Linchpin Публикувано Октомври 19, 2010 Публикувано Октомври 19, 2010 Здравейте! Преди известно време се сдобих с една електро-акустична китара (втора ръка), но някой е мъчил да прави по нея подобрения, като е оставил работата недовършена (т.е. добавил е допълнителен потенциометър за усилване монтиран на лицевата страна на китарата, но част от кабелите са висящи). Ситуацията е следната: - кутията с елктрониката и пиезо-датчика са свързани с кабел (дотук нищо нередно) - на кутията с електрониката ВЪТРЕ в китарата има монтиран жак 3.5мм, който не знам за какво е !?! - от пиезодатчика излиза двужилен екраниран кабел, който не е свързан никъде. Пробвах и двете жила, но сигнал няма! До самият пиезо- датчик не мога да стигна, защото китарката е slim и не мога да си напъхам ръката и ми остава само да се надявам, че там всичко е наред. Та... кабела, който идва от пиезодатчика ли е за изходния сигнал? Ако не е- за какво е и къде е изхода? Изходния жак на китарата е 6.5мм и е стерео! Може би комутира захранването (батерията) или просто се ползва като моно жак? Балгодаря на отзовалите се! Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 20, 2010 Отговорено Октомври 20, 2010 Трябва да слжиш един малък жак на кабелът от пиезото и да го ръгнеш в буксата която е на кутията с електрониката. Ако всичко друго е наред, трябва да имаш сигнал от електрониката. Цитирай
L.K. Отговорено Октомври 20, 2010 Отговорено Октомври 20, 2010 Пиезодатчикът сам по себе си сигнал няма да ти даде. Само усилвателят от кутийката може да се "разбира" с него. Стерео жакът комутира батерията - при включено имаш захранване. Не забравяй жакът пъхнат в китарата - ще ти изветрее батерийката бързо. Цитирай
Linchpin Отговорено Октомври 20, 2010 Автор Отговорено Октомври 20, 2010 Благодаря и на тебе и на Ники за информацията. Днес с помоща на фенерче и огледало успях да погледна къде отиват въпросните кабели и всичко се изясни. Кофти момента е, че се оказа, че пиезодатчика липсва! И тъй като ще се наложи да купувам такъв, искам да попитам- има ли драстична разлика в качеството (и цените) при пиезодатчиците и ако "ДА"- какъв да търся? Тези, които ги продават в магазините за електронни компоненти знам, че стават за барабани, а за китара стават ли? Закрепянето им по какъв начин става обикновено? Отново благодаря! Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 20, 2010 Отговорено Октомври 20, 2010 А каква е китарата? Къде е било разположено старото пиезо? Къде аджеба отиват тия жици? Едва ли са залепени с тиксо за тялото на китарата ? Цитирай
Linchpin Отговорено Октомври 21, 2010 Автор Отговорено Октомври 21, 2010 Китарата е Lindo, slim, електро- акустична. Идея си нямам къде е било разположено старото пиезо, не се виждат никакви следи( поне аз не мога да видя). Оказа се, че жицата е само една- от изхода на електрониката към изходния жак (6,5мм). Този кабел е закрепен със специален крепеж ( тип свинска опашка), който държи кабела настрани, за да не се вижда през резонаторния отвор. Точно този крепеж не се вижда добре и аз погрешно предположих, че това е пиезото, като останах с впечатление, че от него излизат 2 кабела(!), от което дойде и цялото объркване. Т.е. общо- взето всичко е наред, само трябва да намеря пиезо (не знам точно какво още), да го прикрепя механически (не знам точно как още) и да навържа кабелите (тук вече съм наясно). Благодаря за вниманието и проявеното търпение. Цитирай
lyubohar Отговорено Октомври 22, 2010 Отговорено Октомври 22, 2010 Не съвсем по темата,но полезна информация със схеми на китари Gibson. http://www.gibson.com/Service/Tech/Schematics/ Цитирай
Recommended Posts