Jump to content
Българският форум за музиканти

"Новите" струни на Fender


blr

Recommended Posts

Както някои от вас предполагам са забелязали, от около 3-4 месеца Fender си смениха опаковката на струните за бас (вероятно и за кирара). След появилите се по някои западни сайтове и форуми слухове, че новите струни са произведени от D'addario реших да проверя. Така или иначе се налагаше купуването на нови струни, си купих един комплект D'addario 45-105 и един комплект от новите Fender. Става въпрос за Fender 7250 и D'addario XL Nickel-plated roundwound. Целта ми беше да ги сравня на вид и звук и ето резултата:

 

1. Външен вид

 

Същите цветно кодирани топчета на края (Fender използват малко по-различни цветове) като форма и големина. Няма ги черните, текстилни навивки в краищата на струните, както беше при старите Fender 7250 и също, както D'addario струните сега са "голи" и в двата си края. Като дължина и позиция на скосяването откъм страната на ключовете също няма разлика. Визуално навивките изглеждат идентични. Още нещо, което ми направи впечатленеие беше, че в новата опаковка на Fender всички струни са пакетирани заедно, точно както D'addario и с подобни писания за "магическите" бариерни свойства на найлона, който използват. Старите Fender 7250 бяха пакетирани поотделно.

 

 

2. Звук

 

Убийте ме, разлика не мога да направя. Най-обективният тест беше да ги сложа едни след други на един и същи бас (нямам два еднакви) и да сравнявам по памет. Поради липса на качествена звукова карта в момента, нямаше смисъл от записи. На пипане не открих и разлика в напрежението на опън (tension) на двете марки. И двете се водят с хексагонална сърцевина.

 

3. Извод

 

Според мен, няма съмнение, че новите Fender 7250 са произведени от D'addario и са напълно идентични със съответният тип и размер на D'addario. Като се има предвид еднаквата им цена у нас (обикновено Fender са с около 10% по-евтини) и не особено блестящата репутация на вносителя на ребрандираните, не виждам смисъл някой да не предпочете оригиналният бранд. За съжаление, вече имаме една опция по-малко. Аз лично харесвах старите Fender 7250. Нямам нищо против и струните на D'addario, освен че звучат прекалено студено когато са нови. След няколко часа "разработване" нещата стават по-различни.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за този кратък тест, но го намирам за неособено полезен. Продължавам да си свиря с Rotosound и DR. А че си фен на Фендър- това вече ми е ясно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като не ти е полезен, не виждам защо въобще си го отварял, чел (евентуално) и си губил време да отговаряш, освен ако целта не е била заяждане. Мисля, че заглавието и подзаглавието на темата подсказват съдържанието. Направих си малък експеримент и публикувах резултата-нищо повече. Вероятно ще е полезден на тези, които са ползвали/ползват струните на една от двете дискутирани марки, а такива има.

Ти си ползвай каквото искаш със здраве, не виждам това какво общо има с темата и дали я прави "неособено" полезна за другите освен теб.

 

 

ПП: Повече няма да ти отговарям, така че се чувствай свободен да продължаваш с подобни "неособено" умни писания. Последната дума ще е твоя. :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ама че тема , новите фендер били на дадарио ... връзка никаква , освен това кога им направи химичен анализ на сплавта , измери до микрон навивките и като цяло улови толкова абсолютно еднаквоста на звучене ... такива изказвания винаги са ми били интересни и естествено не мога да пропусна да изкоментиран с риск да бъда баннат , знам , че не мога да бъда оспорен :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е чакай бе ти изобщо прочете ли какво е писано ?

Еднакво пакетиране, еднаква форма/обвивка, звука да кажем не е коренно различен..

 

Всъщност не пише ли някъде на етикета за производство ?

Иначе според мен това е добър ход на Фендър относно това че на мен лично фендърските струни ми се струваха по калпави от дадариото (говоря за китара)

Така че ако сега човек получи по добро от преди не виждам да има нещо лошо. Просто струните Фендър се водят като екслузивни за марката китари :thumbs_up: лейбъл или търговска марка да речем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде Бай Ганьо атакува отново...абе човека си е направил труда да напише собствено мнение, като сравни неща които има и го споделя с всички тук, а вие к'во?...Като чета чужди форуми и виждам там какво е отношението на музикантите един към друг направо ми става тъжно и смешно за нас.Там ако се появи подобна тема - или пише някой, който се интересува от това и има мнение, или никой не пише и темата отива надолу.Тук гледаме да се нахраним един друг...то няма модератори за тая болест, то си е до манталитет, това е тъжното...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност не пише ли някъде на етикета за производство ?

