master_gamgee Публикувано Октомври 6, 2010 Публикувано Октомври 6, 2010 целта на темата не е война или спорове кое е по-по-най. По принцип работя под XP, но отскоро имам достъп до компютър с Windows 7 и ми направи впечтление че е по-стабилен, и има някои приятни опцийки спрямо XP. На този комп обаче няма аудио/видео приложения и нямам представа как ще се държи с такива. Интересува ме, някой ако има опит да сподели как се държи Windows 7 с Nuendo, Wavelab, Vegas (и може ли да се подкарат такива). благодаря! Цитирай
antonium Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) За Вегас не знам, но другите две си бачкат идеално. Става дума за 32 битовата версия на win7. За 64 битовата - нямам инфо. Редактирано Октомври 6, 2010 от antonium Цитирай
drgoa.r Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) 32-битови програми си вървят идеално и в 64-битовата версия на Win7. Като всеки Уиндоус и 7-цата има нужда от някои настройки ако компютъра не е достатъчно мощен - жертват се визуалните екстри, някои сървиси, нормални неща, които се правят и на ХР. Основния проблем идва от ASIO-драйверите. Win7 64-bit изисква драйверите да са 64-битови. Такъв драйвер обаче не работи със 32-битова програма. ОСВЕН в случаите, когато производителя на хардуера е направил драйвер 2-в-1 - 32 и 64-битов вариант в един инсталер. Тогава 32-битовата програма си зарежда 32-битовия АСИО-драйвер и всичко е наред. Но при проблеми - винаги има ASIO4ALL (той е 32+64-битов вариант). Редактирано Октомври 6, 2010 от drgoa.r Цитирай
7thString Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 ^ Смея да твърдя, че не си прав. Аз съм с уин64, но понеже имам нещичко на line6, за което все още не са си направили труда да напишет 64 битов драйвер, карам с 32 битовия такъв. По останалата част от въпроса: Има много по-добра поддръжка и производителност за новия хардуер и софтуер, който ОЧАКВА да си го сложил на Win7. В момента масово драйверите и всичко останало се предвижда за новото им ядро(не ми се влиза в спор доколко е ново), така, че при една сравнително нова машина и софтуер, 7-цата е по-добрият избор. Направи ми впечатление, че за разлика от ХР, който беше най-стабилната им ОС, 7-цата много по-бързо влезе в крачка и нямаше нужда от 10 service pack-а докато стане като хората. В момента освен някои неща, с които ти вероятно никога няма да се сблъскаш(ако не си програмист), 7-цата е най-добрата ОС за мултимедия, която е била и е налична на пазара. Минусите се свеждат до поддръжката на някои стари приложения. И за да не съм голословен Sonar - при еднакви версии - зарежда по-бързо, най-вероятно заради подобрения кеш на ОС - prefetch ли как му викаха. Audition - съвсееем малко по-бърза обработка отколкото XP - забелязвам го и при други математики - сигурно има някакви оптимизации, свързани с използването на новите процесори, които за ХР не са предвиждани Guitar Rig - по-малка латенция Това е моето лично наблюдение Цитирай
Steppenwolf Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 M$ просто се научиха да правят по-качествени операционни системи по-бързо, нормално е. Бих искал да опитам Windows 7, само че надали би тръгнал на P3 866MHz с 512MB SDRAM, а и видеото ми е старо - Riva TNT2 32MB... Цитирай
7thString Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 ^ Всъщност нищо чудно да тръгне. Изумих се когато го подкарахме съвсем спокойно на един недъгав nEtbook със спънат Atom процесор. С малко орязване оттук-оттам може да стане много бърза система. Единствения и минус е, че си е бая голяма(самата инсталация) Цитирай
Steppenwolf Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 ^ Четох експерименти, че тръгвал успешно на P3. Един ентусиаст го е подкарал и на P2. Но понеже ще го ползвам и за музикалната си продукция, под "тръгване" разбирам да върви поне колкото XP, не да лази. Цитирай
