Evtim Djerekarov Отговорено Март 4, 2006 Автор Отговорено Март 4, 2006 оо да ! имам същия пълдин.. акустиката му е доста смотана ( ако не бяха лентите махагон съвсем за камината е...) . Значи определено от към адаптера го докаваш ;-) Ами, не звучи зле китарата. Има малко "стъклен" звук. Цитирай
KingdomX Отговорено Март 4, 2006 Отговорено Март 4, 2006 Сега един пич прати схема с 100-ина дБ с/ш, ще я пробвам с адаптера. аз си мислех че ти правиш схемите....щях малко обяснения да искам... :think: :think: Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 4, 2006 Автор Отговорено Март 4, 2006 Първата аз я измислих и я направих. Иначе тази пак аз ше я правя, човека просто я измисли, защото на мен ми свършиха знанията, и го помолих за помощ. Цитирай
KingdomX Отговорено Март 5, 2006 Отговорено Март 5, 2006 Първата аз я измислих и я направих. Иначе тази пак аз ше я правя, човека просто я измисли, защото на мен ми свършиха знанията, и го помолих за помощ. всичко си има някакъв пресел за даденото време..... Цитирай
ditronix Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 Evtim Djerekarov,можеш да опиташ да замениш операционния усилвател TL 072 с ОРА 2134.Определено съотношението сигнал/шум ще се повиши.Също така директното свързване на двата изхода не е най-доброто решение.Сложи поне по един последователен резистор 22-47 КОма на всеки изход.Това едва ли ще свали забележимо нивото на изходния сигнал.ОРА 2134 е един от най-добрите ОУ за предусилватели,с нищожен собствен шум,идеален за входни стъпала.С такъв съм направил предусилвателя по схемата на Род Елиът,с който се опитва да свири моят син.Разбира се,добре е да се опитат и други схеми,човек не знае от коя трънка ще изкочи големият заек Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 7, 2006 Автор Отговорено Март 7, 2006 Какви пари е този операционен усилвател. Споерд мен и ТЛ072 не би трябвало да е толва шумен, но го използван като неинвертиращ усилвател, а и има големи стойности на резисторите за преднапрежение, които вкарват топлинен шум. Би трябвало дори с ТЛ072 да може да се постигне по-добро съотношение сигнал-шум. В бгаудио.орг ми препоръчаха диференциална двойка на входа. Цитирай
Nikifena Отговорено Март 8, 2006 Отговорено Март 8, 2006 2134 на бърбраун е малко над 5 лева на парче. аз дадох за чифт такива към 12 лева ли беше... Иначе е готин, че има директно 600 ома изход. С тоя чип си направих крайно стъпало базирано на лм3886 без кондензатори по пътя на сигнала. Звучи по-добре от старата схема. а на опа-та и дават изкривявания на които трябва да броиш нулите след запетаята Цитирай
ditronix Отговорено Март 8, 2006 Отговорено Март 8, 2006 Така е.В зависимост от бройката цената варира от малко под 5 до към 6 кинта.Специално за София не би трябвало да е проблем да се намерят.Може би КОМЕТ ги имат,също може да се погледне и в eshop.bg ТL 072 също е добър чип,но по принцип го водят за универсална употреба.От серията TL 062-072-082 той е за предпочитане като динамика и шум.062 пук е с най-малка консумация,а 082 може да се сложи на неотговорни места.Всички тях съм ги пробвал по редица ефекти,които съм правил и винаги най-добре е звучал именно 072.Сигурно има и по-добри варианти за ОУ,но ще са доста по-скъпи и трудно откриваеми.Според мен самите адаптери и следващите след тях превключватели и потенциометри вкарват във изходния сигнал достатъчно шум,който трудно се елиминира,така че китарата с така оформения активен адаптер е по-добре да се чуе в реална обстановка-на репетиция или свирка на живо.Някъде по-горе в темата за екраниране на китарите писах-аз направих предусилвателчето с полеви транзистор.Какви са му предимствата според мен-много малка консумация.В зависимост от използвания транзистор тя се движи от 30 до 60 микроампера.Захранването е батерийка от дистанционно за автоаларма.Има вариант,в който се използва батерия тип 2032-3V,за калкулатор.В оригиналната статия се твърди че с тази батерийка схемата би трябвало да работи 7 000(седем хиляди) часа Така че има много варианти и е добре да се пробва,защото различните адаптери се държат различно. Цитирай
Nikifena Отговорено Март 8, 2006 Отговорено Март 8, 2006 ditronix усещам, че сме от една порода.... Ето една от любимите ми схеми за бустер Изследвал съм е схемата и при по-голям кондензатор на изхода (1uF е идеално) схемата се държи свъхлинейно в целият честотен диапазон. Както ти каза с 12В батерийка би било много добре Цитирай
ditronix Отговорено Март 8, 2006 Отговорено Март 8, 2006 Точно това е схемата!На изхода е 1 uF,с тримера се настройва 1/2 от захранващото напрежение върху дрейна на транзистора.Тънкото тук е,че за да работи добре при малки сигнали транзистора трябва да е с малко напрежение на отсечката.Подходящ е BF 244 A,не е скъп и е точно за тези цели.Още по-добър е 2 SК 170,но е около левче и отгоре (срещу 20-30 стотинки за първия).Лошото е че в Провадия няма откъде да го купя,а от София ще ми излезе поне 5 лева.И още по схемата-от сорса към маса има група резистор-кондензатор,вързани паралелно.Аз го промених така:В сорса свързах резистор 3,9 К,последователно на него още един резистор 10 К и кондензатора го свързах паралелно на този 10 К резистор.А схемата изпълнена с 2 SK 170 работи с 3V захранване и при това ниско напрежение усилването е 5-6 пъти-нещо,което с BF 244 постигам с 12 V батерия!Но и това не е проблем.Аз батерията съм я сложил под капачето на вибратото на гърба на китарата.Така за смяната и няма да се налага да се свалят струните.Монтирах и ключе,едната половина на което прекъсва захранването,а втората му половина превключва изхода на китарата или към предусилвателя,когато е включено захранването,или директно към адаптерите,когато то е изключено.Така в случай че внезапно се скапе батерията веднага може да премине на класическата схема. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 9, 2006 Автор Отговорено Март 9, 2006 Проблема при моя предусилвател, е че имам нужда от 30 -на децибела усилване. Цитирай
ditronix Отговорено Март 9, 2006 Отговорено Март 9, 2006 30 dB с един танзистор няма как да се получат.Търси тогава ОРА 2134.Имам някъде схема с транзистори-дву или три стъпална,ще поровя и ако ми падне ще свирна. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 9, 2006 Автор Отговорено Март 9, 2006 (Редактирано) Май е най-добре диференциална двойка нискошумящи транзистори и евтин операционен усилвател след това. Така ще се постигнат 100-ина децибела сигнал/шум при усилване 30 дБ. Така ми препоръчаха от бгаудио.орг. Редактирано Март 9, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts