Jump to content
Българският форум за музиканти

Активна или неактивна електроника при Fender Jazz Bass


anima.anima

Recommended Posts

Здравейте,

 

Търсих из форума за подобна информация, но не успях да намеря. Aко има вече подобна информация, ще се радвам да ме насочите.

 

Предстои ми закупуване на бас китара. Не съм много добър басист, но съм много голям мераклия :girl_witch:. Ориентирал съм се към Fender (по-скоро Squier заради по-ниската цена) но не втора употреба а нов - най-вероятно ще го купя от House of the xxxx.

 

Дилемата ми е между:

 

Squier by Fender Deluxe Jazz Bass V Active - Ebonol - 3 Colour Sunburst - (http://bad_link.eu/product/245/squier-by-fender-deluxe-jazz-bass-v-active-ebonol-3-colour-sunburst.html)

 

и

 

Squier by Fender Deluxe Active Jazz Bass IV Str. - (http://bad_link.eu/product/2602/squier-by-fender-deluxe-active-jazz-bass-iv-str-.html)

 

В тази връзка бих искал да разбера малко повече подробности около разликата между активен и неактивен бас (по-точно електрониката му). Ще се радвам, ако някой даде повече подробности по темата - разлика в звученето, силата, дали се изкривява повече звука при активната електроника, дали не толкова напреднал басист може да усети разликата и т.н.

 

Предварително благодаря за информацията.

 

Поздрави!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писано е много пъти, но пак ще го напиша. Знам, че повечето начинаещи басисти смятат че активната ел. прави баса хубав, всички от там сме минали.

 

Активната електроника е един вид пре амп с честотни корекции, често с не дотам добри параметри, но удобен за свирене на живо (много ниски и бумтене кътване на ниските...) поради факта, че е на самия бас.

 

Както казах в една тема преди седмица по-скоро гъзариика отколкото съществен елемент. В твоята ситуация предлагам да си вземеш един пасивен Скуаяр или там каквото си харесаш ( в ниския клас инструменти активната ел по-скоро е минус отколкото плюс). Скъсваш го същия въпросен бас от свирене 1-2 години и четеш, слушаш, пробваш междувременно всичко което ти попадне. Харесваш си дърво, адаптери, марка, амп и почваш да си ги взимаш едно по едно като се целиш в максимално най-високия клас за финансовите ти възможности... Това е, няма шорткъти, нито начин да се пре**е системата.

Редактирано от Coprophagus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да се прави разлика обаче м/у активна ел. и активни адаптери. Лично аз предпочитам активните адаптери поради по-ниското ниво на шум. Активната електроника просто не я ползвам или я ползвам много рядко и то основно с цел да претоваря някой амп :greenangel: МЕС къртят мивки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Електрониката ако е добре нацелена честотно е голям + но трябват и добри адаптери

може да се учудите как звучи някои скуаер с добра ел и адаптери

 

А за тази се пишат легенди в нета

 

http://www.audereaudio.com/JZ3.htm

 

а за МЕС всички се кефят на WARWICK

но е много скъпа и адаптерите също 500 евро ще излезе комплект

по добре да си купиш бас на старо с МЕС

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много пъти е казвано, но пак ще го кажа

 

Моето мнение е, че най-важното нещо е да имаш хубав бас направен с добри материали и от добър лютиер. Адаптерите и електрониката помагат за звука, но той реално идва от баса и от възможностите на свирещия. Аз лично предпочитам бас с вграден преамп с корекции. Това ми дава по-голяма свобода за свирене защото EQ-то ми е много близо до мен и по време на свирене мога да променям звука -нещо което става по-трудно ако трябва да въртиш копчетата на усилвателя. Освен това активната електроника дава нискоомен сигнал и от там нямам дертове със загубата на високи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно подкрепям Ники ! Аз имам John East J-retro преамп на Джазбас-а, който ползвам много рядко предимно в нетипични ситуации - дава много свобода и възможности ! Но когато съм с нормалния си риг, ползвам пасивния винтидж Фендер звук ! Хубавото е, че ако можеш да изключваш преампа, имаш най-доброто и от двата свята :) и може да си гъвкав във всяка ситуация !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли да поясните на хора като мен къде точно е разликата в понятията "активна електроника" и "активни адаптери" :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами за активните адаптери е необходимо захранване и не могат да работят без това.При пасивните не е необходим "ток" :thumbs_up:

Активната електроника си е пред усилвател с корекции.Тя може(повечето) да работи както с активни така и с пасивни адаптери.

А, "J Retro" e страхотен преамп.

Редактирано от chobbi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbdown:

Да, активните адаптери лапат ток.Не знам при другите как е, но на моя бас явно жака изкл. батерията само към преампа, но адаптерите си я ползват.Предполагам, че е така, понеже дори да не включвам баса за 2-3 седмици чисто нова батерия е заминала...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, исках принципа на действие да ми обясните - даже бях леко саркастичен. По същество всички адаптери са пасивни, а външното захранване служи за по-нататъшното третиране на вече получения сигнал. Може би под "активни адаптери и пасивна електроника" разбирате предусилвател без честотни корекции, което все пак си е предусилвател. Така разсъждавам аз, но може да пропускам нещо затова питам :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се опитам да внеса малко яснота:

Активният адаптер е с устройство като пасивния, но бобините са му сметнати да работят с усилвателя, който е монтиран в същия корпус. Има ниско изходно съпротивление.

Пасивната електроника са потенциометри за усилване и тон, ккато и превключвателите по адаптерите. Пасивната електроника за активни адаптери е с по-различни стойности на компонентите от тези за пасивни.

Активната електроника включва и усилвателни елементи - ИС, транзистори. Монтира се в китарата.

Има и вариант за "активен кабел" - Shadow Cable Preamp for Electric Guitar , който се включва по правило в пасивна китара.

 

Всичко, що е активно, иска захранване. Активните могат да работят с по-дълги кабели без загуба на високите хармоници. Често дават и по-силен сигнал (output).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.