7thString Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) Не забравяй, че колкото и на анти-МС хората да им се иска, както всяка огромна компания, продуктите й се РАЗВИВАТ демек много неща, заради които XP-то е бъгаво и бавно са оправени в новото им ядро. Доколкото четох от разни бенчмаркове, производителността на каквато и да е машина(съвременна де) може да се изравни напълно между двете ОС, като колкото по-нова е машината, толкова повече 7цата взема превес. За по-стара машина нещата са изравнени при положение, че си орязал шарениите. П.П. След Уин98 излезе един мелез - Уин МЕ - едно от най-недоклатените творения на МС... за сметка на това обаче бяха оправили някакъв проблем, който много ме тормозеше, и поддържаха нативно VPN, заради което се примирих и впоследствие си направих една мешанка между старата и новата система Вярно имаше пиниз за да се подкара, но беше по-добър и от двете Редактирано Октомври 6, 2010 от 7thString Цитирай
Slacoth Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) Относно ОС: колкото по-нова е машината, толкова повече 7цата взема превес. За новите софтуер приложения, обаче работата не винаги може да потръгне на старо "четири-пет годишно" РС.( Аз например имам доволен компютър, но USB-то ми е 1.2, което често ми прави големи проблеми с ползването на разни паралени устройства. Редактирано Октомври 6, 2010 от Slacoth Цитирай
7thString Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 Е да, тук си прав. Освен това новите процесори като цяло имат много подобрения касаещи мултимедиина обработка, които стария софт не може да ползва като хората... и обратно - новите програмки по предпоставка очакват съвременна щайга С две думи - пробваш - ако не срещнеш подводни камъни, значи действай Цитирай
master_gamgee Отговорено Октомври 6, 2010 Автор Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) Мерси за коментарите, така като гледам, скоро ще се пробва 7-ца (и без това XP-то вече плаче за реинстал) впрочем не уточних че става дума за домашна система, ползвана с некомерсиална цел, а самата система е нова (от около година) и е с Intel Pentium Dual CPU, 2,2 GHz (това пише в system properties, не знам точно какво е, не съм купувал аз машината, а не ми се отваря да гледам) с 2 GB рам (ще се взима още скоро май), два SATA харда по 320 GB, видеото е Gigabyte HD4650, аудиото е M-Audio Delta 1010 LT (PCI модел без допълнителния външен модул) - прилична система която хвърчи и с доста тежки проекти (повечко канали, няколко VST инструмента и т.н.) p.s. а да, процесора е 32 битов, така че не би трябвало да имам ядове, освен това имам си и драйвери за специалния хардуер Редактирано Октомври 6, 2010 от master_gamgee Цитирай
Nic Toms Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 С Windows 7 забравяш за "народните" Waves плъгини, защото има някаква несъвместимост с графиката им. Цитирай
Nic Toms Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) До сега 3 пъти съм пробвал под вст , 3 пъти не става. Гледам че си ги пуснал на ДХ, предполагам че е заради това са ти тръгнали. Редактирано Октомври 6, 2010 от Nic Toms Цитирай
sardaesox Отговорено Октомври 6, 2010 Отговорено Октомври 6, 2010 (Редактирано) Не знам защо,поне не обърквай хората-няма нещо,което XP да го може,a WIN7 да не го може,дори си прави папка windows/old/,където е xp-to/аз съм я изтрил.Ако процесора ти е с 64 bit architecture,слагаш 64 битова 7-ца,нямаш грижи и със 32 битовите приложения.P.S.-пуснал съм го с directx,защото не ми се закачаше външната карта-преди си качваше waves-a и с TASCAM-a,сега го качва и с KONNEKT-а,грешката е в твоя телевизор,повярвай ми... Редактирано Октомври 6, 2010 от sardaesox Цитирай
Recommended Posts