Jump to content
Българският форум за музиканти

Yamaha Motif Xf


rusnaka

Recommended Posts

Хора, излиза новия MOTIF XF!!! Ако сте мераклии за наистина як клавир - действайте. Между другото, от Ямаха, съответно намалят цените на XS модела, така че, според мен е по-изгодно да си вземете него, тъй като разликите са прекалено малко. Те на практика са 2: Двойно по-голям уейвром и флаш памет, на мястото на предишната SDRAM. Това е, друго не очаквайте. Е, има някакви недонаправени дреболии, като например това, че можеш да качваш семпли от VST инструменти. Но забележете - семпли. Защо му е на човек? Виж, ако ме бяха зарадвали с новината, че мога да си кача например Native Instruments B4, ама целия и да получа абсолютно същия звук, тогава сигурно щях да си го взема. Но и в XS с редактори могат да се конвертират семпли от всякакви формати, така че няма смисъл. До колкото разбрах повечето от добавките в уейврома всъщност са семплите, които Ямаха безплатно пуснаха за XS. А те са около 1 ГБ. Така че това не ме вълнува. Виж, играта с паметта е друга. В MOTIF XF важи правилото - веднъж зареждаш семпъла - завинаги остава вътре. Е, ако не го изтриеш умишлено де. Ама, какво да ви кажа. Не вярвам някой да работи само със семпли и да не го удовлетворяват вградените звуци. Абе... Личното ми мнение, че досега не е излизал MOTIF с толкова нищожно малки разлики от предишния модел. Когато излезе ES - увеличиха полифонията, звуци, други неща. После XS размаза с тотално различен интерфейс, съвсем нови ефекти и звуци, възможности и т.н. А сега - XF - просто увеличават уейврома и сменят паметта. В брошурата на XF се казва, че той може да работи с 2GB памет. Е да, ама и XS може и го доказаха много потребители. Операционната система е същата, ефектите - същите. Целият панел на клавира е 100% същият, само цветът е различен.

 

С този мой пост, от една страна изказвам разочарованието си, но от друга страна се радвам, че Ямаха отново са на върха по уейвром и качество на звука. Вярно, лично мнение, ама и много мои колеги мислят по този начин :)

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз до колкото знам цените на XS и XF са едни и същи. Вижте в Томан за справка. Във форума на YAMAHA - motifator пък пише,че само в началото щели да са еднакви, после XF-a щял да се вдига. А за паметта 2ГБ е флаш паметта за това като качиш нещо не се изтрива. В XS не мофе да се увеличава флаш паметта само дугата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В XS няма флаш памет. Има waverom. Има и SDRAM памет. А иначе отзад се слагат всякакви USB флашки, хард дискове и т.н. А в XF SDRAМ паметта е заменена с FLASH. To ест, вместо да слагаш платки с SDRAM, слагаш FLASH платки.

А за цените знам от е-мейл. Аз съм абониран към изданията на motifator.com. Ако си купиш клавира от Ямаха директно, вече цените са почти наполовина.

Абе, според мен, истината за най-високия клас инструменти е, че ако не си ултра богат, няма смисъл да си купуваш винаги новото. Ето - Любака от ПИФ още е с първия MOTIF - вече 10 години и продължава да звучи убийствено.

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото и аз ги гледах тея XF, даже разправях за него, ама наистина трябва да имаш доста парички, че да си позволяваш все новите неща. Аз лично за 6600 лева бих предпочел други неща.. освен ако не пазарувам с отстъпки и т.н. По-точно исках да кажа, че винаги новото е с нещо по-добро.. въпроса е друг в повечето случаи :) Както каза веднъж един колега, който много уважавам "хубав клавир е този, който изкарва пари" Айде лек ден на всички :)

 

Поздрави!

Редактирано от lookaway
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне вече е черен ;) Върнаха вида на Ямаха още от епохата на SY серията (наследена от S 30/80, S90, S90 ES)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.