balombi Публикувано Октомври 6, 2010 Публикувано Октомври 6, 2010 Здравейте! Днес бях на репетиция на училищния оркестър и там ми дадоха една туба. Учителят ми показа как да изкарвам тон с ''пърдене" и до там. Това ,разбира се, стигна за да се зарибя. Та искам да ви питам за някои работи , които ме интересуват. 1.Какво да правя с онези 4-ри машинки , т.е кой ноти на коя машинка съответсват.Това ми е основният въпрос... 2.Може ли човек , който до сега сега е свирил само на китара , бас и барабани да се научи да свири на такова нещо като тубата... Благодаря ви! Цитирай
Es KarNET Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 Скъпи колега,Тубата е направена от хора за хора и е инструмент за свирене,не за пиене.Учителя ти е казал какво да правиш.Иска постоянство.Даже се очудвам защо ти е дал инструмента.Ако питат мен ти втривам САМО МУНДЩУКА да "пърдиш "докато изкараш обертоновия ред. Цитирай
balombi Отговорено Октомври 6, 2010 Автор Отговорено Октомври 6, 2010 "Учителя ти е казал какво да правиш" В интерес на истината нищо не ми е казал. Буквално за една минута ми показа как се ''попръцква''(това беше точната дума , която използва" Стори ми се интересно и за това ви питам... Цитирай
Es KarNET Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 На час по лъжичка,на ден по паничка и честито нов бас китарист. Цитирай
balombi Отговорено Октомври 6, 2010 Автор Отговорено Октомври 6, 2010 Разбрах те , благодаря! Ще работя постепенно и може и да стане. Цитирай
staas Отговорено Октомври 9, 2010 Отговорено Октомври 9, 2010 1.Какво да правя с онези 4-ри машинки , т.е кой ноти на коя машинка съответсват.Това ми е основният въпрос... http://www.austincitybrass.com/tuba_fingering.pdf Цитирай
Es KarNET Отговорено Октомври 10, 2010 Отговорено Октомври 10, 2010 Благодаря и аз,STAAS.Има някой-друг тон,който се взема с различна от тази комбинация.По важното което трябва да се знае е че, машинките не гарантират интонацията.Това не са клавиши!Нека нашия колега да работи върху създаването на здрав амбушур,амбажур или с други думи "джуката му да стане гьон". Това не се получава след целуването на 1000 момичета.Пробвал съм. Цитирай
balombi Отговорено Октомври 10, 2010 Автор Отговорено Октомври 10, 2010 Благодаря и на двама ви за отделенето време и за помощта. Цитирай
top-dirigent Отговорено Октомври 27, 2010 Отговорено Октомври 27, 2010 Здравей. Хубаво е , че искаш да се научиш да свириш на туба. Ще се опитам да ти помогна до колкото разбирам. 1. разбери тубата дали е В или Еs разликата е голяма спрямо пръстовката. образно казано. "В" баса е по - голям и свири по - ниско. Първият му тон е си бемол и се свири без машинки. при Ес баса първият тон е ми бемол. Но и двата баса са С като цяло. 2. Пръстовката която ти е изпратил колегата е като за В бас но е грешна. За жалост в интернет има много грешни пръстовки в кой оркестър ще свириш ? ( любопитство просто) 3, опитай в началото да свириш по - дълги тонове и да се стремиш да изчистиш тона. след това започни да свириш основният тон който е ( си бемол или ми бемол в зависимост от баса) и задръж само него примерно 4 времена целта е да не се клати тона сселед това стисни малко устата все едно се усмихваш така трябва да се получи по - висок тон който трябав да е фа и ако стиснеш още малко трябва да излезне отново си бемол ( ако е В бас ) малко ще е интересно да се учиш по форума ( или скайп) неможе ли диригентът да ти покаже? ако.. не... питай... с каквото можем ще помагаме но.. разбери какъв е баса. успех и... ще се научиш Цитирай
balombi Отговорено Октомври 28, 2010 Автор Отговорено Октомври 28, 2010 Еми тубата е от ми бемол и горе-долу вече започнах да се ориентираам и си намерих три ноти (вероятно за това ми помогна бас китарата). Благодаря на всички ви! Цитирай
balombi Отговорено Октомври 28, 2010 Автор Отговорено Октомври 28, 2010 Еми тубата е от ми бемол и горе-долу вече започнах да се ориентираам и си намерих три ноти (вероятно за това ми помогна бас китарата). Благодаря на всички ви! Цитирай
top-dirigent Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 щом е Es ще ти напиша грифа за да не търсиш тоновете така защото не е правилно. Цитирай
icencetop2005 Отговорено Ноември 9, 2010 Отговорено Ноември 9, 2010 Здравейте!Днес бях на репетиция на училищния оркестър и там ми дадоха една туба. Учителят ми показа как да изкарвам тон с ''пърдене" и до там. Това ,разбира се, стигна за да се зарибя. Та искам да ви питам за някои работи , които ме интересуват. 1.Какво да правя с онези 4-ри машинки , т.е кой ноти на коя машинка съответсват.Това ми е основният въпрос... 2.Може ли човек , който до сега сега е свирил само на китара , бас и барабани да се научи да свири на такова нещо като тубата... Благодаря ви! има школа за туба от проф.Г.Тодоров тубата ти каква е В или в Еs строй е Цитирай
balombi Отговорено Ноември 19, 2010 Автор Отговорено Ноември 19, 2010 Еми горе съм написал , че баса е от Ми или поне така мисля..... , но със сигурност не от СИ. Мисля че вече си открих две три ноти по слух , но не многа да свиря само с три. Ако не те затруднява може ли да пратиш школата по сакйп. Благодаря ти предварително! Цитирай
Recommended Posts