Jump to content
Българският форум за музиканти

Повреден преамп или какво?!


Recommended Posts

Значи, онзи ден комбото ми си бачкаше перфектно...

 

ДНЕС...

 

Включвам, няма никой.

 

Когато ударя струните супер силно, се чува пращящо/насечено звука на китарата, като все едно има някакъв много нечувствителен гейт, пропускащ само най-силния възможен сигнал. Напомня малко на накъсан fuzz...

 

Оттам нататък мисля, че нещата работят- усеща се разликата при избора на вид overdrive, speaker симулация, ефекти, line-in и т.н. - всичко работи, само от китарния вход се наблюдава тоя отвратителен звук... Пробвах да размърдам жака да не би да не дава сигнал или нещо от сорта, но нямам идея какво е станало :cheers2:

 

Някой познато ли му е това явление? Утре ще гледам да запиша и семпъл...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А забелязал ли си, дали изкривяването се влияе от тонкотролите или си звучи еднакво остро винаги? Предполагам става въпрос за моделиращ усилвател. Ако разполага с Line Out опитай да го свържеш към нещо друго - компютър, в ретърна на друг амп, с цел да се елиминира (или потвърди) евентуална повреда в крайните стъпала.

 

Семпъл, марка и модел на комбото също биха били полезни за ориентиране, но диагностика от разстояние е трудна задача по принцип....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемите може да са много.Кажи какъв е усилвателя или поне топологията - лампов,транзисторен,моделиращ....

 

На мен ми звучи като елемент (лампа или транзистор),чиято работна точка е изместена и е запушен.Причините за това може да са доста...

Когато се пуска такава тема е добре информацията да е максимално изчерпателна,иначе ставаме като врачките в "Канал 3". :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моделиращ амп е - Behringer gmx212.

 

Аз споменах горе, но отново - да, всички контроли оказват влияние на пращенето - еквалайзери, избор на вид овердрайв - променя си се звука както би трябвало. Пробвах с друг кабел и с микрофон вместо китара - хавата е същата. Общо взето проблема е при входа за китарата - всичко друго изглежда работещо.

 

Отворих го снощи, и виждам, че входния жак на китарата е върху отделна платка:

 

b074fd101319076.jpg

e688be101319077.jpg

 

Прилича, поне според скромните ми познания, на някакъв пред-пред усилвател, който оттам нататък е закачен в началото на платката на моделиращия модул. Много се надявам да е в тая малката платчица проблема, но не знам как да проверя хм...

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как реагира на нивото на китарата?Пусни някакъв драйв и виж ако намалиш китарата(не до край) дали прага на "включване" се променя.

Ако започва да се чува когато удариш струните по-силно,тогава веорятно проблема е на входа ,преди драйва.Ако пак си пука по съшия начин,вероятно е след него.Идеята е,че когато пуснеш драйва ,той комресира сигнала и на входа му вкарваш такъв с малка амплитуда ,а на изхода ще излиза с постоянна,само че повече или по-малко изкривена.

Това което е на малката платка е вероятно някакъв повторител,служещ като буфер.Ако проблема се окаже на входа,измери с мултицет напреженията на крачетата на транзистора спрямо маса,също така кажи и какъв е модела му(пише го на корпуса).

 

Ако нямаш познания ремонта ще е мноого труден чрез форума и от много гадаене най -много да го доразвалиш.Препоръчвам ти да го занесеш на ремонт. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще драсна един семпъл по-късно през деня да се чуе... породата на транзистора ще опитам да я видя, че както се вижда е малко на терсене сложен.

 

Колкото за звука - няма значение от настройките на китарата - звук се чува само когато ударя силно по струните, под определена "сила на удара", не се чува никакъв звук. Същото е и с микрофона - като почна да викам, след определена сила, се чува звука, преди това - пълна тишина - точно като на границата на някакъв гейт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не те плаша, но може да е заминал някой транзистор.

Общо взето поради липса на елементна база на пазара, дори да има кой да ти го оправи,

ще опреш до сервиз на Берингер. Там дерът кожи, в случай че е изтекла гаранцията. Колкото са ефтини на продажби, обратно пропорционално действат в сервиза.(смена на тразнистор е 50 лв, а те са СМД и си ги имат общо взето само те)

И след това се отказваш от Берингер завинаги.

Дано имаш къмет и се размине с лек ремонт на място, без да се налага да го пращаш в София.

Хубаво е да го види специалист, който да каже какъв е точно проблемът и има ли начин да се отстрани без сервиза.

 

А ламповите Бугера, хората казват, че както си свирят и така си се запалват....

Даже имаше в нета снимка, опасано помещение с тези жълтите полицейски ленти и пише донт крос дъ лайн.

Някакво изгоряло помещение от запалена глава Бугера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това което питам е ,дали ако намалиш китарата от нейния потенциометър (на половина да речем) спира да се чува напълно(при същата сила на удара когато се е чувала с потенциометър докрай) или да речем силата на удара трябва да е по-голяма за да се чуе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, скоро се занимавах с един фендер, който също е моделиращ.Проблема му беше горе-долу същия.Оказа се, че са игорели 3 оп-ампа, един цд4051, 6 изправящи диода, няколко кондензатора, и 3 бушона, чиято работа поначало е да изгорят преди да са изгорели тези другите неща, но уви....Иначе, въпреки ината итърпеливостта ми(3 седмици), ампа не тръгна, защото се оказа че сигурно е изгорял и нещо покрай ДСП-то или съмия чип...

Ако имаш мултицет си провери напреженията като начало... примерно на опамповете м/у 4 и 8 пин(ако са 8 пинови и пак зависи от вида на опампа...)

А бе... Дано е нещо малко.Успех!

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бушоните предпазват захранването от късото съединение, а апаратурата като цяло - от пожар. Не могат да предпазят транзистор или ОУ от някой зловещ пик.

 

Не бих гадал какво му е на Берингерчето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно нещо е изгоряло. Не е нужно да се обръщаш към сервиза на берингер. Всички части които ползват берингер в аналоговите си устройства са напълно стандартни и се намират. С много рядки изключения и то най-вече елементи като копчета, потенциометри и тн.

Занеси го на някой да ти го оправи. Отдавна си във форума, така че едва ли ще ти трябват напътствия кой може да ти го оправи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, ще се търси доктор тия дни :| лошото е, че закона на Мърфи сработи с пълна сила и щайгата ме предаде точно преди "нужда"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш ли сенд-ретърн? ако имаш, пробвай да включиш нещо в ретърна.

Ако проблема е в предусилвателя, мисля, че ще се оправи сравнително лесно.

Ако е в крайното стъпало, пак ще се оправи, но с малко повече(или по-скоро по-пипкава) работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.