Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с пръстите


Beautiful_mind

Recommended Posts

Благодаря на всички за отговорите.

Горе долу се ориентирах, че каквито и хитринки да изпробвам, все накрая ще се стигне до някаква болка, която ще отмине с времето. Щом всички сте минали през това, значи и аз мога B). Майната й на болката :). Както и не мисля да се отказвам от песента, с която съм почнала. Вярно, че откакто свиря, повтарям един и същ момент по стотици пъти, и сега съм зациклила на момента с hammer on-a, но накрая все ще се получи. Когато и да е това... То всичко с упоритост става.

И като се получи, ще го запиша и ще ви го покажа ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

GRiND BaSTaRD, да не съм се объркала сутринта и да съм ти изяла закуската :)?

Не виждам нищо лошо човек да потърси малко помощ или съвет някъде. Другото няма да го коментирам :)

И спокойно, няма как да ме откажеш :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

GRiND BaSTaRD, да не съм се объркала сутринта и да съм ти изяла закуската :)?

Не виждам нищо лошо човек да потърси малко помощ или съвет някъде. Другото няма да го коментирам :D

И спокойно, няма как да ме откажеш :D

 

Beautiful_mind, не си ми изяла нищо, ама ми стана смешно как нещо, токова "серизно" като проблем, може да бъде дъвкано 3 страници. Един човек вече ти го каза, казвам ти го и аз - има и много по-лесни и приятни неща в тоя живот за запълване на свободното време. Десетки други (вклчително и аз ти отговориха), че няма лек за "проблема", но пък от това не се умира и минава с времето. Какво има да се пита и уточнява? Ще те видим колко време още ще се мъчиш с китарата... ;)

 

Чета ти поста, бате, опитвам се да го осмисля и единственият извод, до който достигам, е, че твоят инструмент е по-къс от нейния.

 

Бате, сигурен съм, че моят инструмент е по-дълъг, 'щото не е кух. Ако някой ден мине и тя на електрическа, тогава пак ще си ги мерим :) А ако намекваш нещо друго и си прав, то жалко за "нея". :) Пък мисленето не е присъщо на всички. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ От коментарите ти друго личи, пич... хората са казали - като нямаш какво да кажеш, мълчи и се прави на прост, отколкото да го докажеш с думи. Верно, осъзнай се и като нямаш какво да пишеш, форума може и да се чете - не е нужно във всяка тема да се сере! Сори за офф-а.

 

Същото в по-малка степен отправям към Роко - имаш смислени постове, готино е присъствието ти тука, ама с такива изказки определено не се прави добро впечатление на хората дето за първи път намират тоя форум. Явно като им е скучно някои хора просто ей така си чешат клавиатурите ама... има си vbox, фейсбук, сайтове с покер, онлайн игри, чатове.... всякакви работи за губене на време. Възползвай се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зарежи, колега, големи мъже има тука, няма ние да ги учим как да се държат с една дама ...

 

Обаче вече съм яко фен на девойката, честно, стискам палци да продължи да свири и да стане някоя яка китаристка, ако ще да е само да им натрие носовете!

 

;):bravo::thumbs_up::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еден мал совет за помалку да болат прстите - треба да се притиска поблиску до праговите. На пример, при D - dur:

 

 

17149361.jpg

Редактирано от Александар
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярно, че откакто свиря, повтарям един и същ момент по стотици пъти, и сега съм зациклила на момента с hammer on-a, но накрая все ще се получи. Когато и да е това... То всичко с упоритост става.

И като се получи, ще го запиша и ще ви го покажа ;)

 

