Jump to content
Българският форум за музиканти

Fender Av 62ri Jazz Vs Fender Vintage Japan


bgmttt

Recommended Posts

Без да съм експерт и без претенции за изчерпателност споделям разликите между Американско и Японско '62 Reissue на Фендер Джаз. Или поне това, което се вижда на пръв поглед....

 

Започвам с наименованието на моделите:

Американската се нарича American Vintage '62 RI Jazz Bass и толкоз. Възможни са три цвята. До миналата година бяха само два.

Японците имат следните серии: J-Craft, Craft premium, Vintage, Vintage Premium, Vintage Special и Vintage Collection. Във всяка серия има поне един модел '62. Разцветките са десетки. Разликите между сериите са незначителни. Разликата в цените е до $300.

 

Няма такъв модел USA Vintage произведен в Япония. Има един стикер ЦЪК, на който пише "USA Vintage", но ако се вгледаме, ще видим, че се отнася само за адаптерите - ЦЪК.

 

Отиваме към хардуера и електрониката:

На американския вариант адаптерите би трябвало да са тези:цък. Характерни са, защото магнитчетата имат лека фаска в горния край.

Никъде не пише какви адаптери слагат на японския вариант. Там, където пише, че са американски, не пише какъв е модела. Със сигурност не са същите, както е видно от снимките.

 

Потенциометрите на японските китари са японски (пак горните снимки). На американските китари са CTS -цък , които се правят в Мексико. Врътките на копчетата са различни - на японската китара са от гадна пластмаса и са кофти направени. Аз лично ги смених веднага. Японските потове се въртят по-леко. Жакът също влиза по-леко.

 

Двете двойни концентрични врътки са най-характерния елемент на американските '62RI. Няма японски вариант с такива копчета. Общото мнение е, че няма американски вариант със стандартната конфигурация V/V/T. И аз мислех така, докато не видях ТУК. Това е официалния сайт на Фендер Япония, двете китарите са абсолютно идентични и са на една и съща цена. На този сайт няма японски китари освен тези, които са само японски (Marcus Miller 4, Geдdy Lee и др.). Няма как да е грешка. Много разбирачи са готови да спорят на тази тема.

 

Хардуера си прилича като дизайн, но си личи, че е израстнал на различни различни места. Японското хромово покритие е по-дебело и блести повече. За три години не е потъмняло грам. За същото време блясъкът на ключовете на американската китара е почти изчезнал. Матират се и се очаква ръжда с годините.

 

Логото Фендер е леко различно: американското: цък и японското:цък . По-характерна разлика е, че на американската китара е върху лака и може да се изчопли (предполагам), докато на японската е под лака. Същото важи за серийния номер и надписа "made in Japan", който е в основата на грифа. Ако искаш да го махнеш без да си личи трябва да го прелакираш. 75 RI Made in Japan има сериен номер надпис "Made in Japan" и на главата на грифа. Никъде на американската не пише "Made in USA".

 

Серийният номер на американската китара започва с V и е пресован върху металната плочка, която държи грифа. Японската плочка е чиста без надписи.

 

Не ми се занимава сега да разглобявам японската китара, за да видя какво пише на тялото и на грифа. Има снимки в Ебей. Ще покажа какво пише на американската: цък, цък и цък. И на двете тялото е от три части.

 

Лакът на американската китара е нитроцелулозен, докато на японските е полиуретанов. Нитрото се драска с нокът и се износва адски бързо. Полиуретанът блести като огледало и е много здрав.

 

Качеството на изработка на двата инструмента е несравнимо. Фендер никога не са се славили с високо качество на довършителните работи, но това не важи за японските китари. Имам предвид луфта между грифа и тялото, леглото на адаптерите, полиране на тялото и т.н. По грифовете на някои американски фендери си личат следите от пилата, че и от ренде понякога. Между пикгарда и плочката с копчетата понякога има разсточние 1-2мм (пак на американските). Особено на седемдесетарските.

При японските такъв филм няма. Перфектни! Няма какво да закачи погледа.

Сигурно има и още, ама ми писна да пиша. Ако за нещо греша - казвайте - не се засягам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако идеята е,че японското производство е по-пипнато,може и да е така,но материалите и съответно звука на инструмента са различни.Имал съм стар японски Скуайър и рейшу 50 - е не звучат като хамериканския.Е аз гледам китарите,но сигурно и за бас важи производството.

Да оставим Фендер серията - Топ модели американски и японски (Токай) Гибсън -

Е ВОС-а е с повече маса и цвят според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качеството на изработка на двата инструмента е несравнимо. Фендер никога не са се славили с високо качество на довършителните работи, но това не важи за японските китари. Имам предвид луфта между грифа и тялото...

 

Тук вече се оливаш. Каня те вкъщи да видиш и качество на изработка и луфт и всичко друго каквото пожелаеш. И аз не се сещам каква точно е целта на това писание, но не ми се струва съвсем обективно.

 

Имал съм японски Фендер от 80-те и са наистина хубави инструменти, но не виждам нищо "несравнимо" между тях и всеки американски такъв, независомо от "реколтата".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е много хубаво,ама каква е идеята на това ревю!?

Няма кой знае каква идея. Пуснах една обява онзи ден и по въпросите и коментарите реших, че ще е интересно да разкажа повече за тези басове. Това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам точно на какви екземпляри е базирано това сравнение (не съм ти чел обявата), но би следвало да дадеш повечко информация.

 

След като твърдиш такива неща, би било добре и снимки да постнеш. Така както си го написал звучи меко казано несериозно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се съмнявам в нищо, просто ако се прави сравнително ревю на инструменти е добре да се посочи какви са (година на производство поне).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.