Jump to content
Българският форум за музиканти

8-ци струни?


Melanholia

Recommended Posts

като се заговорихте за това кой с какви струни свири аз само да допълня, че Клептън от поне три десетилетия свири с 10-ки Ърни бол, а на млади години е ползвал 9-ки. Дори в началото на кариерата си много се е кефел на тънките струни и често е късал тънката Е струна, като я е сменял директно на сцената под ръкоплясканията на публиката. После е минал окончателно на 10-46 (все пак неговите китари сега са с изключително нисък екшън, Custom Shop, няма какво повече да говорим...).

 

А относно темата: и аз подкрепям тезата, че промяната в размера на струните не само, че няма да помогне, а ще влоши положението. Щом фингърборда е почнал да се отлепва всяко изменение в силата на опъване, действаща върху грифа (при промяна на размера струни най-вече) би повлияла негативно! Така че колкото и да ти е оскъден бюджета нямаш друг избор освен ремонт (не броя варианта за нова китара). И то докато е време!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^на много места из нета го има че е с 10ки, полутон надолу с 9ки не става за свирене вече,не се свири здрав рок с разплякани ластици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи да сменя моите девятки с десятки 10-46. За това ли на рифа на Back in black не ми се получава нещо много, а и съм с единични адаптери? Може ли да кажете и другите дебелини на струните, 2-ра, 3-та, 4-та и 5-та от комплекта, че да не объркам нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^на много места из нета го има че е с 10ки, полутон надолу с 9ки не става за свирене вече,не се свири здрав рок с разплякани ластици.

 

Ясно ти е, че Джими Пейдж свири на Лес Пол с 8ци, нали? :)

 

Преди и аз си мислех, че с тънки струни не можеш да постигнеш як тон, но май всичко си е от свиреца, както и качеството на китарата и апаратурата естествено. Аз лично свиря с 11-49 на китарите с гибсънска мензура и 10-46 на тези с фендърска. А съм замислил да си взема един Fender Road Worn Strat и да му сложа 12ки, настроен с полутон надолу, SRV-style :ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да попитам, ако имам оксидирала струна, такава потъмняла, пречи ли нещо на прагчетата, или само на звука?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@bratmito - това е идея, благодаря, ще пробвам като скъсам 1-ва струна.

И само да добавя - Ингви Малмстийн свири с 8-ци, а тона му е доста як, така че според мен добрия тон в никакъв случай не идва от дебелината на струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напротив, идва. Купи си 10/11-52 и 8/9-42 и дай един акорд с баре на драйв да видиш колко по-стегнато ще звучат по-дебелите струни. Може би обяснението е, че адаптрите ги ловят повече, но не съм сигурен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Има, обаче, и друг момент. Увеличи гейна и удари един цял акорд на 6те струни - примерно Сол мажор. С по-тънките струни звучи доста по-"флуидно".

 

Всичко е въпрос на предпочитания, стил, комфорт при свирене и тн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама глюпости :thumbs_up: С по-дебели звука е по-басов, плътен, мътен ако щете. С по-тънки - по-звънлив! Като чуете камбаната на някоя църква и чана на някоя коза, кое има по-плътен звук? :D

 

По темата: Проблема с бръжденето може да ти го решат доста дебели струни, но тва не решава проблема със самата китара. Ако сложиш по-тънки, грифа ще легне назад и ще имаш още повече проблеми. Според мен, примири се с бръжденето докато не натрупаш бюджет за майстор, инак не се знае какво може да стане като ги смениш... Може би е добре да щракнеш една снимка на проблемните места да видим какво е положението

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото по-дебели струни, толкова по-стабилен тон, вкл. по-малка амплитуда, респ. по-малко бръждене - това е общата закономерност при РДУ. Доколко в случая ще помогне предвид цялостното разнебитване, не знам.

 

Като човек, дето мрази и най-малкото нещо да не му е наред, се присъединявам към апела да занесеш китарата на ремонт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, проблемът е следния - занесох си китарата на сет-ъп да й свалят екшъна месец след като я взех, така че на практика е с най-нисък възможен екшън, обаче аз каквато съм умна я изпуснах и на евтинкото ми дръвце това му се отрази доста зле - падна солидна количество лак и боя, и фингърборда почна да се отлепва. И сега бъзка адски много, а съм с 9-ки струни, та въпроса ми е - да си взимам ли 8-ци? Те като са по-тънки, би трябвало да са по-далеч от грифа и да не се удрят в първо прагче като ударя празна и следователно да не бъзкат нали?

Ако разликата не е толкова голяма, се чудя дало има смисъл да се мъча да свиквам с толкова тънки струни които се бендват супер лесно? (и без това бендовете ми изфалшивяват от време на време

Предварително благодаря ^_^

:rocker: Така описания проблем отново се решава от лютиер/при това добър/

 

 

За струните,по дебелите ще дадат повече плътност в звука, може да потъне брилянта на звучението в средно високите честоти.

 

Имаше мнение за по-къса мензура и дебели струни,че стояли по-меко-това противоречи на законите на физиката,тоест не вярно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че смяната на струните ще помогне много. Най-добре да се спазариш с някой лютиер да ти оправи китарката по-евтинко.

 

А колкото до осмиците: Първоначално и аз гледах с пренебрежение на тях, но откакто си ги сложих направо се родих. Така че, попринцип, силно ги препоръчвам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.