Jump to content
Българският форум за музиканти

Запълване на дупки в акустична китара


Recommended Posts

Здравейте, наскоро реших да си постегна акустичната китара, да сложа нови фретове, да я пребоядисам, но проблема е, че има някои неща които не можах да намеря във форума. Доста време четох теми, възможно е и да съм пропуснал разбирасе, но не успях да открия нужната информация. Извинявам се ако се повтаря темата. Така, на китарата е имало външни адаптери, които са били завити със рапидни болтчета и са оставили дупки в китарата.

Снимки :

http://img257.imageshack.us/img257/5694/lgim0190.jpg

http://img714.imageshack.us/img714/9703/lgim0193.jpg

http://img837.imageshack.us/img837/9174/lgim0192.jpg

http://img607.imageshack.us/img607/1017/lgim0191.jpg

 

Не зная как да запълня дупките, ако може да ми дадете идеи или някой, който го е правил преди да сподели опитът си, ще съм много благодарен.

Другият ми въпрос е как, и мога ли изобщо да запълня втората дупка която е в ляво :

 

http://img831.imageshack.us/img831/5270/lgim0194.jpg за по - малката става въпрос.

 

Ще се развали ли акустиката или и аз не знам, не разбирам просто ми се иска дупката да я няма, но нямам представа как мога да го направя това. В друга тема някой беше питал, може ли да си запълни голямата дупка в средата на китарата, но му бяха казали, че няма смисъл (той искаше китарата му да изглежда като модел, който не може да си позволи), та не ми помогна и не можах да намеря някой, който да го е правил.

 

Ами това е, очаквам предложения и съвети, благодаря предварително на всички, които отделят време. :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малките дупки можеш да запълниш с гъста смес от лепило от типа Ц200 и стружки с цвета на дървото. При изсъхването сместа малко се свива - да не се изненадваш. После шлайфаш, боядисваш, лакираш - каквото си решил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

голямата не бива - грехота е!

 

Аз не говоря за най - голямата, а за по - малката, допълнителната, защо да е грехота? Ще разваля ли китарата по някакъв начин или просто на теб не ти харесва как изглежда?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата е проектирана с този отвор, предполага се че е необходим. Запушването му най-вероятно ще доведе до влошаване на звученето.

 

Иначе ако толкова държите да го няма ще ви кажа аз какво измислих по въпроса.

Залепват се две тънки летвички от върешната страна така че да минават през отвора. След това от подходящ материал със същата дебелина като предната стена се изрязва кръгче. Кръгчето се залепва към летвичките и по периферията към стената. Летвичките може и да се спестят но не знам дали ще стане достатъчно здраво, тогава кръгчето може да се фиксира с някаква лепенка докато стегне лепилото.

 

Тази техника не съм я опитвал, а и не препоръчвам да се прави.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за предложението, звучи изпълнимо. Надявам се все пак да получа и други предложения, за да съм сигурен, че ще намеря най - доброто решение на проблема ми. Ако на някой му дойде идея нека сподели :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност ако опиташ да запълниш по-малката дупка ще съсипеш китарата и няма да успееш да я запълниш прецизно което ще доведе до грозота...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За разлика от електрическите китари, където няма почти никакво значение боята и лака, акустичните са изключително зависими от това с какво ще бъдат боядисани и по-скоро и по-важно - с какво ще бъдат лакирани. Може целият звук да отиде...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, благодаря за съветите. В такъв случай няма да рискувам и ще я оставя. Само искам да знам за малките дупки, най - добрия вариянт този, който L.K. ми е предложил ли е? На мен ми звучи добре и не много трудно мисля това да направя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ти ако на LK варианта намираш за сложен то тогава най добрия вариант е една хубава секира и в печката(това в кръга на шегата).Макар че тая кремонка не знам струва ли си вообще труда,който ще положиш.Не е ли по0добре да се ослушаш за някоя китарка от форума тип кухарка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Преди да закърпвате, байцвате и лакирате китарата, първо сменете прагчетата, защото се налага грифа да се стяга ,после да се пилят крайщата на фретовете и да се шлайфат.2.Малките дупчици е най-добре да запълните с малки парченца дърво. Всяко парченце да се напасне малко по-плътно в дупката и леко да стърчи.След изсъхване на лепилото може да шлайфате до изравняване.3 Стремете се да огледате цялата китара и да запълните всички дефекти от подобен род наведнъж. След това ще шлайфате целия инструмент, или поне лицевата повърхност, понеже тя е най-зле. Посочената китара е идеална, за да се упражнявате и да добиете някои умения. 4Понеже повърхността е силно похабена ще е добре да я байцвате в същия, но по-тъмен тон, за да прикриете дефектите. Друга възможност е да използвате байц, който се разтваря направо в лака - с всяко лакиране ще става по-тъмно. При този тип китари лакиранетое с НЦ лак. 5.Използването на ПВА лепила за запълване на дефекти не е за препоръчване, защото те са меки и не могат да се шлайфат. Класическият начин е дървените кръпчици да се залепят с туткал / или желатин/. 6. По-малки дефекти се китват със смес от туткал /желатин/ и талк, или бариев сулфат. Ако талкът е с кафяв цвят, а бариевия сулфат е бял можете да си смесвате в различни пропорции и да получават кит с цят от тъмно кафяв до бял. Туткалените китове / с талк и б.сулфат/ са фини, твърди, лесно се шлайфат и са отлична основа за лака. Понеже туткал се намира по-трудно желатин има във всеки супермаркет. Напомням, че туткалът /желатина/ не се вари, не трябва да кипи, разтваря се в чиста вода във стъклен съд, на водна баня и температурата му не трябва да надхвърля 80 градуса. Първо се накисва в студена вода, набъбва и после се загрява, докато се втечни. Работи се с топъл разтвор.

Понеже информацията е много, започнете първо с почистване на инструмента и дефектите от прах и намерете една чамова /смърчова/ тънка дъсчица от която да си приготвите кръпчици.Всяко готова кръпка веднага я поставяйте на мястото и с прозрачно тиксо, за да не се обърка с другите и да не се размести, докато дойде време да я залепите. Рудолф

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рудолф, отговорът ти много ми помогна, много ти благодаря. Някои неща обаче не можах да схвана :( Например за байцването ще ми трябва и да прочета малко допълнителна информация, но някак ще се справя. Исках обаче да попитам, как мога да боядисам китарата в определен цвят? Имам предивд не в различни нюанси на кафявото ами например в бяло, като на тази китара : http://images.bidorbuy.co.za/user_images/9..._3apr09_006.JPG

 

Как се боядисва така, каква боя/лак, трябва да ползвам, трябва ли да сложа грунт преди това, доста неща не са ми ясни. Ще съм ти още по благодарен ако ми обясниш и това. Мерси предварително.

Редактирано от warriorsheep
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.