Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарата ми се разстройва постоянно!


ge6a93

Recommended Posts

Здравейте, китарката ми е Fender Squier. Настройвам я и като свиря и сама се разстройва, ключетата имам чувство че дори ако ги духна пак ще се развиват/завиват. Има ли нещо, което да може да се направи по този проблем? Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Пробвай да настройваш китарата като последното движение на настройване да ти е винаги в посока повишаване на тона. Тоест, ако насройваш с тунер и видиш, че струната ти е настроена малко по-високо от колкото трябва, не просто да отпуснеш до желания тон, а да отпуснеш до по-ниско (примерно с цял оборот на ключа назад), и след това внимателно да достигнеш желаната височина на тона само в посока повишаване. Така се избягва "наместване" на навивките на струната около ключа и се постига и по-добра стабилност при бендове.

 

2. Пробвай да стегнеш малко ключовете и от големите гайки в основата им, и от малките винтчета, които са в центъра на главата на всеки ключ (ако има такива).

 

3. Ако струните са нови ги изчакай да се разтегнат както трябва.

 

4. Ако нищо друго не помага - сменяш ключовете.

 

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

при ползването на тремолото също се получава...

струните кога са сменяни? ако е след смяна на струни - нормално

ако струните са намотани целите :) (и това съм виждал да го правят... ) та колкото повече намотана струна има толкова повече има за улягане на намотките...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, китарката ми е Fender Squier. Настройвам я и като свиря и сама се разстройва, ключетата имам чувство че дори ако ги духна пак ще се развиват/завиват. Има ли нещо, което да може да се направи по този проблем? Благодаря предварително!

 

Ако ключовете са ти в ред, най-вероятно си навиваш целите струни на ключовете(по 6+ навивки), откъдето по всяка вероятност произлиза и проблема ти. Като за начало, режи струната толкова, че да се получат около 2 и половина навивки(обикновено се реже около 4-5 см над ключа, на който ще се слага. Виж експеримантално. Ако след това проблемът продължи, свиркай пак. След като сложиш нови струни ги поопъни с ръка, да се поразтегнат и да се оберат луфтовете. След тази операция, би трябвало разстройването да е минимално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК, благодаря ви за отговорите, ще пробвам да затегна ключетата, колкото за струните - те са откакто взех китарата, не са използвани много и бих искал да ви попитам за свирене в Drop C настройка, какви струни ще ми трябват. В момента моите са тънички, стандартни, но ще ми трябват ли по-дебели за "по-тежко" звучене?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що бе? :thumbs_up: :thumbs_up: :thumbs_up:

 

Какво е лошото на Squier-a, лошо ли звучи? Знам, че е все пак китара за начинаещи и не става за мега мощни изпълнения, ама какво да се прави... това ми е първата електрическа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво е лошото на Squier-a, лошо ли звучи?

Колкото всички други евтини китари :thumbs_up:.

 

Знам, че е все пак китара за начинаещи и не става за мега мощни изпълнения, ама какво да се прави... това ми е първата електрическа.

За първа става. Номера е да не изпадаш в сантиментализъм към първата трошка, както много хора сме правили.

Сега поне има информация и можеш да четеш и сравняваш. Повечето по-евтини серийни китари са правени на конвейер, без индивидуално внимание към всеки инструмент, което естествено се отразява както върху качеството, така и върху цената.

Да се попадне на добра бройка е чист късмет, а при марките, които по принцип произвеждат ниските класове на други марки, шансът клони към 0, понеже ниските серии обикновено са конструирани и разчетени да бъдат ниски серии и нищо повече.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да не ти пука. Ако знаеш на какви дъски какви неща сме свирили...

А твоята тема сме я нищили във форума, потърси я. Ама баш за скуайър ставаше дума. Освен съветите на Евтим и Жоро (SomeoneElse), потърси и как се прави сетъп на тремолото - на английски лесно може да се намери как се прави, като търсиш в гугъл synchronized vintage tremolo setup. Потърси съветите на Carl Verheyen как се настройва тремолото на страт. Не се долюбват скуайърите тук, и си има причина, но при правилен сетъп е напълно свираема китара. При китарите всичко е елементарна физика - замисли се откъде минават струните, какво се случва по пътя, къде имат допир с други неща (нът, ключове, струнник, водачи), за свойствата на металите да се разширяват и свиват, какво можеш да направиш по темата, за да подобриш положението, да смажеш, затегнеш, и да елиминираш всичко ненужно съпротивление по пътя. И с Евтим, и с други агенти сме пробвали евтини стратове от класа на Скуайър с напълно функционално тремоло и държащи правилен строй при умерена употреба. В началото е малко сложно да схванеш кое какво и защо, но веднъж напипаш ли вярната посока, всичко постепенно си идва на мястото.

 

Ако си Зарибен, ще намериш начин. Ако не си - няма да успееш. В общи линии така стоят нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.