Slacoth Публикувано Октомври 31, 2010 Публикувано Октомври 31, 2010 Здравейте, Не открих такава тема, а съм любопитен дали и как става такава манипулация. Повечето "практис" усилватели се продават с два канала, но нарочно не е предвидена опция за външен футсуитч. Искам да попитам хората по-запознати по въпроса дали биха ни дали съвет кои точно от изводите на вградения бутон за превключване между каналите трябва да се прекъснат и по какъв начин е най-удачно да се направи това. Конкретно ме интересува възможно ли е от вградения футсуитч (бутон за ръчно превключване) да се "пуснат" два проводника към една допълнително поставена букса за 1/4 жак, в която при желание да се включва външен футсуитч? Както е при повечето по-мощни усилватели, които работят и ръчно и с външен бутон, който при желание се свързва към усилвателя с 1/4 жак? Става въпрос за дву-канални усилватели без да се предвиждат други опции за реверб или други вградени ефекти. В краен случай и правилен насочващ линк също ще ми е от полза. Благодаря. Цитирай
Gregg Отговорено Октомври 31, 2010 Отговорено Октомври 31, 2010 По принцип може, но зависи и от схемата. Ще се наложи да се режат писти и да се добави реле. Цитирай
Slacoth Отговорено Октомври 31, 2010 Автор Отговорено Октомври 31, 2010 Значи тази опция при такива кубета е изключена още при проектирането на платката? Въпроса ми беше по-скоро принципен, иначе комбото за което говоря е GLX MGB-20: Цитирай
L.K. Отговорено Октомври 31, 2010 Отговорено Октомври 31, 2010 Няма общовалиден подход. Най-лесно е с дублиране на бутона с външен, после дублиране с реле, управлявано отвън. Най чисто е с оптрони, но ще излезе по-скъпо. Ако имаше схема щеше да получиш по-конкретни отговори. Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 31, 2010 Отговорено Октомври 31, 2010 Конкретно ме интересува възможно ли е от вградения футсуитч (бутон за ръчно превключване) да се "пуснат" два проводника към една допълнително поставена букса за 1/4 жак, в която при желание да се включва външен футсуитч? Не, не може! Както е при повечето по-мощни усилватели, които работят и ръчно и с външен бутон, който при желание се свързва към усилвателя с 1/4 жак? При усилвателите с външен контрол е предвидена схема за която контролира комутацията по аудио сигналът. При кубетата без изход за фуутсуич копчето за контрол на каналите комутира каналите. Така е в повечето случаи. предполагам и в твоя случай. Ако е така трябва да изпълниш следната процедура: Трябва да замениш бутонът с реле, защото той участва във аудио веригата. Пускане на кабели от там ще е причина най-образно за скапване на звука. Трябва да направиш следното: 1. да разкараш копчето от електроческата верига. Нека си остане на платката 2. да го замениш с реле 3. да захраниш релето с нужното му напрежение през букса, така че при изкаран жак, малкото копче да управлява, пуска, релето. Ето и примерна картинка Фуутсуича може да има и светодиод. В коя от 2те позиции ще свети избери сам. Съдеки по твоя избор направи и аудио комутацията. Ако копчето управлява някаква верига която контролира комутацията на аудио сигналът, то тогава не ти трябва реле. В крайна сметка опираме до това какво схемно решение е използвано при теб. Ако нямаш схемите на ампа, можеш да се опиташ да ги свалиш разглеждайки платката. Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 1, 2010 Автор Отговорено Ноември 1, 2010 мерси за съветите ви довечера ще взема да снимам схемата, защото не мога сам да преценя дали и как е "комутирана" ако се налага демонтиране/игнориране на вградения суитч/бутон и замяната му с реле, тогава най-вероятно ще се откажа, защото не мога да съм 100% сигурен, че ще се справя правилно със ситуацията ще ви помоля, като кача снимките да си кажете мнението пак благодаря Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 1, 2010 Отговорено Ноември 1, 2010 Правил съм подобна манипулация - най-хубаво е в усилвателя да се вкара една допълнителна платчица със 2 релета и малко компоненти. Така става възможно, когато е включен педала, да работиш с него, а ключето на ампа да не работи, но когато педала е изключен, да можеш да си ползваш ключето на усилвателя. Цитирай
Gregg Отговорено Ноември 1, 2010 Отговорено Ноември 1, 2010 Едно реле е достатъчно. И малко силикон Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Ноември 1, 2010 Отговорено Ноември 1, 2010 ...И малко силикон Не на Чалгата в електрониката Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 1, 2010 Автор Отговорено Ноември 1, 2010 а въпросното реле с какви стойности трябва да бъде? под какво наименование да го търся по магазините за електроника? ако предлагат различни типове релета с еднакво предназначение - кой да избера? @Gregg - релето като допълнителен елемент ли да присъства или вградения бутон да се игнорира изобщо, както предлага Ники? мерси Цитирай
Gregg Отговорено Ноември 1, 2010 Отговорено Ноември 1, 2010 Не на Чалгата в електрониката Понякога се налага. а въпросното реле с какви стойности трябва да бъде? Когато се види как е организирано превключването на каналите ще стане ясно и какво реле ще е необходимо. Нарвежението зависи от това с какво разполагаш вътре в ампа. @Gregg - релето като допълнителен елемент ли да присъства или вградения бутон да се игнорира изобщо, както предлага Ники? Бутонът в ампа ще си работи, но вече ще превключва релето. Свързването е както е посочил Ники на схемата. Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 2, 2010 Автор Отговорено Ноември 2, 2010 Мерси на всички за отговорите. Най-вероятно може да се каже, че ме отказахте сам да се пробвам, защото комбото е чистак бърсак и да не взема да го окепаза нещо. Ако се премисля ще снимам схемата, но вчера нямах възможност, тази вечер също ще съм зает. Благодаря. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 2, 2010 Отговорено Ноември 2, 2010 Наистина много зависи от схемата. В някои усилватели(VS8080 примерно), превключвателя е SPDT ключе, което превключва сигала от средния си извод към един от крайните два. Виждал съм и варианти с DPDT ключе, което превключва 2 от пътищата на сигнала. Има и по-прости решения, където 1 реле е достатъчно. Преди да видим схемата или поне да знаем модела, че да я потърсим, не може да имаме конкретно мнение. Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 2, 2010 Автор Отговорено Ноември 2, 2010 Нищо, темата дава насока и на други хора с такъв въпрос, така че ако някой желае помощ може тук да помести своята схема. Благодаря ви пак за отговорите. Цитирай
Recommended Posts