ge6a93 Публикувано Юли 13, 2010 Share Публикувано Юли 13, 2010 (Редактирано) Здр, не мога да си настройвам китара в Drop C(търсил съм тунери за микрофона но точно Drop C нямат...), така че ме интересува как мога да свиря песните в стандартен тунинг. Любопитен съм дали няма някаква закономерност между 2-те настройки, така че звукът от Drop C на еди-си кое прагче да отговаря на еди-си кое прагче от стандартната настройка. Надявам се да се изразявам правилно и да можете да ме разберете. Благодаря за отделеното време! Редактирано Юли 13, 2010 от ge6a93 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KeRRANGKid Отговорено Юли 13, 2010 Share Отговорено Юли 13, 2010 (Редактирано) Разбира се, че има. В Drop C от първа до пета струна китарата ти е с един цял тон надолу от стандартната настройка. За да хванеш нещата за стандартен строй, свириш през две прагчета. Например, в стандартен строй на седмо прагче ти е Ми. Когато си цял тон надолу, на седмо прагче ще бъде Ре, а Ми ще бъде на 9-то. Шеста струна ти е с два цели тона надолу от стандартното. Там свириш през 4 прагчета. Това се нарича транспониране Едно прагче = полутон. Две прагчета = цял тон. Когато си в стандартен строй, не можеш да свириш неща за Drop C, защото те (образно казано) се намират по-надолу по грифа, а не по-нагоре. Разбра ли логиката? И какъв точно е проблемът с настройването? Редактирано Юли 13, 2010 от KeRRANGKid Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
badValue Отговорено Юли 13, 2010 Share Отговорено Юли 13, 2010 (Редактирано) закономерност със сигурност има !!!! струни -- (123456) стандартна - ebGDAE => сваляш 6та с 1 тон ->(5та празна = 6та на 7мо прагче) drop D - ebGDAD => сваляш всичко с 1 тон (еквивалент на 2 прагчета) drop C - daFCGC ...... другия вариант .. сваляш всичко с тон ... и след това само 6.... съответствието : 1до 5 струна х-то прагче съответства на (х+2) прагче от стандартна настройка 6та струна х-то прагче съответства на (х+4) прагче от стандартна настройка (първите 4 нямат еквивалент !!!! - просто са прекалено ниско ) Ред: изпревариха ме, ама пак е същото Редактирано Юли 13, 2010 от badValue Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 13, 2010 Share Отговорено Юли 13, 2010 Абе ти правилно формулираш въпроса, ама защо питаш? Това са основни неща в постройката на тоновете върху грифа на китарата и трябва да ги знаеш. От C до Е са 2 тона или 4 полутона - 4 позиции преместване по грифа на китарата. Ако си настроен в С слагаш едно капо на 4-то прагче и почваш да свириш в Е. Обратното няма как да стане в същата октава. Относно тунера, ако е електронен, не трябва да имаш проблеми. Моят "куче марка с щипка" показва всякакви тонове и полутонове, разположени в обхвата му на работа. Като искаш да свалиш първа струна до До просто отпускаш докато тунера покаже С. Така е и с другите струни. Що се подлагате на такива изживявания не знам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
badValue Отговорено Юли 13, 2010 Share Отговорено Юли 13, 2010 това с капото е вярно ако е настроен в ДО, а не "СваленоДО" .... там нищо не помага !!!! П.П. след капото прагчетата се броят като мястото му на слагане се смята за НУЛА Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sevenstring Отговорено Юли 13, 2010 Share Отговорено Юли 13, 2010 (Редактирано) ... а случайно да ти е хрумвало да си настроиш китарата по слух, като си вземеш основния тон (ниското C) от някое от тия парчета, дето искаш да ги свириш? Друг интересeн начин е да хванеш някоя по-висока струна от тунера (като ще си в drop-C, G на 5-та, да кажем) и после по интервали надолу (и нагоре). Редактирано Юли 13, 2010 от sevenstring Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IsoMorPhiC Отговорено Юли 13, 2010 Share Отговорено Юли 13, 2010 @Автора Можеше да зададеш въпроса си в тази тема, вместо да отваряш нова. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
noflip Отговорено Юли 13, 2010 Share Отговорено Юли 13, 2010 (Редактирано) Всъщност пича според мен директно си пита дали в нормална настройка (EADGBE) могат да се намерят всички тонове от DROP C настройка. Отговорът е Не. ...така че звукът от Drop C на еди-си кое прагче да отговаря на еди-си кое прагче от стандартната настройка... Редактирано Юли 13, 2010 от noflip Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
pampi Отговорено Юли 14, 2010 Share Отговорено Юли 14, 2010 ^ Абе те могат да се намерят принципно, но няма да са толкова ниски, колкото му се иска : ))) Научи горе-долу тоновете в стандартния строй и сам ще разбереш как ще се променят в Дроп С : ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
flamingone Отговорено Юли 14, 2010 Share Отговорено Юли 14, 2010 ^ може да започне (в стандартна настройка) от 8ми праг на Ми струната - отговаря на същото До, една октава по-високо, и да си намести останалите неща с една октава по-нагоре ge6a93, Помага и да се научат нотите, честно Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rezachka Отговорено Юли 14, 2010 Share Отговорено Юли 14, 2010 (Редактирано) Здр, не мога да си настройвам китара в Drop C(търсил съм тунери за микрофона но точно Drop C нямат...) Как така няма ? C си е C ... в която и октава да го изсвириш си е C! Tунера няма да ти изпише "Drop C"... Просто отпускаш струната от E докато стигне до C .. къв ше е тоя тунер дето да не го може това ? Или просто си настрой китарата в Ре и свали шеста струна така че на седмо прагче да отговаря на тона на пета струна.. Редактирано Юли 14, 2010 от Rezachka Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
inqubus Отговорено Юли 15, 2010 Share Отговорено Юли 15, 2010 ^ Има тунери, които не са хроматични, сещам се сега за един блуграс на босс, мъка е да се настрои дроп C Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts