Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет! Купих си микрофон и карта но съм недоволен!


Анастас

Recommended Posts

Здравейте,

 

Имам блог и искам да правя видео уроци.

 

Реших, че имам нужда от микрофон и външна звукова карта, за да станат записите професионално направени. Днес си купих от един магазин на "Патриарха" в София микрифона AKG Preseption 120 и външна звукова карта M-Audio Mobile Pre Usb. . Със стойката и кабелите ми излезе близо 500 лв.

 

Прибрах се за да пробвам, но съм разочарован. Не виждам съществена разлика в звука с и без микрофона. Прителката ми изобщо не разбра, че по скайп и говоря с микрофон ( моите очаквания са че гласът ми трябва да излиза по-добре все пак).Имам чувството, че парите които дадох не отговарят на получения резултат.

 

Чудя се какво да правя! С продавача от магазина се договорихме да погледна AKG Preseption 220 и друга звукова карта ( но ще трябва да доплатя още 170лв.)

 

Някой може ли да ми даде съвет, какво да правя? Чудя се дали изобщо съм имал нужда от външна звукова карта, но продавача ми обясни, че е задължителна в моя случай.

 

Моля за съвет, ако може до петък, защото до тогава трябва да реша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че си си купил нискобюджетно решение далеч не означава, че няма да ти върши работа за твоите цели, също така обаче не означава и че ще звучи като запис в Abbey Road :).

 

Напиши повече детайли за да получиш адекватен съвет:

- видео уроци за какво ... т.е. само глас(говор) ли ще записваш или пеене/свирене на някакъв инструмент?

- в какво помещение(стая) ще записваш?

- до каква степен си запознат с техниките за звукозапис и какъв софтуер използваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора.

 

В уроците записвам само глас ( ето пример http://internet-biznes.net/informacionni-p...-kniga-pdf.html ). Използвам audacity за подкастове и camptasistudio 7 за скреенкастове ( като в примера). Записите ги правя в домашни условия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Чудя се дали изобщо съм имал нужда от външна звукова карта" - продавача ти е казал, че не може понеже микрофона е кондензаторен и му трябва микрофонен вход със 48в. фантомно захранване. Но ако си имал добра саунт карта можеше да минеш по-тънко с това примерно Цък и от пултчето дирекно в линейния вход.

 

"Прителката ми изобщо не разбра, че по скайп и говоря с микрофон" - скайп не е критерий звука се скапва в скайпа

 

Провери си всички настройки на нивата. Повече пари за твойта цел не е нужно да влагаш и с по-малко може да се получиш нещо доста качествено като запис на говор.

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност хората от този онлайн магазин ми препоръчаха устройствата.Аз съм много бос в тази материя в момента. Просто исках да направя нещо качествено. Сега се чудя какво да направя. Дали да си купя по скъпите неща или има друг алтернативен вариант. Пулта изглежда много добре като цена ( днес си купих най-ната външна з.к. за 240лв).

 

Главно не ми хареса, че не усетих ЗНАЧИМА разлика в крайния резултат. То има разлика, ама не струва 500 лв. според мен.

 

За кои настройки говориш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да усетиш разлика трябва да се научиш да чуваш и да говориш школувано. Азамат Ушанов прави това. Учи се в разни курсове, а на някои им идва отвътре. Не казвам че сричаш или мънкаш, но целта ти трябва да е по-висока.

 

Технически погледнато в записа на Ушанов има кратко ехо и още някакви тонкорекционни ефекти, вероятно и компресия. И за 2000 лева да вземеш техника без съответните компетентни намеси звукът няма да мръдне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като говориш нормално в микрофона така както ще записваш - гледай да увеличиш максимално микрофона от саунт картата (chanel 1- ако си го включил в 1-ви канал) максимално, но без да светва червената лампичка clip, ако имаш и софтуерна индикация следи и нея. Не доближавай микрофона до устата си защото е по-чуствителен и ще се чуват пукания от ниските честоти.

 

После в програмата с която записваш също може да пипнеш малко звука ако позволява това. Ако няма опции за обработка на звука го експортни и после го обработи с Adobe - Audition примерно. Лека компресия за да намалиш динамичния обхвад и да можеш още да го увеличиш още малко. Може и съвсем леко едвам уловимо reverb - че.

 

Тези микрофони (кондензаторните) са по-чуствителни и хващат доста от шума на стаята. Стой по-далеч от компютъра, че шуми яко в микрофона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Анастас:

Пари има да се влагат, но не в тази посока, за която непрекъснато пишеш!

Първо трябва да си оправиш акцента. После дикцията и накрая да се научиш на микрофонна техника.

Второ трябва да се плати за акустична обработка на помещението, където се извършва акустичния запис. Не те ли дразни непрекъснато набиващия се скърцащ звук от нещо механично - вентилатор ли е, мотор ли е ? Също тропането и хлопането по време на студиен запис е недопустимо. Да не говорим за характера на помещението, собственият му акустичен шум и крива честотна характеристика.

Трето, липсва елементарна пост продукция ( тонална, динамична и времева обработка на записа за да получи качествено звучене).

Самият микрофон работи много добре, но за да стане добър запис трябват доста други неща, не на последно място знания и тренировки. Не случайно колегите съветват да се ходи на уроци по говор, а аз препоръчвам да си намериш човек, който да те научи на основните неща необходими за акустичен запис. Помещението също е необходимо да се оправи за конкретната цел - шумоизолация, после обработка на реверберацията/честотната характеристика на помещението и т.н. и т.н.

Мисля, че имаш неправилната представа, че само със закупуване на скъпи апаратури ще постигнеш върховен резултат. Те са само елемент от цялостния процес.

Пожелавам ти успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.