Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет,

От няколко дни съм горд собственик на CORT C4H.

Има едно нещо, което забелязах, обаче - на втора струна, 5-то прагче, при изсвирване на флажолет, той не се чува много добре (някак глухо) и отзвучава много бързо. За разлика от 1-ва и 3-та струна - там са перфектни флажолетите (пак за 5-то прагче говорим).

На 4-та струна, 5-то прагче флажолета също не се чува добре, но това го отдавам на кубето, което е дърто, и малко (може и да греша).

Може ли някой да ми разясни каква може да е причината за това.

Ще се радвам, ако споделите и мнения за конкретния бас - CORT C4H

10x

Отговорено

Не знам как ги броиш струните, но предполагам, че става въпрос за D-струна (в EADG строй).

Позаслушай не само флажорета, но и самият тон на тази позиция, почти съм сигурен, че и той ще отзвучава по-бързо. В такъв случай, става въпрос за т.нар. мъртва точка по грифа (dead spot). Далеч по-скъпи инструменти страдат от такива неща и доколккото знам е непеоправимо, освен ако не се смени грифа.

Отговорено

Опитай да го намериш на няколко милиметра нагоре или надолу по струната, не точно върху прагчето.Ако успееш - не ти е правилно интонирана струната.

Отговорено
Не знам как ги броиш струните, но предполагам, че става въпрос за D-струна (в EADG строй).

Позаслушай не само флажорета, но и самият тон на тази позиция, почти съм сигурен, че и той ще отзвучава по-бързо. В такъв случай, става въпрос за т.нар. мъртва точка по грифа (dead spot). Далеч по-скъпи инструменти страдат от такива неща и доколккото знам е непеоправимо, освен ако не се смени грифа.

Пробвах и самия тон на струната на същото прагче, но се чува много добре и звучи нормално дълго.

Отговорено

Сравни го с околните тонове, като го оставиш да отзвучи 2-3 секунди. Друго, пробвай как е флажорета на 7 ма позиция на G-струна, както пробвай флажорета и тона на 12 позиция на D-струна. Въобще, поразцъкай ре-тата и виж дали някъде другаде се появява това. Ако навсякъде всичко е точно може и да е кофти струна.

Отговорено

Всичко останали флажолети на всички струни на 5, 7 и 12 прагче са перфектни - само D на 5-то прагче прави мизерии.

Ще сменя струните утре и ще видя какво ще се получи. По-скоро ще сменя първо D :) (сегашните са Dadario - баса беше с тях от магазина)

Отговорено

Ако китарата ти е интонирана и ако няма проблем с празната струна, не се сещам за друго, но щом тона ОК, останалото не е голям проблем. Може евентуално да те дразни ако си свикнал да си настрийваш китарата по слух на флажорети. Иначе, инструментът никак не е лош за парите си. Повечето нови бройки се нуждаят от setup, но след това всичко е ОК.

Отговорено

За да не пускам нова тема, ще питам тук

С какво трябва да се поддържа/почиства тялото и грифа на баса (конкретно моя модел - покритието на тялото е МАТОВО) - Черна

Модела

BODY: Mahogany

FRETBOARD: Rosewood

Отговорено

Мисля че в магазина има точните препарати за теб! А иначе като инвестираш веднъж в тях ще ти служат цяла година...поне при мен е така! :)

Отговорено

За почистване на палисандъра много хора ползват масло от лимон веднъж на няколко месеца. Аз обаче не съм почитател на препаратите. Ако добиеш навика да си забърсваш грифа и струните с чиста памучна кърпа след свирене и малко по-обстойно при смяна на струни, няма да ти се налага някакво специално почистване с години. За тялото, важи същото суха, чиста, мека, памучна кърпа.

Редовната смяна на струни, за мен е най-важната част от басовата хигиена.

Ползвай си го със здраве.

Отговорено (Редактирано)

От няколко дни свиря на този бас и забелязвам, че там, където пръстите удрят по тялото (Slap technique) се получава едно "опетняване" по покритието. По-точно - някакви следи, които, обаче не могат да се отстранят с парцалче (сухо). Вкарах и малко плюнка (заради предпазливост), но "опетняването" си стои.

Именно затова питам

П.П. Ноктите са изрязани :):):D

Редактирано от spiritus
Отговорено

Ами без да те плаша мога да ти кажа,че там ще ти се изтърка боицата! :) точно както се случи и на моя. :D Ама не му се притеснявай-баснята е за свирене! :lol: