ge6a93 Публикувано Октомври 17, 2010 Публикувано Октомври 17, 2010 Здравейте, китарката ми е Fender Squier. Настройвам я и като свиря и сама се разстройва, ключетата имам чувство че дори ако ги духна пак ще се развиват/завиват. Има ли нещо, което да може да се направи по този проблем? Благодаря предварително! Цитирай
Борис Отговорено Октомври 17, 2010 Отговорено Октомври 17, 2010 А пробва ли да затегнеш ключовете? Цитирай
SomeoneElse Отговорено Октомври 17, 2010 Отговорено Октомври 17, 2010 1. Пробвай да настройваш китарата като последното движение на настройване да ти е винаги в посока повишаване на тона. Тоест, ако насройваш с тунер и видиш, че струната ти е настроена малко по-високо от колкото трябва, не просто да отпуснеш до желания тон, а да отпуснеш до по-ниско (примерно с цял оборот на ключа назад), и след това внимателно да достигнеш желаната височина на тона само в посока повишаване. Така се избягва "наместване" на навивките на струната около ключа и се постига и по-добра стабилност при бендове. 2. Пробвай да стегнеш малко ключовете и от големите гайки в основата им, и от малките винтчета, които са в центъра на главата на всеки ключ (ако има такива). 3. Ако струните са нови ги изчакай да се разтегнат както трябва. 4. Ако нищо друго не помага - сменяш ключовете. Цитирай
peterko Отговорено Октомври 17, 2010 Отговорено Октомври 17, 2010 при ползването на тремолото също се получава... струните кога са сменяни? ако е след смяна на струни - нормално ако струните са намотани целите (и това съм виждал да го правят... ) та колкото повече намотана струна има толкова повече има за улягане на намотките... Цитирай
serengeti Отговорено Октомври 17, 2010 Отговорено Октомври 17, 2010 Също има един пениз с връзването на струните: Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 17, 2010 Отговорено Октомври 17, 2010 Здравейте, китарката ми е Fender Squier. Настройвам я и като свиря и сама се разстройва, ключетата имам чувство че дори ако ги духна пак ще се развиват/завиват. Има ли нещо, което да може да се направи по този проблем? Благодаря предварително! Ако ключовете са ти в ред, най-вероятно си навиваш целите струни на ключовете(по 6+ навивки), откъдето по всяка вероятност произлиза и проблема ти. Като за начало, режи струната толкова, че да се получат около 2 и половина навивки(обикновено се реже около 4-5 см над ключа, на който ще се слага. Виж експеримантално. Ако след това проблемът продължи, свиркай пак. След като сложиш нови струни ги поопъни с ръка, да се поразтегнат и да се оберат луфтовете. След тази операция, би трябвало разстройването да е минимално. Цитирай
ge6a93 Отговорено Октомври 19, 2010 Автор Отговорено Октомври 19, 2010 ОК, благодаря ви за отговорите, ще пробвам да затегна ключетата, колкото за струните - те са откакто взех китарата, не са използвани много и бих искал да ви попитам за свирене в Drop C настройка, какви струни ще ми трябват. В момента моите са тънички, стандартни, но ще ми трябват ли по-дебели за "по-тежко" звучене? Цитирай
muzicantini Отговорено Октомври 19, 2010 Отговорено Октомври 19, 2010 Малееей... със скуайър в дроп С... пробвай 10 - 56 Цитирай
ge6a93 Отговорено Октомври 20, 2010 Автор Отговорено Октомври 20, 2010 Що бе? :thumbs_up: Какво е лошото на Squier-a, лошо ли звучи? Знам, че е все пак китара за начинаещи и не става за мега мощни изпълнения, ама какво да се прави... това ми е първата електрическа. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 20, 2010 Отговорено Октомври 20, 2010 (Редактирано) Какво е лошото на Squier-a, лошо ли звучи? Колкото всички други евтини китари . Знам, че е все пак китара за начинаещи и не става за мега мощни изпълнения, ама какво да се прави... това ми е първата електрическа. За първа става. Номера е да не изпадаш в сантиментализъм към първата трошка, както много хора сме правили. Сега поне има информация и можеш да четеш и сравняваш. Повечето по-евтини серийни китари са правени на конвейер, без индивидуално внимание към всеки инструмент, което естествено се отразява както върху качеството, така и върху цената. Да се попадне на добра бройка е чист късмет, а при марките, които по принцип произвеждат ниските класове на други марки, шансът клони към 0, понеже ниските серии обикновено са конструирани и разчетени да бъдат ниски серии и нищо повече. Редактирано Октомври 20, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай
Icarus Отговорено Октомври 20, 2010 Отговорено Октомври 20, 2010 ^Да не ти пука. Ако знаеш на какви дъски какви неща сме свирили... А твоята тема сме я нищили във форума, потърси я. Ама баш за скуайър ставаше дума. Освен съветите на Евтим и Жоро (SomeoneElse), потърси и как се прави сетъп на тремолото - на английски лесно може да се намери как се прави, като търсиш в гугъл synchronized vintage tremolo setup. Потърси съветите на Carl Verheyen как се настройва тремолото на страт. Не се долюбват скуайърите тук, и си има причина, но при правилен сетъп е напълно свираема китара. При китарите всичко е елементарна физика - замисли се откъде минават струните, какво се случва по пътя, къде имат допир с други неща (нът, ключове, струнник, водачи), за свойствата на металите да се разширяват и свиват, какво можеш да направиш по темата, за да подобриш положението, да смажеш, затегнеш, и да елиминираш всичко ненужно съпротивление по пътя. И с Евтим, и с други агенти сме пробвали евтини стратове от класа на Скуайър с напълно функционално тремоло и държащи правилен строй при умерена употреба. В началото е малко сложно да схванеш кое какво и защо, но веднъж напипаш ли вярната посока, всичко постепенно си идва на мястото. Ако си Зарибен, ще намериш начин. Ако не си - няма да успееш. В общи линии така стоят нещата. Цитирай
Recommended Posts