Jump to content
Българският форум за музиканти

Wndows XP vs Windows 7


master_gamgee

Recommended Posts

целта на темата не е война или спорове кое е по-по-най. По принцип работя под XP, но отскоро имам достъп до компютър с Windows 7 и ми направи впечтление че е по-стабилен, и има някои приятни опцийки спрямо XP. На този комп обаче няма аудио/видео приложения и нямам представа как ще се държи с такива. Интересува ме, някой ако има опит да сподели как се държи Windows 7 с Nuendo, Wavelab, Vegas (и може ли да се подкарат такива).

благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Вегас не знам, но другите две си бачкат идеално.

Става дума за 32 битовата версия на win7.

За 64 битовата - нямам инфо.

Редактирано от antonium
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

32-битови програми си вървят идеално и в 64-битовата версия на Win7.

Като всеки Уиндоус и 7-цата има нужда от някои настройки ако компютъра не е достатъчно мощен - жертват се визуалните екстри, някои сървиси, нормални неща, които се правят и на ХР.

Основния проблем идва от ASIO-драйверите.

Win7 64-bit изисква драйверите да са 64-битови. Такъв драйвер обаче не работи със 32-битова програма.

ОСВЕН в случаите, когато производителя на хардуера е направил драйвер 2-в-1 - 32 и 64-битов вариант в един инсталер.

Тогава 32-битовата програма си зарежда 32-битовия АСИО-драйвер и всичко е наред.

Но при проблеми - винаги има ASIO4ALL (той е 32+64-битов вариант).

Редактирано от drgoa.r
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Смея да твърдя, че не си прав. Аз съм с уин64, но понеже имам нещичко на line6, за което все още не са си направили труда да напишет 64 битов драйвер, карам с 32 битовия такъв.

 

По останалата част от въпроса:

Има много по-добра поддръжка и производителност за новия хардуер и софтуер, който ОЧАКВА да си го сложил на Win7. В момента масово драйверите и всичко останало се предвижда за новото им ядро(не ми се влиза в спор доколко е ново), така, че при една сравнително нова машина и софтуер, 7-цата е по-добрият избор.

Направи ми впечатление, че за разлика от ХР, който беше най-стабилната им ОС, 7-цата много по-бързо влезе в крачка и нямаше нужда от 10 service pack-а докато стане като хората. В момента освен някои неща, с които ти вероятно никога няма да се сблъскаш(ако не си програмист), 7-цата е най-добрата ОС за мултимедия, която е била и е налична на пазара.

Минусите се свеждат до поддръжката на някои стари приложения.

 

И за да не съм голословен

Sonar - при еднакви версии - зарежда по-бързо, най-вероятно заради подобрения кеш на ОС - prefetch ли как му викаха.

Audition - съвсееем малко по-бърза обработка отколкото XP - забелязвам го и при други математики - сигурно има някакви оптимизации, свързани с използването на новите процесори, които за ХР не са предвиждани

Guitar Rig - по-малка латенция

 

Това е моето лично наблюдение ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

M$ просто се научиха да правят по-качествени операционни системи по-бързо, нормално е. Бих искал да опитам Windows 7, само че надали би тръгнал на P3 866MHz с 512MB SDRAM, а и видеото ми е старо - Riva TNT2 32MB... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Всъщност нищо чудно да тръгне. Изумих се когато го подкарахме съвсем спокойно на един недъгав nEtbook със спънат Atom процесор. С малко орязване оттук-оттам може да стане много бърза система. Единствения и минус е, че си е бая голяма(самата инсталация)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Четох експерименти, че тръгвал успешно на P3. Един ентусиаст го е подкарал и на P2. Но понеже ще го ползвам и за музикалната си продукция, под "тръгване" разбирам да върви поне колкото XP, не да лази. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не забравяй, че колкото и на анти-МС хората да им се иска, както всяка огромна компания, продуктите й се РАЗВИВАТ :) демек много неща, заради които XP-то е бъгаво и бавно са оправени в новото им ядро.

 

Доколкото четох от разни бенчмаркове, производителността на каквато и да е машина(съвременна де) може да се изравни напълно между двете ОС, като колкото по-нова е машината, толкова повече 7цата взема превес. За по-стара машина нещата са изравнени при положение, че си орязал шарениите.

 

П.П. След Уин98 излезе един мелез - Уин МЕ - едно от най-недоклатените творения на МС... за сметка на това обаче бяха оправили някакъв проблем, който много ме тормозеше, и поддържаха нативно VPN, заради което се примирих и впоследствие си направих една мешанка между старата и новата система :secret: Вярно имаше пиниз за да се подкара, но беше по-добър и от двете :P

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно ОС:

колкото по-нова е машината, толкова повече 7цата взема превес.

 

За новите софтуер приложения, обаче работата не винаги може да потръгне на старо "четири-пет годишно" РС.(

 

Аз например имам доволен компютър, но USB-то ми е 1.2, което често ми прави големи проблеми с ползването на разни паралени устройства.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е да, тук си прав. Освен това новите процесори като цяло имат много подобрения касаещи мултимедиина обработка, които стария софт не може да ползва като хората... и обратно - новите програмки по предпоставка очакват съвременна щайга :) С две думи - пробваш - ако не срещнеш подводни камъни, значи действай

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за коментарите, така като гледам, скоро ще се пробва 7-ца (и без това XP-то вече плаче за реинстал)

 

впрочем не уточних че става дума за домашна система, ползвана с некомерсиална цел, а самата система е нова (от около година) и е с Intel Pentium Dual CPU, 2,2 GHz (това пише в system properties, не знам точно какво е, не съм купувал аз машината, а не ми се отваря да гледам) с 2 GB рам (ще се взима още скоро май), два SATA харда по 320 GB, видеото е Gigabyte HD4650, аудиото е M-Audio Delta 1010 LT (PCI модел без допълнителния външен модул) - прилична система която хвърчи и с доста тежки проекти (повечко канали, няколко VST инструмента и т.н.)

 

p.s. а да, процесора е 32 битов, така че не би трябвало да имам ядове, освен това имам си и драйвери за специалния хардуер

Редактирано от master_gamgee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До сега 3 пъти съм пробвал под вст , 3 пъти не става. :) Гледам че си ги пуснал на ДХ, предполагам че е заради това са ти тръгнали.

Редактирано от Nic Toms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо,поне не обърквай хората-няма нещо,което XP да го може,a WIN7 да не го може,дори си прави папка windows/old/,където е xp-to/аз съм я изтрил.Ако процесора ти е с 64 bit architecture,слагаш 64 битова 7-ца,нямаш грижи и със 32 битовите приложения.P.S.-пуснал съм го с directx,защото не ми се закачаше външната карта-преди си качваше waves-a и с TASCAM-a,сега го качва и с KONNEKT-а,грешката е в твоя телевизор,повярвай ми...

Редактирано от sardaesox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.