anima.anima Публикувано Септември 29, 2010 Share Публикувано Септември 29, 2010 Здравейте, Търсих из форума за подобна информация, но не успях да намеря. Aко има вече подобна информация, ще се радвам да ме насочите. Предстои ми закупуване на бас китара. Не съм много добър басист, но съм много голям мераклия . Ориентирал съм се към Fender (по-скоро Squier заради по-ниската цена) но не втора употреба а нов - най-вероятно ще го купя от House of the xxxx. Дилемата ми е между: Squier by Fender Deluxe Jazz Bass V Active - Ebonol - 3 Colour Sunburst - (http://bad_link.eu/product/245/squier-by-fender-deluxe-jazz-bass-v-active-ebonol-3-colour-sunburst.html) и Squier by Fender Deluxe Active Jazz Bass IV Str. - (http://bad_link.eu/product/2602/squier-by-fender-deluxe-active-jazz-bass-iv-str-.html) В тази връзка бих искал да разбера малко повече подробности около разликата между активен и неактивен бас (по-точно електрониката му). Ще се радвам, ако някой даде повече подробности по темата - разлика в звученето, силата, дали се изкривява повече звука при активната електроника, дали не толкова напреднал басист може да усети разликата и т.н. Предварително благодаря за информацията. Поздрави!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Coprophagus Отговорено Септември 30, 2010 Share Отговорено Септември 30, 2010 (Редактирано) Писано е много пъти, но пак ще го напиша. Знам, че повечето начинаещи басисти смятат че активната ел. прави баса хубав, всички от там сме минали. Активната електроника е един вид пре амп с честотни корекции, често с не дотам добри параметри, но удобен за свирене на живо (много ниски и бумтене кътване на ниските...) поради факта, че е на самия бас. Както казах в една тема преди седмица по-скоро гъзариика отколкото съществен елемент. В твоята ситуация предлагам да си вземеш един пасивен Скуаяр или там каквото си харесаш ( в ниския клас инструменти активната ел по-скоро е минус отколкото плюс). Скъсваш го същия въпросен бас от свирене 1-2 години и четеш, слушаш, пробваш междувременно всичко което ти попадне. Харесваш си дърво, адаптери, марка, амп и почваш да си ги взимаш едно по едно като се целиш в максимално най-високия клас за финансовите ти възможности... Това е, няма шорткъти, нито начин да се пре**е системата. Редактирано Септември 30, 2010 от Coprophagus Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viper-X Отговорено Септември 30, 2010 Share Отговорено Септември 30, 2010 +1 Aз лично предпочитам пасивната електроника Ако имаш преамп или буусър не ти трябва активна Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Coprophagus Отговорено Октомври 1, 2010 Share Отговорено Октомври 1, 2010 Трябва да се прави разлика обаче м/у активна ел. и активни адаптери. Лично аз предпочитам активните адаптери поради по-ниското ниво на шум. Активната електроника просто не я ползвам или я ползвам много рядко и то основно с цел да претоваря някой амп МЕС къртят мивки. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
temerut Отговорено Октомври 3, 2010 Share Отговорено Октомври 3, 2010 Електрониката ако е добре нацелена честотно е голям + но трябват и добри адаптери може да се учудите как звучи някои скуаер с добра ел и адаптери А за тази се пишат легенди в нета http://www.audereaudio.com/JZ3.htm а за МЕС всички се кефят на WARWICK но е много скъпа и адаптерите също 500 евро ще излезе комплект по добре да си купиш бас на старо с МЕС Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Октомври 3, 2010 Share Отговорено Октомври 3, 2010 Много пъти е казвано, но пак ще го кажа Моето мнение е, че най-важното нещо е да имаш хубав бас направен с добри материали и от добър лютиер. Адаптерите и електрониката помагат за звука, но той реално идва от баса и от възможностите на свирещия. Аз лично предпочитам бас с вграден преамп с корекции. Това ми дава по-голяма свобода за свирене защото EQ-то ми е много близо до мен и по време на свирене мога да променям звука -нещо което става по-трудно ако трябва да въртиш копчетата на усилвателя. Освен това активната електроника дава нискоомен сигнал и от там нямам дертове със загубата на високи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bobyr Отговорено Октомври 3, 2010 Share Отговорено Октомври 3, 2010 Напълно подкрепям Ники ! Аз имам John East J-retro преамп на Джазбас-а, който ползвам много рядко предимно в нетипични ситуации - дава много свобода и възможности ! Но когато съм с нормалния си риг, ползвам пасивния винтидж Фендер звук ! Хубавото е, че ако можеш да изключваш преампа, имаш най-доброто и от двата свята и може да си гъвкав във всяка ситуация ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolega Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 Може ли да поясните на хора като мен къде точно е разликата в понятията "активна електроника" и "активни адаптери" Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chobbi Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 (Редактирано) Ами за активните адаптери е необходимо захранване и не могат да работят без това.При пасивните не е необходим "ток" Активната електроника си е пред усилвател с корекции.Тя може(повечето) да работи както с активни така и с пасивни адаптери. А, "J Retro" e страхотен преамп. Редактирано Октомври 5, 2010 от chobbi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 И за преампа трябва захранване. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Abbath Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 Да, активните адаптери лапат ток.Не знам при другите как е, но на моя бас явно жака изкл. батерията само към преампа, но адаптерите си я ползват.Предполагам, че е така, понеже дори да не включвам баса за 2-3 седмици чисто нова батерия е заминала... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolega Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 Хора, исках принципа на действие да ми обясните - даже бях леко саркастичен. По същество всички адаптери са пасивни, а външното захранване служи за по-нататъшното третиране на вече получения сигнал. Може би под "активни адаптери и пасивна електроника" разбирате предусилвател без честотни корекции, което все пак си е предусилвател. Така разсъждавам аз, но може да пропускам нещо затова питам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 Ще се опитам да внеса малко яснота: Активният адаптер е с устройство като пасивния, но бобините са му сметнати да работят с усилвателя, който е монтиран в същия корпус. Има ниско изходно съпротивление. Пасивната електроника са потенциометри за усилване и тон, ккато и превключвателите по адаптерите. Пасивната електроника за активни адаптери е с по-различни стойности на компонентите от тези за пасивни. Активната електроника включва и усилвателни елементи - ИС, транзистори. Монтира се в китарата. Има и вариант за "активен кабел" - Shadow Cable Preamp for Electric Guitar , който се включва по правило в пасивна китара. Всичко, що е активно, иска захранване. Активните могат да работят с по-дълги кабели без загуба на високите хармоници. Често дават и по-силен сигнал (output). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts