Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Значи, онзи ден комбото ми си бачкаше перфектно...

ДНЕС...

Включвам, няма никой.

Когато ударя струните супер силно, се чува пращящо/насечено звука на китарата, като все едно има някакъв много нечувствителен гейт, пропускащ само най-силния възможен сигнал. Напомня малко на накъсан fuzz...

Оттам нататък мисля, че нещата работят- усеща се разликата при избора на вид overdrive, speaker симулация, ефекти, line-in и т.н. - всичко работи, само от китарния вход се наблюдава тоя отвратителен звук... Пробвах да размърдам жака да не би да не дава сигнал или нещо от сорта, но нямам идея какво е станало :cheers2:

Някой познато ли му е това явление? Утре ще гледам да запиша и семпъл...

Отговорено

А забелязал ли си, дали изкривяването се влияе от тонкотролите или си звучи еднакво остро винаги? Предполагам става въпрос за моделиращ усилвател. Ако разполага с Line Out опитай да го свържеш към нещо друго - компютър, в ретърна на друг амп, с цел да се елиминира (или потвърди) евентуална повреда в крайните стъпала.

Семпъл, марка и модел на комбото също биха били полезни за ориентиране, но диагностика от разстояние е трудна задача по принцип....

Отговорено

Проблемите може да са много.Кажи какъв е усилвателя или поне топологията - лампов,транзисторен,моделиращ....

На мен ми звучи като елемент (лампа или транзистор),чиято работна точка е изместена и е запушен.Причините за това може да са доста...

Когато се пуска такава тема е добре информацията да е максимално изчерпателна,иначе ставаме като врачките в "Канал 3". :)

Отговорено (Редактирано)

Моделиращ амп е - Behringer gmx212.

Аз споменах горе, но отново - да, всички контроли оказват влияние на пращенето - еквалайзери, избор на вид овердрайв - променя си се звука както би трябвало. Пробвах с друг кабел и с микрофон вместо китара - хавата е същата. Общо взето проблема е при входа за китарата - всичко друго изглежда работещо.

Отворих го снощи, и виждам, че входния жак на китарата е върху отделна платка:

b074fd101319076.jpg

e688be101319077.jpg

Прилича, поне според скромните ми познания, на някакъв пред-пред усилвател, който оттам нататък е закачен в началото на платката на моделиращия модул. Много се надявам да е в тая малката платчица проблема, но не знам как да проверя хм...

Редактирано от 7thString
Отговорено

Как реагира на нивото на китарата?Пусни някакъв драйв и виж ако намалиш китарата(не до край) дали прага на "включване" се променя.

Ако започва да се чува когато удариш струните по-силно,тогава веорятно проблема е на входа ,преди драйва.Ако пак си пука по съшия начин,вероятно е след него.Идеята е,че когато пуснеш драйва ,той комресира сигнала и на входа му вкарваш такъв с малка амплитуда ,а на изхода ще излиза с постоянна,само че повече или по-малко изкривена.

Това което е на малката платка е вероятно някакъв повторител,служещ като буфер.Ако проблема се окаже на входа,измери с мултицет напреженията на крачетата на транзистора спрямо маса,също така кажи и какъв е модела му(пише го на корпуса).

Ако нямаш познания ремонта ще е мноого труден чрез форума и от много гадаене най -много да го доразвалиш.Препоръчвам ти да го занесеш на ремонт. :)

Отговорено

Ще драсна един семпъл по-късно през деня да се чуе... породата на транзистора ще опитам да я видя, че както се вижда е малко на терсене сложен.

Колкото за звука - няма значение от настройките на китарата - звук се чува само когато ударя силно по струните, под определена "сила на удара", не се чува никакъв звук. Същото е и с микрофона - като почна да викам, след определена сила, се чува звука, преди това - пълна тишина - точно като на границата на някакъв гейт.

Отговорено

Да не те плаша, но може да е заминал някой транзистор.

Общо взето поради липса на елементна база на пазара, дори да има кой да ти го оправи,

ще опреш до сервиз на Берингер. Там дерът кожи, в случай че е изтекла гаранцията. Колкото са ефтини на продажби, обратно пропорционално действат в сервиза.(смена на тразнистор е 50 лв, а те са СМД и си ги имат общо взето само те)

И след това се отказваш от Берингер завинаги.

Дано имаш къмет и се размине с лек ремонт на място, без да се налага да го пращаш в София.

Хубаво е да го види специалист, който да каже какъв е точно проблемът и има ли начин да се отстрани без сервиза.

А ламповите Бугера, хората казват, че както си свирят и така си се запалват....

Даже имаше в нета снимка, опасано помещение с тези жълтите полицейски ленти и пише донт крос дъ лайн.

Някакво изгоряло помещение от запалена глава Бугера.

Отговорено

Това което питам е ,дали ако намалиш китарата от нейния потенциометър (на половина да речем) спира да се чува напълно(при същата сила на удара когато се е чувала с потенциометър докрай) или да речем силата на удара трябва да е по-голяма за да се чуе.

Отговорено (Редактирано)

Ох, скоро се занимавах с един фендер, който също е моделиращ.Проблема му беше горе-долу същия.Оказа се, че са игорели 3 оп-ампа, един цд4051, 6 изправящи диода, няколко кондензатора, и 3 бушона, чиято работа поначало е да изгорят преди да са изгорели тези другите неща, но уви....Иначе, въпреки ината итърпеливостта ми(3 седмици), ампа не тръгна, защото се оказа че сигурно е изгорял и нещо покрай ДСП-то или съмия чип...

Ако имаш мултицет си провери напреженията като начало... примерно на опамповете м/у 4 и 8 пин(ако са 8 пинови и пак зависи от вида на опампа...)

А бе... Дано е нещо малко.Успех!

Редактирано от liquid_death
Отговорено

Бушоните предпазват захранването от късото съединение, а апаратурата като цяло - от пожар. Не могат да предпазят транзистор или ОУ от някой зловещ пик.

Не бих гадал какво му е на Берингерчето.

Отговорено

Най-вероятно нещо е изгоряло. Не е нужно да се обръщаш към сервиза на берингер. Всички части които ползват берингер в аналоговите си устройства са напълно стандартни и се намират. С много рядки изключения и то най-вече елементи като копчета, потенциометри и тн.

Занеси го на някой да ти го оправи. Отдавна си във форума, така че едва ли ще ти трябват напътствия кой може да ти го оправи.

Отговорено

Имаш ли сенд-ретърн? ако имаш, пробвай да включиш нещо в ретърна.

Ако проблема е в предусилвателя, мисля, че ще се оправи сравнително лесно.

Ако е в крайното стъпало, пак ще се оправи, но с малко повече(или по-скоро по-пипкава) работа.