Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте.

От няколко дни си търся кубе за баса, което да ми е горе долу по джоба и за сега съм се спрял на това Понеже не съм много на ясно с нещата, ще ви помоля да дадете по 1 мнение за кубето или ако имате предложения за нещо друго да ги споделите... Благодаря предварително.

ПС. Кубето ще се ползва за домашна употреба..

Отговорено (Редактирано)

Не мислиш ли, че 30W са много за домашна употреба? Ползвал съм кубета с подобен капацитет, дори и с по-голям от този, в домашни условия. Заключениета ми бяха, че като го увелича малко повече се излага пълния потенциял на баса ми, но дограмата ми беше на друго мнение :) В случаи, в които не можех да си позволя да го увелича (поне до средата), ми звучеше глухо и имах чувството, че свиря на друг бас. Някои хора дори биха се съгласили с мен. :hysterical: Колкото до марката или самите опции на конкретното кубе - не мисля, че имам компетентността да коментирам :greenball:

Редактирано от XerFlik
Отговорено

При всички условности за това как производителите обявят мощността на усилвателите си, каква е чувствителността на говорителите, които използват etc, и аз мисля, че 15W е напълно достатъчно за типичните в БГ домашни условия.

Аз понастоящем ползвам 30- ватово комбо за свирене вкъщи, но стаята, в която свиря е с обем над 100 куб. м. и нямам съседи в близката околност. В помещения с обем 50-60 куб. м. 15 Вата е повече от достатъчно, освен ако не искате да подлудите всички около вас, при това без някакви особени предимства в звуково отношение.

Отговорено

Благодаря за мненията ви. Това ми беше целта. Смисъл живея в панелка и стаята ми е доста малка. което означава че ще е по добре 15ка да си взема.... Ако може да ми предложите някакви вариянти :)

Отговорено

За първото кубе питай този пич ако си е взел вече - http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=89074

Понякога ватовете са относителни.

Иначе, за 15-ка препоръчвам тази - http://www.musicworld.bg/bg/c_448/i_15806/...NGER_BT108.html

Избива рибата откъм звук (има 4 гафичен еквалайзер), само дето не трябва да се усилва повече от 2.5 - 4, в зависимост от китарата, с която се ползва, но ми се е случвало в една мизерия да "надвиквам" барабанист с него...

Даже и 5-та струна и дълбоки ниски изкарва, само да си тих. Да "звъни" също може :D

Отговорено

Не искам да влизам с никого в конфронтации, но не съм фен на кубета Behringer :thumbs_up: Явно на оценката ми е повлияло кубе на конкретната фирма, което съм използвал и съответно "качеството" и дефектите в него. Аз използвам Line6 LD15 и съм повече от доволен (за свирене в стая).

Отговорено

Освен с не дотам добрият си тон, усилвателите на Behringer са известни и с това, че дефектират сравнително често, а следгаранционният ремонт е труден поради масовото използване на повърхностен монтаж. Behringer имат някой не лоши попадения при ефектите, но аз не бих си купил техен усилвател. В крайна сметка, качеството отговаря на цената, за толкова пари-толкова. Предполагам, че е решение за младежи с много малък бюджет, които искат да пробват, но ако ще се свири сериозно си е по-скоро загуба на пари, защото много скоро притежателят осъзнава недостатъците на такива апаратури и иска нещо по-добро, а те не си държат цената на старо.

Отговорено (Редактирано)

Специално това кубе е много далече от всичко на Берингер, което съм пробвал (още три, от по-мощните и наистина това за надеждността, частите, реемонта и т.н. е вярно и до голяма степен си е до късмет, но за това не съм чувал подобни истории).

Иначе съм имал две ламби, известно време свирих на редхед SWR, а съм ползвал и какво ли не по пътя, та не е като да говоря от името на младеж, с желание, без пари (за всеки случай :icon_shithappens:).

XerFlik, ти пробвал ли си въпросното кубе? (Питам, не за да "влизаме в конфронтации", а защото споделяш мнение и няма да е редно ако не си, струва ми се.)

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Отговорено (Редактирано)

Aз това не съм го слушал, но по-големите им усилватели звучат ужасно. Звукът е, както го наричам "кутия за обувки" напомня ми на транзисторните Вермони от 80-те.

Не виждам да има "4 графичен еквалайзер"

Колкото и добре да звучи, това не променя факта, че изработката му не е особено добра и ако дефектира, както често се случва, след изтичане на гаранцията, ремонтът ще е труден/скъп (никой не се наема да сменя SMC без пари и с право), т.е. собственикът се сдобива с една не особено евтина гира.

В днешно време почти всичко май е до късмет, но с специално с тези усилватели има голяма вероятност късметът да изневери.

Иначе за Line6 LD15 съм съгласен. И аз съм притежател на едно такова, въпреки че понастоящем не го ползвам. Освен че е изработката му, дори на външен вид е доста по-добра от тази на почти всеки Behringer, предлага много неща за парите си и звучи добре.

Редактирано от blr
Отговорено (Редактирано)

^В бързината съм оплел думите и не съм имал предвид "графичен" :D

Изработката му е впечатляваща (за тези пари) - доста по-тежки хора от мен са седяли върху него, а и едното малко пада и продължи да работи. Разнасях го с мешка и вибрациите от автобуси, студът, влагата, горещината (...) не му попречиха да спре да работи.

Дори бих го сравнил (но само този модел) по надеждност с дистърите (камиончетата) на Бос :punk_guitar:

От всичките процесори, които съм ползвал/имал (някои само пробвал), лайн6 ми допадна най-много заради по-"живото" си звучене. Около година бях с предшественика на Х3, но въпреки това, за репетиции предпочитам въможно най-жив звук, а малкият берингер вади именно такъв (от кубетата на лайн6 нямам идея, но ми допадна "хт лайв" или както там беше - "под" и заради това споменавам), за разлика от батковците си и дори да се абстрахираме от цената, пак бих избрал него при нужда от домашно (практис) комбо ;)

Все пак, на репетиция, особено самостоятелна такава, би трябвало да чуваме максимално възможно себе си и това, което правят ръцете (пръстите) ни. Поне моите представи/цели са такива, а въпросните симулации от лайн6, колкото и добри (според някои - най-добри в класа си), все пак са компромис.

Ако парите за домашно комбо не са проблем, има не-малко, които не са съвсем евтини (а накой - хич), но маломощни и доста качествени, без симулации?

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Отговорено (Редактирано)

мерси за информацията отново. За сега съм се навил на Blr на Line6-a и живот и здраве до няколко дни може и да го взема кубът :cheers2:

Редактирано от MMateo
Отговорено (Редактирано)

...taka li e? - a taka. не мисля, че качеството на кубето, което си притежавал, и качеството на кубетата от конкретната серия като цяло, се подчиняват на някакъв вид закономерност. Както е известно, най-добрия начин да разбереш дали едно кубе отговаря на очакванията ти и си заслужава да инвестираш средствата си в него е да го изпробваш на място. ;)

Редактирано от XerFlik