Jump to content
Българският форум за музиканти

Връзка Лаптоп - процесор и наличието на брум


muzicantini

Recommended Posts

Та... Пускам си бекинг траковете от един лаптоп Compaq presario. Свързал съм го с процесора с кабел стереожак - стереожак от изхода за слушалки на лаптопа (друг изход няма) с aux in на процесора. Докато върви музиката проблем няма. Но като спре песента, тоест когато лаптопа не подава никакъв звук към изхода, след трийсетина секунди се появява много гаден брум, който изчезва ако изключа кабела, или ако пусна нещо да върви, тоест да се подава сигнал към изхода за слушалки.

 

Въпросът е - къде е проблема, лаптопа, кабела, процесора? И как да го оправя, защото е много досадно постоянно да се навеждам и да откачам кабела. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нарича се ground loop. Потърси из форума, има много теми, основното решение е DI box със ground lift, има и други, български начини, но тях няма да ги споменавам.

 

Ламерски обяснено, лаптопа е свързан към тока, има си заземяване. процесора е свързан към тока - има си заземяване. В момента, в който свържеш двете, лаптопа получава двойно заземяване и процесора също. Затова ти трябва 'ground lift' да прекъсне тази връзка помежду им. Ако пуснеш лаптопа на батерия, няма да има този проблем, защото той черпи ток от батерията си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си дръж лаптопа да се зарежда постоянно, защото ще дойде време, кгоато само като го изключиш и ще умира. :) Като настолен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес изведнъж кабелът за връзка между проца и лаптопа се прецака. Просто спря да работи. И го смених. И с новия вече няма такива проблеми като шум. Явно кабелът е бил кофти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Има едно много циганско решение. Ама баш циганско, чак не трябва да се споменава. Но тъй като тая цигания ме спаси, все пак ще я споделя.

На захранващия кабел на лаптопа изтръгнах заземяването.

Ей тва

products_5398_091201134536_4103e_25100814.jpg

Така се оправиха нещата. (Затова си купих лаптоп втора употреба, мноого евтин)

На една репетиция на танцов състав при едни приятели се получи същото. Само че, тъй като ми дожаля за чисто новия лаптоп, сложих хартийки върху ламелчетата за заземяването. Сега като ида при тях ми постилат червен килим. Три месеца се мъчили с як брум.

 

При мен с всякакви кабели ставаше. Дори с външна аудио карта пак.

Преди ми правеше всякакви проблеми. Имах случай на забил ДАК по време на концерт, заради един двд плеър, който се оказа с калпаво захранване и корпус на маса. като сложих плеъра върху стъпалото, прескочи искра и дака заби. Наложи се рестарт. След манипулацията няма проблем.

Редактирано от dedo pop
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако инсталациите ни бяха трипроводни със заземяване, а не със зануляване. нямаше да го срещаме този проблем и да се ползват "цигански" решения.

 

Потребителите на MacBook Pro пък направо ги бие тока от алуминиевия корпус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак ,такова циганско решение не ли опасно?Аз имам същия проблем ,когато включа лаптопа към захранването,и мониторите.Когато лаптопа се захранва,от другата стая/разбирай друг токов кръг/,шум в мониторите няма.Та,ако сложа хартийки на зануляването,какво най-лошо може да се случи/освен да ме удари тока,ама мен и коня ме е ухапал,тъй че това не е особено важно/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.