Ако мога да си позволя личен съвет от скромният ми опит. Когато навлезеш във фаза на "зацикляне" ако ще и още 10000 пъти да го повтаряш елемента все по-зле ще се получава. Тъканите на човека и респективно пръстите в нашият случаи имат едно чудесно качество наречено "мускулна памет". Заинтригуваните могат да намерят доста информация в Интернет по темата. Та бъди сигурна, че след N на брой повторения пръстите ти вече чудесно знаят какво се иска от тях - в случая какво и как да изсвирят. Просто им трябва малко време за да затвърдят наученото. В началото когато човек се учи, пръстите се командват главно от мозъка, който подава команди към мускулите. Но след известно време нещата се променят. Не си мисли, че за бързи и сложни пасажи мозъка е започнал по-бързо или по-точно да командва мускулите в пръстите. Просто те са "запаметили" верните движения, сила и акуратност. Та като зацепиш, остави малко китарата, изгледай някой сериал и след това се върни и продължи. Ще се изненадаш, как изведнъж по-лесно изсвирваш това, на което преди малко 1000 пъти си се плюмчила и все не се е получавало. Не пренасилвай нещата. Много често пресвирването носи само отрицателен ефект - човек си казва "е това не мога да го изсвиря и това си е", демотивира се и се губи живеца движещ процеса. Това е психическата страна. Има и физическа, която може да ти докара сериозни травми в несвикнали на такъв тип рязко натоварване пръсти, което за дълго може да те извади дори и да ти се свири от възможноста да го правиш. Не се връзвай на изказвания "В началото свирих по 10-12 часа на ден." Няма такива. Много добрите (разбирай като техническо ниво) музиканти са станали такива защото са се сцепвали да свирят - да доста часове на ден, но много добре са си подреждали методически различните упражнявани техники и са знаели къде е тънката граница между претоварването и това да спреш за малко преди то да се е случило.

 

Поне за мен като хвана китарата първите ми 10 минути са трагични, след 30-тата влизам в прилична форма и между първият и вторият час бих казал, че най-добре се справям. Надхвърля ли 3 часа обаче почвам тотално да свиря безумици и да греша често. И тогава оставам китарата, вземам кучето и излизаме на разходка. И след това наново презареден и двойно по-амбициран. Намери си верният ритъм за теб към моментното ти ниво и не пренасилвай нещата. Това е моят съвет. И бъди убедена, че от 5 дни по 2 часа свирене на ден ефекта ще е несъизмеримо по-голям от напъна 2 дни да свириш по 5 часа и 3 дни да не докосваш китарата.

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Здравейте, от известно време се навъртам из форума но досега не бях писал. Кактои да е темата е за друго. Искам да споделя като начало че писаното от колегата Bobolin доста ми допада и като цяло съвпада с мнението което успях да си изградя по емпиричен път.

От няколко месеца имам възможност да подрънквам по-усилено на китарка и моят опит показва че : болка в пръстите има, и то не само кожата ами и мускулите. Не съм вярвал че може да има мускулна треска на пръстите.

Като цяло за мен се указва голямо предимство и мотивация да се опитваш да свириш нещо което наистина те кефи. Както виждам и в твоят случай така че напред. В началото нещата не стават както Джеймс ги свири (в твоят случай) ,но както се казва повторението майка на знанието докато пръстите знаят как да изсвирят дадено нещо без да го мислиш( така да се каже неосъзната компетентност но за това си иска практика).

Може би ако се знае малко теория няма да навреди.

Не знам при другите колеги как е но при мен се случи така че като очнах да свиря друго парче, пак я докарахме до болка в пръстите и в мускулите на пръстите и на китката. Същото стана и при смяна на струните.

Според мен трябва да се подходи с правилните очаквания, тоест има период на известна болка в началото, нещата не стават както го свирят музикантите и напредъка изглежда много малък на моменти дори отрицателен.

 

Както се казва стискай зъби и давай напред. Може би с мярка, но пуст ентусиазъм не дава да оставим китарата.

 

Няколко поста напред беше споменато да се натъркват върховете на пръстите със спирт, та се чудя има ли някакво научно обяснение на тази манипулация и как то чно помага?

 

Поздрави на всички и успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко поста напред беше споменато да се натъркват върховете на пръстите със спирт, та се чудя има ли някакво научно обяснение на тази манипулация и как то чно помага?

 

Ами специално за спирта, знам че като се натрие, изсушава възглавничките на пръстите и ги прави по-кожени един вид (съдържа етанол) и спомага за образуването на по-дебел слой кожа без да се получават грамадни мазоли. Мисля че Ерик Клептън си топеше пръстите в спирт преди да свири. Един приятел пък си топеше пръстите в ябълков оцет(оцетът също съдържа известно количество етанол), който според него му помагаше за подбитите възглавнички и предотвратяваше появяването на мазоли. Някои пък си слагат лед на пръстите ;) . Други хора пък правят бизнес от наще пръсти: http://rock-tips.com/

 

Но, над всичко това, абсолютно всеки, който се учи да свири на китара, трябва да се справи с възпалените възглавнички и да се научи да обича тази болка и да я свъзрва с любовта си към музиката и инструмента :)

 

Едит: проблем с линк...

Редактирано от spineless
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все мъдри съвети, с изключение на тези свързани с мацане, топене и т.н. неприятни операции върху ръцете, според мен.

Хайде време за свирене...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.