vesong Публикувано Март 12, 2006 Публикувано Март 12, 2006 Има ли разлика между китаристи и китарджии и може ли един музикант да свири еднакво успешно във всички стилове музика.За да изсвириш нещо стойностно и качествено в даден стил музика нужно ли е да слушаш само него Цитирай
edgecrusher Отговорено Март 12, 2006 Отговорено Март 12, 2006 Mи китаристи са тия, които наистина свирят. А китарджиите сме тия дето само се разхождаме насам-натам носейки една китара и се преструваме на музиканти. Аз дори да съм по-убедителен съм наредил 6, че да няма съмнение Цитирай
antonium Отговорено Март 12, 2006 Отговорено Март 12, 2006 разликата е, че в българсия тълковен речник има думата "китарист", а "китараджия" може би има само в турския. но един музикант по-скоро има нужда от ноти, отколкото от речници Цитирай
sa6tiat Отговорено Март 12, 2006 Отговорено Март 12, 2006 но един музикант по-скоро има нужда от ноти, отколкото от речници smile.gif Вдъхновение, гай Марк Антоний?... Аз съм далече от изкуството, но всички все към нещо се стремимЪ... Цитирай
RockoBG Отговорено Март 12, 2006 Отговорено Март 12, 2006 Mи китаристи са тия, които наистина свирят. А китарджиите сме тия дето само се разхождаме насам-натам носейки една китара и се преструваме на музиканти. Аз дори да съм по-убедителен съм наредил 6, че да няма съмнение К'вот' дал Господ. А аз така само дето бройката ми е по-малка. Цитирай
the_gorer Отговорено Март 12, 2006 Отговорено Март 12, 2006 Това за речниците е вярно - наставките "джия" и "чия" за вършители са турски по произход. В популярната реч "китарджия" вероятно има дерогативно оцветяване със значение на "посредствен китарист, любител, аматьор". Цитирай
sa6tiat Отговорено Март 12, 2006 Отговорено Март 12, 2006 Ало, наставката "чий", си е чисто българска, бате, а "джия" вече е потурчения вариант. Не обърквай народа, китариссимо! Цитирай
jFog Отговорено Март 12, 2006 Отговорено Март 12, 2006 Има ли разлика между китаристи и китарджии и може ли един музикантда свири еднакво успешно във всички стилове музика.За да изсвириш нещо стойностно и качествено в даден стил музика нужно ли е да слушаш само него Разбира се че да свириш готино неща в определен стил,не е нужно да слушаш само него,напротив!!!Точно гъргарата с някоко стила и характерните им похвати могат да те доведат до много блестящи идеи. а китарджиите и китаристите...няма значение от кои си,щом те кефи да свириш това което свириш другото са мнения и критики Цитирай
the_gorer Отговорено Март 12, 2006 Отговорено Март 12, 2006 Ало, наставката "чий", си е чисто българска, бате, а "джия" вече е потурчения вариант. Не обърквай народа, китариссимо! Справка учебника на Стоян Стоянов - "Граматика на българския книжовен език, фонетика и морфология" Държавно издателство "Наука и изкуство" София 1964. Класическа тухла, стояща на пиедестал в катедрата по българска филология във ВТУ. Глава "Наставки от чужд произход" страница 166: "-джия и -чия. Тези наставки са от турски произход. Срещат се в думи като бакърджия, бозаджия, джамджия, бостанджия; геврекчия, гурбетчия, муразчия, занаятчия и др. Станали са обаче твърде продуктивни, което се доказва от обстоятелството, че дори и в най-ново време с тях са образувани думи като бетонджия, будкаджия, узкопчия, мозайкаджия, циркаджия и др. Цитирай
DaftFunk Отговорено Март 13, 2006 Отговорено Март 13, 2006 Афферим! Ашкулсум The_gorer ефенди ! Цитирай
Recommended Posts