 

 

Да, забравих. На новата опаковка пише "Made in USA" докато старите бяха "Assembled in Mexico with US materials" или нещо от този род. Нищо друго не се споменава за производител, различен от Fender.

 

Иначе идеята не е моя. Както написах, този слух плъзна в един американски форум. Един от потребителите, представящ се като продуктов мениджър на Фендер призна, че са сключили договор с голям, американски производител, който ще прави струни за тях, без да каже кой. Подобен отговор беше получил и друг потребител, който беше писал на Фендер, т.е. самите те признават, че вече не произвеждат струни.

 

Разбираемо е темата да не е интересна или значима за повечето потребители-басисти, за които струните са нещо монтирано на баса в момента на закупуването му, което се сменя само в случай на скъсване. За малцината, които поддържаме "хигиена" на тона, и са ползвали едната от двете марки, се надявам информацията да е полезна. Ако не е така, нищо не пречи темата да се затвори или изтрие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен, новината е добра, понеже струните на Фендер бяха най-голямото недоразумение в историята на музиката, след българското китаростроене от преди 20 години - крайно време беше и то да приключи!

 

Това, че знаеш как се правят китари и си се самообявил за пионер, не означава, че си в час със струните, драги фендери.

 

Особено много съм чувствителен към струни и не се сдържах да не споделя радостта си.

 

...

 

blr, каква звукова карта ти трябва, че да направиш семпли - аз съм с машина на 6-7 години (със съответната съвсем непретенциозна карта от онова време) и си записвам без драми с нея?

 

Между другото, малко струни не са с хексагонова сърцевина.

Това, че нямат конци е още един плюс (но не достатъчен) за мен - не веднъж се е налагало да ги развивам.

 

П.П.:

Не го разбирай като заяждане, но да беше експериментирал с едни читави Ротосаунд от високия клас, вместо да се занимаваш с тези експерименти :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах под ръка единствено звуковата карта вградена в дъното на домашният ми компютър. Главният проблем там е, че картата лови толкова ЕМС от останалата електроника в кутията, че съотношението сигнал/шум е близко до единица :thumbs_up: Наистина не става. Компютърът не е събиран с цел слушане/записване на музика, даже няма закачени колони.

 

Аз харесвах старите фендърски 7250 струни и от пролетта бях сменил 4-5 комплекта, въпрос на вкус и пасване със звука на инструмента, предполагам. С неръждаемите Ротосаунд (Swing bass 66) свирех бая време, но ги оставих защото износват праговете по-бързо и защото в моите ръце, тонът им заминава прекалено бързо. За никелираните (Rotobass без конците по краищата) бях писал тук преди време ако не се лъжа, просто не ми допадна тона. Като цяло, Ротосаунд са малко по-грапави (по-дебели навивки?) и ми излиза повече finger noise, което в повечето случаи също не ми допада. Накрая попаднах и на дефектен комплект и това беше. Д'адарио са ОК, като изключим леко по-глухото звучене на Е-струна още като нови. Това ме дразни. С какво ще се свири сега... не знам. В следващите 1-2 месеца ще съм с Д'адарио няма как, но после.

 

 

DR имат няколко модела с кръгло сечение на сърцевината (Hi beams, Fat beams). Oт това, което се предлага у нас Dunlop са round core, за други не знам.

 

като стана дума за конци, някой освен мен сещал ли се е да сложи вм. тях термошлаух?

 

Защо ще го правиш това? :thumbs_up:

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

само при главата, де - наложи ми се няколко пъти да свалям и пак да слагам струните на един бас и конците станаха на нищо, а струните не бяха от най-хубавите (стаг за 25 кинта) и се притесних да не захванат да се разпадат оттам. така измислих и тоя мурафет - 2-3 милиметров шлаух по тънката част - надеждно и прилежно. ще цъкна някоя снимка, ако ми попадне апарат :thumbs_up:

 

иначе определено би имало интересен ефект, ако се сложат при магарето, особено с някой бас синт - в едно демо на boss syb-1 един си беше втъкнал парцалче под струните и извади убийствения риф :thumbs_up:

ето:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При струнника определено не трябва да се слага. Там целиш максимално плътен контакт между струната и седлото. Даже някой производители правят т. нар. taperwound струни, като изтъняват дебелите (B E) и откъм струнника точно с тази цел. Даже има и такива, които напълно оголват сърцевината там с цел по-отчетлив тон и повече sustain.

 

Toва няма нищо общо със заглушаването на струните с дунапрен, парцали... след струнника.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мда, това съм го чувал. наистина, логично е да е така.

:girl_cray2: знам, че има найлонови струни за басове с оптични адаптери, ама има ли такава фантазия като найлонова струна с тънка метална сърцевина..?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.