да ги прочета.

10х : )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От точки 1, 2, 3, 4, 5 разбрах само, че си "неинформиран", "че си невежа" и че нямаш правилна преценка за цените или за това какво е качествено. След като нищо не можеш да направиш, защо наистина не си купиш усилвател който да задоволи високите ти изисквания?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качествените лампови усилватели никак не са евтини. Предвид това, че сам казваш, че не разбираш, ако се опиташ да сглобиш сам лампов усилвател освен риска да изгубиш пари от унищожени компоненти, се подлагаш и на риска от токов удар, който при ламповата схемотехника не е за пренебрегване. Ако имаше познанията да сглобиш сам усилвателя и, да кажем, тялото ти беше безплатно, би могъл да си сглобиш нещо, което в най-добрия случай щеше да ти излезе като пари горе долу колкото нов продукт от магазина.

 

Още - искаш качествен лампов усилвател. Как си представяш сглабянето му? А когато, предполагаемо, го сглобиш как ще установиш доколко е "качествен"? Компонентите, които са необходими за подобни качествени устройства за съжаление не са особено лесно откриваеми в България. Разбирай - не можеш да отидеш в магазина и да си ги купиш. Общо взето всеки компонент ще трябва да поръчаш от интернет. Говорители, Трансформатори, пасивни и активни компоненти. Най-вероятно всяко от тези неща по отделно, някои от тях от извън ЕС, което означава оскъпяване от транспортни разходи, мито, ДДС и прочее.

 

Изобщо, не се обиждай, но при така описаните знания, които притежаваш и особено предвид бюджета, който си предвидил, това според мен не е лъжица за твоята уста, ако мога така да се изразя.

 

Поздрави,

Марин

 

P.S.: Докато съм писал се е включил и Parni_Valjak, нещо което очаквах. В неговите думи има много повече основание да се вслушаш, аз досега не съм се осмелявал да правя лампови усилватели :icon_shithappens:

 

P.S.2: За да не е прекалено негативно - за тия пари евентуално можеш да си вземеш 2 добри говорителя и ако дърводелската работа ти е безплатна - да си направиш кабинет. Само това. За усилвателя помисли отделно за бюджет и се откажи да го правиш сам. Намери си готови или си поръчай някой да ти направи. За да свържеш говорителите обаче ще ти трябва поне най-елементарно познаване на закона на Ом.

Редактирано от MaPuHcKu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ростов, тръгвайки по пътя "направи си сам" ще стигнеш до феномена, че частите струват повече от цялото изделие. Това не се нарушава дори ако от цената извадиш стойността на дърводелската част. Дори и стойността на труда и знанията да можеш да извадиш от сметката (а в твоя случай не е така) пак трудно ще излезе сметката.

 

Пред теб има 2 възможни пътя - да купиш нещо секънд хенд (марково или правено) или да събереш още пари за по-висок клас апаратурка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен с горните мнения. Искам да добавя само, че за 100-150 лв. не можеш да си купиш никакъв усилвател, а пък за хубав е просто абсурд да се говори. Един хубав китарен говорител е 200 лв. Един! Най-добре би било автора на темата да поразгледа цените на съответните неща в някой хубав онлайн магазин с богат асортимент. На мен не ми е ясно точно каква е целта на занятието, но ако искаш нещо прилично и лампово с което да свириш - има доста малки лампови комбота с приятен базов лампов тон. Мисля, че те ще са добро решение.За съжаление цените им са около 500лв.Но ако просто искаш да си направиш нещо ей така, за спорта - не се обиждай, но няма да стане съдейки по познанията и бюджета ти.

 

По-добре посъбери още финанси и си избери лампово кубенце на което ще се радваш.

Редактирано от shtur4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност въобще не е задължително да се свири с лампов усилвател. Има толкова хибридни, транзисторни, солид стейт, моделиращи и какви ли не кубета и глави и всеки от тях си има място на пазара и на сцената, включително и домашна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По точка 2 горе долу си познал цената за хубав говорител и половина :unsure: По точка 3 горе долу за 1 траф и нещо.Правилно те насочват колегите най-добре да си купиш едно кубе готово.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ги слушай тия, бре!

1) Склонен съм да дам около 200 до 300 лв. за такива говорители.

Идеално! :unsure: Точно толкова струват два качествени говорителя на старо.

Кутията ще си я спретнеш сам от ПДЧ или най добре, ако имаш желание и възможност

от шпрерплат 18мм. Едно парче такова, което е с достатъчен размер да си направиш

кабинет, че и да ти остане, струва 60лв. Размерите за кабинет 2х12 ги има в интернет.

 

2) ...тук съм готов на разходи от 100 до 150 лв

Перфектно! :thumbs_up: За тия пари можеш да си купиш едно MV3 пак на старо

( трудно се намира, но който търси, намира :) и да закачиш кабинетчето към него.

 

Тъй де, ето ти една конфигурация 2х12+лампов усилвател за 450 кинта и то сериозно качествена.

За невярващите! Идват и показвам. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А като спретнеш комбинацията посочена от EAmechaniX и прибавиш за още 100 лв. един приличен лампов драйв отново настаро (тук доста често излизат такива) ще можеш да срутиш панелката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето достъпни китарни говорители.

Ако целта е да се събере MV3 в дървен кашон 212 - ОК. За да стане конкурентен усилвател ще трябва още много неща да се случат.

Защо му са на MV3 два говорителя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо не?! С какво е по-различен от останалите усилватели, в които могат да се бодват повече от един говорител?

A ти мислиш ли, че целта е да се направи конкурентен усилвател този бюджет?

Имаме бюджет от 450 -500 лв грубо. Това е един от начините да се постигне сносен краен резултат и

в същото време пича да си начеше ръцете свършвайки нещо.

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понякога изпадат лампови кубета за 500 лева. Те са алтернативата и по тях сравнявам.

Два говорителя за усилвател 15-25 вата за мен са разточителство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.