Jump to content
Българският форум за музиканти

Ръждъ


Recommended Posts

Киселината даде частичен резултат,но да не забравя да я неутрализирам с основа.Най-добра е да се поинтересувам,къде има галваничен цех.Сложното в случая е,че лаковото покритие пада при подготовката-7 пъти се топи в киселина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оцет + сода бикарбонат. Стар начин за лъскане на пиринчени и бакърени части. Ама ше ти изчагръти и половината саксофон. :thumbs_up:

Почиства идеално, но не консервира и половината сакс ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само със сода бикарбот и вода се постига същiя ефект и е с минимални поражения за бакъра. :thumbs_up:

Редактирано от V3n0m
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...не търся абразив.Чух едни думички-пасивация,ецване и байцване на цветни метали.Байцването е почистване с киселини и обезмасляване,до колкото разбрах.Въпроса е как да стабилизирам метала за да не позеленява.Решение е пасивацията,но не знам колко трае."Свойствата на неръждаемата стомана да не ръждясва са благодарение на много тънък и незабележим оксиден филм, който предпазва от корозия, но понякога могат да се забележат петна от ръжда. Пасивацията е процес, при който повърхността на детайлите се деактивира и покрива с тънък оксиден филм. Пасивацията премахва свободните железни съединения от повърхността по химичен път. Електрополирането е метод на пасивация, без необходимост от последваща обработка. Електрополиращата течност премахва железните йони от детайлите, като оставя незасегнати наличните хром, никел или въглерод по повърхността на метала. "

Това трябва да се провери.Общо взето където ровнах,ставаше въпрос за табелки-малки по площ елементи.Преди пасивация обаче пак се байцва и лака пада.Това не е проблем,стига да не позеленява.

Друг начин е използването на нитро-целулозен лак,който е спрян от производство,заради ЕС и ала бала.Чудно ми е производителите на нелакираните медни свирки(звука е доста голям и обемен при тях)как са решили въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като въпросите са много специфични, не можеш ли да потърсиш мнението на фирми(ако знаеш такива), които се занимават с металообработка?

В нета нищичко ли не пише по въпроса?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Два съвета от една книжка:

- Изделията от мед и месинг ще запазят дълго своя блясък, ако се натрият старателно с восък.

- Бронзовите детайли могат да се почистят със суров картоф или с четка с твърд косъм натопена в горещ оцет. След това детайлът се протрива с мека тъкан.

Нашият съфорумник с ник "Stareca" по- рано беше пуснал тема за майстор в Пловдив, който прави галванични покрития. Ако те интересува пиши ми на лични да ти дам телефона.

Голям галваничен цех имат и фирма "Мони- МГ" в Пловдив ( не съм убеден ,че ще се занимават с единични бройки, но ако работата удари на камък може да им изровиш телефоните от нет-а и да питаш- не се знае от кой храст ще излезе заек).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей,млади надежди,браво!

Ако все пак се съмняваш какво точно да попиташ,извикай на помощ учителката по литература.

 

 

:greenangel:

 

 

...ще се разберем с младото поколение.Има надежда!

 

Единия вариант е механично въздействие върху оксида другия е да му се въздейства с някаква слаба киселина

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Linchpin,Благодаря за телефона който ми даде.Свързах се с Жоро и му обясних за какво иде реч.Решението е или почистване с киселина и лакиране или сребърна баня.При второто дебелината има значение.Така отпада нуждата да се лакира.

Благодаря на колегите за помощта. :) Наздраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.