Jump to content
Българският форум за музиканти

За текста


Recommended Posts

Хахахах тва найстина ме съсипа :( , само не ми стана ясно към кой жанр музика си се насочила,защото за всеки жанр си е различно,но и какво точно не ти е ясно - нямаш идей за какво да се пее в песента ли или просто имаш вече зададен инструментал и към него не можеш да са напаснеш от към ритмична гледна точка.Кажи ни точно какъв ти е проблема,а относно за това колко рими можеш да пъхнеш в 1 куплет,ти си решаваш може да няма нито 1 рима,а може и на всеки ред да има рима.При метъла не е кой знае от какво значение да има рими,важното е текста ти да е смислен,виж в рапа мисля че беше препорачително да има рима,не знам отдавна не съм слушал рап - има няма 7-8 години :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Преди всичко ще се нуждаеш от мисъл. Кофти, но това е по международен ISO стандарт, въведен през 100 000 000 година преди христа и не подлежи на реформи.

Ще ти трябва и богата култура, набор от информация и гледни точки. За справки, виж схема 1

 

[Много и дебели книги, засягащи страшно разнообразни тематики и проблеми, решени по различни начини]

 

После се нуждаеш от идея. Креативна и оригинална (не и самоцелно оригинална) и базирана на културата ти, оформена от мисълта ти. За подробна блок-схема по точки как да намериш такава идея, виж схема 2

 

?

 

Докато се върнеш у вас трябва да имаш няколко гарантирани бестселъра, музикални произведения - бъдещи класики и трицифрен брой стихосбирки. Просто следвай схемата :greenangel:

 

Поздрави,

Мръсен циник на диета от сарказъм, разбиращ от всичко, който просто не се е събудил, за да се прояви като такъв...

 

Сега сериозно - като във всяко изкуство, няма задължителни норми, които да спазваш. Можеш дори да напишеш всяка дума на различен език. Важното е в крайна сметка да материализираш идеята си под формата на мастилени петна, свързани помежду си (или звукови вълни и пр.) при това по начин, отговарящ на твоите лични естетически вкусове. Наборът от неща, които намираш за красиви. Изкуството е за егоисти и ако не го правиш за себе си, ще правиш поп. Поп всичко - поп музика, поп арт...

Редактирано от fusion
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето текст за дет метъл (по памет):

 

По цял ден Пешо кехаята

самичък бродел из гората

и сиротата му душичка

жадувала за женска п*чка.

 

А около него колко искаш здрави

п*тки на овце,кози и крави.

:bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най - хубаво прочети няколко текста и почни по техните схеми и ти да пишеш свои.Така ще се научиш най - лесно.Не че аз го правя така де :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Една от най-простите истини в музикалното изкуство е, че който не умее да пише текст, твори инструментали ;) . Ако имам достатъчно свободно време (и кихнете някой лев за усилието), може да пробвам да изведа по-точна формула ;) Струва ми се обаче, че ако бутнете някой лев на някого, за да ви напише текст, инвестицията ще си заслужава много повече от тази за формулата...

 

А сега по същество:

Изкуството е форма на исказ. Всеки автор има свой уникален стил (освен ако не говорим за плагеатство) - няма точно определена формула за каквото и да било, пишеш каквото ти е кеф, както ти е кеф. Лично според мен при писане все пак трябва да се спазват някои общоприети правила за ритъм и т.н. (вж. силабическото стихосложение например). Оттам нататък брой стихове, брой срички и вид на стъпката всеки избира сам.

В литературата са общоприети схващания за някои определени стилове, които имат строго обособена структура (сонетът например). Ако желаете да пишете нещо в подобен стил - съобразявате се с изискванията. Има и множество стилове, в които няма твърдо определени правила за писане - там творите по лични възгледи.

 

P.S.: Четенето на утвърдени произведения, което някои от колегите вече препоръчаха, определено ще бъде добра основа. Освен образец за форма и стил, то дава и така необходимото словно богатство.

След всички тези кратки и, предполагам, досадни съвети, пожелавам успех на пишещите ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.