Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво ми трябва


Recommended Posts

Вече няколко пъти си окабелявам китарата и все не е както трябва.Брумът според мен е от кабелите(връзките) вътре в китарата или евентуално от масата.Но явно не мога да случа на кабел с който да свързвам из вътре.Ще попитам като идиот (щото вече мисля че съм такъв) и искам отговор като за идиот ! Какво ми трябва,какъв кабел....с други думи какво да кажа на чичкото в магазина (до тук съм я докарал от отчаяние :Д ).Мерси предварително.Аааааааа и какъв кондензатор ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брумът според мен е от кабелите(връзките) вътре в китарата или евентуално от масата.

 

Брумът може да е от доста неща: неекранирана китара, не добре окабелена китара, единични адаптери, не добре направени спойки.

Много неща. Кабелите като цяло са нещо което не е кой знае колко важно ако всичко вътре е направено като хората. Тоест според мен китарата ти бруми не заради кабелите, а защото не е окабелена като хората. Не набеждавай кабелчетата :)

 

Виж тази тема:

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=8690

Тук съм използвал обикновени тънки кабелчета от IDE кабел за компютър и проблем с брума нямам.

 

За референс (справка дето се вика) можеш да видиш как съм окабелил някои китари и тук:

http://s2.photobucket.com/albums/y23/Naudio/Guitar%20Wiring/

Придържай се към правилото, че колкото по-къси кабели, толкова по-добре. Все пак гледай да оставиш някакъв аванс на оригиналните кабели от адаптерите. Така те ще са по-лесно продаваеми един ден :)

 

Имай предвид, че ти трябва добър и мощен поялник, за да направиш хубави спойки ако те са върху капачките на потенциометрите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той Ники ти е отговорил супер и след него обикновено няма какво да се каже. :)

 

Но искам да споделя и един мой случай. Предния ми бас имаше леки такива проблеми. С помощ от Ники преокабелих и екранирах с фолио всичко, но ефект нямаше и явно беше от гадните и евтини пикапи. Така че дори да си направил всичко като по книга, пак може да не стане работата. Примерно екраниране на Скуайър с неговите си сток адаптери и доста юзлес занимание според мен... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи пикгарда отзад си е със оригиналното фолио,а хъмбъкърите са си пластмасови от вънка и за тях мисля че не се влияят от екранирането (или бъркам ?),щото те не са оригиналните.до сега окабелявах с отделни жици,сега съм реши да пробвам с 1 с оплетката,като оплетката отива в масата.Сиг съм че правя нещо не както трябва,защото и масата ми нещо не е както трябва,защото веднага щом си махна ръката от струните се получава ужасен шум.Пробвах да го направя и с външно кабелче от шестограма на жака,до бриджа - също никво подобрение.

 

П.С. Казаха ми че най-добре ставало с двоен кабел с оплетка,в смисъл - балансиран,ли как му се викаше.Едно кабелче в потенциометъра,другото в масата (гърба на потенциометъра),а оплетката си седи така.Има ли нещо такова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше една тема специално за екраниране с тези двойни кабели с оплетка.Там Ники и други хора бяха обяснили точно как се прави ама ако не се запои оплетката какъв е смисъла на цялата операция.Нали оплетката ти е точно екрана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз точно това не мога да схвана някакси.от адаптерите и от жака към волюм пота с кабел с оплетка или двоен кабе с оплетка,ами между пот-овете и суйча...не виждам как ще стане с оплетка.А моя проблем май е по сериозен.Свързах адаптерите направо със жака и пак бръмчи.Входовете на усилвателя са изправкни,тъй като когато е свързан с компа не се чува никакъв излишен шум.Замислих се,да не са заминали адаптерите,ама...няма от какво да стане,та да заминат и двата едновременно.Част от шума е от масата,която също ми е проблем.И с вътрешен и с външен кабел съм го правил,но щом си вдигна ръцете от струните и бръмчи.Не се надявам шума да изчезне напълно,а пое да е малко по-поосим та да става за свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че ти бучи китарата когато вдигнеш ръцете от струните е нормално.

Като хванеш струните шумът поносим ли е? Адаптерите единични ли са или двойни?

 

Имаше една статия която исках да ти пратя, но за съжаление нещо не мога да я намеря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами като звучи чисто горе долу става,но включа ли дист също става ужастно.И преди бръмчеше като си вдигнех ръцете,но сега е много повече.И трябва да допирам голяма част от струните.С един пръст не става някакси,например като сменям акорди,когато само единият ми пръст е на струна,също бучи все едно го няма

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ники, как така е нормално да бръмчи при пуснати струни, освен при много силни нива и яко гейн? пропускам нещо...

 

иначе по въпросите на автора, аз ползвам единични кабели с оплетка към маса. при добре екранирани кухини, може да се ползват и неекранирани кабели, но нещата там са според зависи. един съфорумник по едно време беше пробвал същото на неекранирани кухини, в резултат на което китарата му забръмча 2 пъти повече и зазвуча според неговия вкус 5 пъти по-хубаво ... не знам дали не съм разменил цифрите.

 

според мене има нещо грЯшно по веригата. брумът може да не е в китарата. провери с фазомер контактите дали са заземени. провери с мултицет дали кабелът не се е преебал. при сингли може да се очаква брум, но той не е непоносим, както го описваш (е, някои ни дразни :cheers2:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С фазомер (фазоуказател му е истинското име) не можеш да провериш дали контактът е заземен/занулен добре. Изискват се повече или по-специализирани уреди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още се боря с тази китара и забелязах нещо - усилвателя е с метален корпус и като си допрях крака шума спря и се замислих че контактите може да не са занулени и помислих че ако я включа с преходник в компа (мислех че така няма да има значение от контакта),но пак бръмчи и като пипна компа спира...в същност компа е свързан в същият усилвател и като докосна едно от двете шума спира...е,контактите ли са виновни ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И без тва птри точно такъв мислех да ходя утре,да погледне китарата...май качвам всичко в колата и ако каже че техниката е ОК ще се гледат инсталацията :п

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.